Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουόλτ Ντίσνεϊ, το «καρφί» του Χόλιγουντ

Στις 5 Δεκεμ­βρί­ου 1901 γεν­νιέ­ται ο Ουόλτ Ντίσ­νεϊ. Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της και παρα­γω­γός κινη­μα­το­γρα­φι­κών ται­νιών, πρω­το­πό­ρος των ται­νιών κινου­μέ­νων σχε­δί­ων. Ο Ντίσ­νεϊ δημιούρ­γη­σε πολ­λούς από τους αγα­πη­μέ­νους παι­δι­κούς ήρω­ες, ενώ «ζωντά­νε­ψε» στη μεγά­λη οθό­νη και πολ­λούς από τους ήρω­ες των γνω­στών και παλιών παρα­μυ­θιών. Στη διάρ­κεια του Β‘ Παγκό­σμιου Πολέ­μου, ο Ντίσ­νεϊ γύρι­σε αρκε­τές ται­νί­ες κατά παραγ­γε­λία του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, που προ­πα­γάν­δι­ζαν τον «αμε­ρι­κά­νι­κο τρό­πο ζωής».

Σε μια βιο­γρα­φία που κυκλο­φό­ρη­σε σχε­τι­κά πρό­σφα­τα δίνε­ται πλή­θος ντο­κου­μέ­ντων και τεκ­μη­ριω­μέ­νων πλη­ρο­φο­ριών που απο­δει­κνύ­ουν τη στε­νή συνερ­γα­σία του Ντίσ­νεϊ με το FBI και το δια­βό­η­το αρχη­γό του, Εντ­γκαρ Τζ. Χού­βερ. Μια συνερ­γα­σία που αφο­ρού­σε τη διο­χέ­τευ­ση πλη­ρο­φο­ριών για τις πολι­τι­κές από­ψεις και τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση υπαλ­λή­λων της εται­ρί­ας του, καθώς και συνα­δέλ­φων από άλλα στούντιο!

Ο Ντίσ­νεϊ υπήρ­ξε ο επί­ση­μος πλη­ρο­φο­ριο­δό­της του Ομο­σπον­δια­κού Γρα­φεί­ου Ερευ­νών στο Χόλι­γουντ, πριν προ­α­χθεί σε «Ειδι­κό Πρά­κτο­ρα Καταγ­γε­λιών», βαθ­μό που λίγοι κατεί­χαν την ψυχρο­πο­λε­μι­κή εκεί­νη περί­ο­δο και αφο­ρού­σε διευ­ρυ­μέ­νες αρμο­διό­τη­τες στο κυνή­γι «κομ­μου­νι­στών και λοι­πών ανα­τρε­πτι­κών στοιχείων».

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο