Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΧΙ στα καλά παιδιά της… αντιλαϊκής πολιτικής!!!

Φιλο­ξε­νού­με­νη η Βαγ­γε­λιώ Καρα­κα­τσά­νη //
ΑμΕΑ, Λογο­τέ­χνης, Αντι­πρό­ε­δρος Συλ­λό­γου Γυναι­κών Αρχα­νών ‑ΟΓΕ, Υπο­ψή­φια Δημο­τι­κή Σύμ­βου­λος με τη Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση στο Δήμο Αρχα­νών Αστερουσίων

Ο κ. Κοκο­σά­λης, που το 2010 δεσμεύ­ο­νταν ότι δεν πρό­κει­ται να κάνει «καριέ­ρα δημάρ­χου» αλλά να «δου­λέ­ψει» και «να υλο­ποι­ή­σει τα αυτο­νό­η­τα», είναι εκ νέου υπο­ψή­φιος. Δεν απο­τε­λεί έκπλη­ξη η ομο­φω­νία των κομ­μά­των που ψήφι­σαν και υλο­ποί­η­σαν τα μνη­μό­νια (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) υπέρ του, αν δει κανείς ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ εξει­δί­κευ­σαν και υλο­ποί­η­σαν στο δήμο την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της ΕΕ που γεν­νά φτώ­χεια, ανερ­γία, πολέ­μους, προσφυγιά.

Ενιαία λοι­πόν πρω­το­κλα­σά­τα στε­λέ­χη της ΝΔ και επί­ση­μη στή­ρι­ξη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τα άλλα συστή­νει «προ­ο­δευ­τι­κά μέτωπα»!

Όλοι μαζί φορο­λη­στεύ­ουν και χαρα­τσώ­νουν, δίπλα στη κυβέρ­νη­ση, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, ενώ δίνουν φορο­λο­γι­κή ασυ­λία και παρέ­χουν «διευ­κο­λύν­σεις» στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις. Ας μας πουν π.χ. πόσα εισέ­πρα­ξε ο Δήμος από 3 μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις που χρω­στούν για το νερό 800.000 ευρώ; Προ­χω­ρούν ή όχι σε ανα­γκα­στι­κά μέτρα είσπρα­ξης κατά του υπερ­χρε­ω­μέ­νου λαού;

Περη­φα­νεύ­ο­νται ότι έκα­ναν… «μόνο μία φορά» δεσμεύ­σεις λογα­ρια­σμών (!!!) κι αυτό για­τί το «επι­βάλ­λει ο νόμος»! Μάλι­στα με θρά­σος ο Δήμαρ­χος υπο­στη­ρί­ζει πως δεν …νομο­θε­τεί, αλλά από τα «ανα­πτυ­ξια­κά συνέ­δρια» έως όλους τους αντι­λαϊ­κούς νόμους και περι­φε­ρεια­κούς σχε­δια­σμούς, ακό­μα και τον «Κλει­σθέ­νη» έχει στη­ρί­ξει!!! Μεί­ω­σαν λένε τα χρέη του Δήμου αλλά δεν μας λένε με την μεί­ω­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης που βρί­σκουν τα χρή­μα­τα και τα ξεπληρώνουν;

Προ­ω­θούν και ενι­σχύ­ουν λοι­πόν, την αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα, δηλα­δή ΛΑΕ ΠΛΗΡΩΝΕ για να έχεις χαμη­λού επι­πέ­δου υπη­ρε­σί­ες. Επι­πλέ­ον, ζητούν νέες αρμο­διό­τη­τες (Παι­δεία, Υγεία, Πρό­νοια κα) χωρίς να διεκ­δι­κούν κρα­τι­κούς πόρους, ενώ «σιχτι­ρί­ζουν» άλλες που δεν φέρ­νουν έσο­δα στα ταμεία του Δήμου πχ αδέσποτα .

Το προ­σω­πι­κό του Δήμου είναι «εκτός κάδρου», «παντός και­ρού» και συρ­ρι­κνώ­νε­ται ενώ δεν λαμ­βά­νουν στοι­χειώ­δη μέτρα ασφα­λεί­ας ‑όπως απο­δεί­χτη­κε και από το πρό­σφα­το εργα­τι­κό ατύ­χη­μα- και δεν διεκ­δι­κούν τη μετα­τρο­πή των 8μηνιτών κτλ σε θέσεις πλή­ρους και μόνι­μης απασχόλησης.

Ο κ. Κοκο­σά­λης «περη­φα­νεύ­ε­ται» ότι ο Δήμος απορ­ρό­φη­σε 75 εκατ. ευρώ, αλλά δεν μας λέει: πόσο ωφέ­λη­σαν, τα όποια έργα, την λαϊ­κή πλειοψηφία;

Ήταν στην πλειο­ψη­φία τους έργα βιτρί­νας (ανα­πλά­σεις πλα­τε­ών κτλ) και εξυ­πη­ρέ­τη­σης ημε­τέ­ρων και όχι έργα ουσί­ας (αντι­σει­σμι­κά, αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, αντι­πυ­ρι­κά κα) ή έργα που θα έδι­ναν πραγ­μα­τι­κές ανά­σες στο λαό, όπως μεί­ω­ση τελών, δωρε­άν αθλη­τι­σμό και πολι­τι­σμό για όλους.

Εν έτη 2019, τα χωριά είναι εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­να στην τύχη τους και στε­ρού­νται βασι­κών έργων υπο­δο­μής πχ απο­χε­τευ­τι­κό δίκτυο, δίκτυο αγρο­τι­κών δρό­μων, ενώ σε άμε­σα προ­βλή­μα­τα, είναι… «ανί­κα­νοι» να δώσουν λύσεις πχ το Αστρί­τσι με τα τρε­χού­με­να νερά 3 μήνες φέτος δεν είχε πόσι­μο νερό(!!!) ή τον επεί­γον καθα­ρι­σμό από τα ξερά χόρ­τα φέτος με τις τόσες βρο­χο­πτώ­σεις και τον ψεκα­σμό για τα κου­νού­πια. Βέβαια έργα-χρυ­σο­ρυ­χείο όπως η δια­χεί­ρι­ση του σκου­πι­διού, η αξιο­ποί­η­ση των πηγών, της ακτο­γραμ­μής του νότου κα, που εξυ­πη­ρε­τούν επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, προ­ω­θού­νται με ταχείς ρυθμούς.

Μιλά­ει ο Δήμαρ­χος για ανα­κα­τα­σκευή δύο-τριών σχο­λι­κών κτη­ρί­ων, αλλά και ‘κει που έγι­ναν «εξυ­πη­ρέ­τη­σαν» τους εργο­λά­βους, όπως το Γυμνά­σιο-Λύκειο Αρχα­νών, όπου κάθε χει­μώ­να καθη­γη­τές και μαθη­τές παίρ­νουν τις σκού­πες και κου­βά­δες για να βγά­λουν το νερό από τις τάξεις!!! Μάλ­λον γι’ αυτό το ονό­μα­σαν… βιο­κλι­μα­τι­κό! Ή τον παι­δι­κό σταθ­μό Αρχα­νών, που επέ­βα­λαν τρο­φεία 80 έως 130 ευρώ το μήνα για όσους δεν έχουν Voucher, τα οποία μετά το ΕΣΠΑ εάν δεν τα αντι­πα­λέ­ψου­με θα γενι­κευ­τούν για όλους. Για να μην μιλή­σου­με για τα σχο­λεία χωρίς πετρέ­λαιο, για τις μετα­φο­ρές των μαθη­τών όπου ανα­γκά­ζο­νται να ξεκι­νούν ακό­μα και στις 5 το πρωί από το χωριό τους για να φτά­σουν 8 η ώρα στο σχολειό.

Όλοι τους πρέ­πει απο­λο­γη­θούν στους μικρο­με­σαί­ους αγρό­τες για­τί δεν στή­ρι­ξαν τα δίκαια αιτή­μα­τα τους κόντρα στην ΚΑΠ που τους ξεκλη­ρί­ζει, αλλά και για­τί δεν μεί­ω­σαν το κόστος παρα­γω­γής. Το 40% του νερού άρδευ­σης χάνε­ται στο δίκτυο, αλλά τι έκα­ναν για να αντι­κα­τα­στα­θεί και για­τί δεν μεί­ω­σαν την τιμή του; Έφτια­ξαν μήπως δίκτυα εκεί που υπάρ­χουν φράγ­μα­τα για την αξιο­ποί­η­σή του πχ στα Δαμά­νια, στα Αρμα­νώ­γεια η Πλα­κιώ­τισ­σα όπου υπάρ­χουν μελέ­τες από το 2007; Αυτά όλα και η καθυ­στε­ρη­μέ­νη κατα­πο­λέ­μη­ση του δάκου, δεν στε­ρεί κάθε χρό­νο εισό­δη­μα από τους ελαιο­πα­ρα­γω­γούς που έφτα­σαν να που­λούν το λάδι 2,10€; Τα «σπαρ­μέ­να» φωτο­βολ­ταϊ­κά και οι ανε­μο­γεν­νή­τριες, σε ποιους έδω­σαν φτη­νό ρεύ­μα; Η μήπως η συνερ­γα­σία της TUI με τα οινο­ποιεία θα αυξή­σει τις τιμές στα οινο­στά­φυ­λα και δεν θα ξεπα­τώ­νο­νται αυτό­χθο­νες ποι­κι­λί­ες αμπε­λιού; Ή ως κατα­να­λω­τές αγο­ρά­ζου­με φτη­νό­τε­ρα τα προ­ϊ­ό­ντα που παρά­γο­νται στο τόπο μας; Ή απο­τε­λεί «λύση» η καλ­λιέρ­γεια φαρ­μα­κευ­τι­κής κάν­να­βης που σχε­διά­ζουν πχ στο Χαρά­κι; Είναι τυχαίο ότι ακό­μα και στις Αρχά­νες που κάπο­τε έσφυ­ζαν από ζωή, όλο και λιγό­τε­ροι νέοι καλ­λιερ­γούν την περιου­σία τους, ενώ πολ­λοί απ’ αυτούς ανα­γκά­ζο­νται ταυ­τό­χρο­να να εργα­στούν για να τα βγά­λουν πέρα;

Όλα αυτά δεί­χνουν ότι τα… «καλά παι­διά» σε Δήμο-Περι­φέ­ρεια είναι ικα­νό­τα­τοι να υλο­ποιούν την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή!!! Για­τί γι’ αυτούς η «ανά­πτυ­ξη» δεν είναι να έχουν οι δημό­τες δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες, υπο­δο­μές και κίνη­τρα για να μεί­νουν στον τόπο, να μπο­ρούν να δου­λεύ­ουν και να ζουν με βάση τις δυνα­τό­τη­τες της επο­χής μας. Ανά­πτυ­ξη για αυτούς είναι η κερ­δο­φο­ρία λίγων εργο­λά­βων, μεγα­λε­μπό­ρων και επιχειρηματιών.

Μιλά­νε για ιστο­ρία και πολι­τι­σμό, αλλά δεν μας είπαν προ­ά­γουν τον πολιτισμό:

- Όταν χαρα­τσώ­νουν καλ­λι­τέ­χνες με 150–200 ευρώ για την αίθου­σα του Δημαρ­χεί­ου, βαφτί­ζο­ντας «εμπο­ρι­κή» ακό­μα και την παρου­σί­α­ση ενός βιβλίου;

-Όταν βάζουν καλ­λι­τέ­χνες να δου­λέ­ψουν τζά­μπα, στή­νο­ντας ολό­κλη­ρες εκδη­λώ­σεις, πχ φεστι­βάλ ται­νιών μικρού μήκους, θερι­νό σινε­μά και δεν τους λένε ούτε ευχαριστώ;

-Όταν συν­διορ­γα­νώ­νουν Δήμος — Περι­φέ­ρεια διά­φο­ρες «δρά­σεις» μαζί με τους πολι­τι­στι­κούς συλ­λό­γους για να τους «βγά­ζουν τη λάν­τζα», με «αντάλ­λαγ­μα» χώρο ή μια ελά­χι­στη εφά­παξ χρη­μα­το­δό­τη­ση, που έχουν υπο­χρέ­ω­ση να τους παρέ­χουν όλα τα μέσα που χρειά­ζο­νται στη δρά­ση τους, μόνο και μόνο για να κάνουν δημό­σιες σχέ­σεις και να φτιά­χνουν «φιλο­λαϊ­κό» προφίλ;

Ας ανα­ρω­τη­θούν οι δημό­τες, είναι τυχαίο ότι ο Δήμος αρνή­θη­κε επα­νει­λημ­μέ­να τη στέ­γα­ση του ιστο­ρι­κού Συλ­λό­γου Γυναι­κών Αρχα­νών επει­δή δεν συμ­με­τεί­χε στα πανη­γύ­ρια τους και πρό­βαλ­λε τις διεκ­δι­κή­σεις του ριζο­σπα­στι­κού γυναι­κεί­ου κινή­μα­τος; Αλλά η δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, οι κατώ­τε­ρες εγγυ­η­μέ­νες τιμές στα προ­ϊ­ό­ντα, η δωρε­άν και υψη­λού επι­πέ­δου υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας, Πρό­νοιας, Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής, κ.α. για τη σύγ­χρο­νη γυναί­κα, που «τα κάνει όλα» και «συμ­φέ­ρει», δεν «χωρά­νε» στην κοι­νω­νία της εκμε­τάλ­λευ­σης, του ΚΕΑ και των συσ­σι­τί­ων, των υπο­στε­λε­χω­μέ­νων ΚΥ και Αγρο­τι­κών Ιατρεί­ων, που όλοι τους υπηρετούν!

Επει­δή ο τόπος μας είναι μικρός, γνω­ρί­ζου­με πως περ­νά­νε «στα ψηλά» μικρο­ρου­σφέ­τια (επι­στρώ­σεις δρό­μων, ομη­ρία συμ­βα­σιού­χων σε προ­γράμ­μα­τα κα) προς αλί­ευ­ση ψήφων συνε­νο­χής στο μεγά­λο φαγο­πό­τι, που χαρί­ζει το καρ­βέ­λι στους επι­χει­ρη­μα­τί­ες και δίνει στο λαό το ψίχου­λο, που θα πέσει κάτω απ’ το τραπέζι .

Στις 26 του Μάη βγά­ζου­με κόκ­κι­νη κάρ­τα στα «καλά» και «υπερ­κομ­μα­τι­κά» παι­διά της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής της ΕΕ. Να τιμω­ρη­θούν από το λαό, όλοι όσοι μας έφε­ραν ως εδώ και ταυ­τό­χρο­να να ενι­σχυ­θεί η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, για­τί ακρι­βώς έβα­ζε και βάζει μπρο­στά τις λαϊ­κές ανά­γκες και το απέ­δει­ξε και στους Δήμους που ήταν πλειο­ψη­φία. Για­τί το μεγά­λο ΟΧΙ του ΚΚΕ προ­έρ­χε­ται από το μεγά­λο ΝΑΙ στη ζωή με δικαιώ­μα­τα για όλους, κόντρα στα κέρ­δη των λίγων.

ΥΓ: Το παρα­πά­νω κεί­με­νο γρά­φτη­κε για να δημο­σιευ­τεί στον έντυ­πο ή ηλε­κτρο­νι­κό τοπι­κό τύπο αλλά ήθε­λαν χρή­μα­τα. Έτσι νοεί­ται η «ισό­τι­μη συμ­με­το­χή» από τα ΜΜΕ, ακό­μα και τοπι­κά, που τάχα είναι «απέ­να­ντι» από το ΣΥΡΙΖΑ και τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα του μνημονίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο