Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ούλαφ Πάλμε, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της σοσιαλδημοκρατίας

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Sven Olof Joachim Palme. Σου­η­δός πολι­τι­κός, ηγέ­της των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών, πρω­θυ­πουρ­γός επί σει­ρά ετών. Διε­θνής προ­σω­πι­κό­τη­τα. Γεν­νή­θη­κε στις 30 Ιανουα­ρί­ου 1927 και δολο­φο­νή­θη­κε στις 28 Φεβρουα­ρί­ου 1986.

Πρω­θυ­πουρ­γός της Σου­η­δί­ας 1969–1976 και από το 1982 μέχρι τον θάνα­τό του. Αρχη­γός του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος από το 1969 μέχρι την δολο­φο­νία του. Με πολ­λούς φίλους και οπα­δούς αλλά και φανα­τι­κούς εχθρούς ακό­μη και σήμε­ρα, στο εσω­τε­ρι­κό της Σου­η­δί­ας. Τον πρώ­το χρό­νο της πρω­θυ­πουρ­γί­ας του κατα­γρά­φη­καν οι μεγα­λύ­τε­ρες εργα­τι­κές και λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην σύγ­χρο­νη ιστο­ρία της χώρας και το 1976 η πρώ­τη εκλο­γι­κή ήττα μετά από 45 χρό­νια από­λυ­της κυριαρ­χί­ας των σοσιαλδημοκρατών.

Ήταν μεταρ­ρυθ­μι­στής πρό­τυ­πο και για τα υπό­λοι­πα σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κά κόμ­μα­τα της Ευρώ­πης. Προ­ώ­θη­σε την συμ­με­το­χή των εργα­ζο­μέ­νων στις διοι­κή­σεις των επι­χει­ρή­σε­ων και την από­κτη­ση palme2μέρους των μετο­χών τους. Τάχθη­κε υπέρ της δια­τή­ρη­σης των πυρη­νι­κών εργο­στα­σί­ων ενέρ­γειας στην Σου­η­δία και αυτό του κόστι­σε την ήττα στις εκλο­γές του 1979. Επί των ημε­ρών του ίσχυ­σε σύστη­μα προ­ο­δευ­τι­κής φορο­λο­γί­ας που έφτα­νε και μέχρι το 99% των μεγά­λων εισο­δη­μά­των αλλά και φορο­α­παλ­λα­γές για το μεγά­λο κεφά­λαιο. Αυτή η πολι­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­σε το κρά­τος πρό­νοιας που ίσχυ­σε μέχρι την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού στην Σ, Ένω­ση και τις άλλες χώρες. Ίσχυ­σε ακό­μη ένα είδος μίγ­μα­τος οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής κεντρι­κού κρα­τι­κού σχε­δια­σμού και ιδιω­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας. Υιο­θέ­τη­σε το εκπαι­δευ­τι­κό σύστη­μα της Λ.Δ της Γερ­μα­νί­ας στην βασι­κή εκπαί­δευ­ση. Αυτά τα στοι­χεία έκα­ναν γνω­στή την Σου­η­δία σαν χώρα πρό­τυ­πο του καπιταλισμού.

Είναι ο πιο γνω­στός στο εξω­τε­ρι­κό πολι­τι­κός της Σου­η­δί­ας για την ουδέ­τε­ρη και φιλει­ρη­νι­κή στά­ση του, την μη συμ­με­το­χή της Σου­η­δί­ας στον ”ψυχρό πόλε­μο” τις πρω­το­βου­λί­ες του για την Ύφε­ση και την ειρη­νι­κή συνύ­παρ­ξη και τον πρό­ω­ρο χαμό του. Ίδρυ­σε την πρω­το­βου­λία των «6 ουδε­τέ­ρων» που δια­κό­πη­κε μετά τις δολο­φο­νί­ες της Ίντι­ρα Γκά­ντι, της δικής του και τον θάνα­το του Τίτο (αλλά και με την επα­νέ­ντα­ξη της Ελλά­δας επί Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου στο ΝΑΤΟ) . Υπήρ­ξε συνο­μι­λη­τής των ηγε­σιών των Σοσια­λι­στι­κών χωρών, και κατη­γο­ρή­θη­κε γι’ αυτό από τους αντι­πά­λους του, και ηγε­τών του λεγό­με­νου Τρί­του Κόσμου όπως πχ του Καντά­φι και από τους πρώ­τους που επι­σκέ­φτη­καν την Κού­βα δίνο­ντας υπο­στή­ρι­ξη στον Κάστρο. Τάχθη­κε υπέρ των Βιετ­γκόνγκ στον απε­λευ­θε­ρω­τι­κό πόλε­μο των Βιετ­να­μέ­ζων προ­κα­λώ­ντας την ηγε­σία των ΗΠΑ που απέ­συ­ραν τον πρε­σβευ­τή τους δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι μετά την εξο­μοί­ω­ση των εγκλη­μά­των τους από τον Πάλ­με, με αυτά των ναζιστών.

Ο Ούλοφ Πάλμε τότε υπουργός Παιδείας, διαδηλώνει στην Στοκχόλμη μαζί με τον πρέσβη της Λ.Δ του Βιετνάμ στην Μόσχα, Νhuyen Tho Chyan τον Φεβρουάριο του 1968

Ο Ούλοφ Πάλ­με τότε υπουρ­γός Παι­δεί­ας, δια­δη­λώ­νει στην Στοκ­χόλ­μη μαζί με τον πρέ­σβη της Λ.Δ του Βιετ­νάμ στην Μόσχα, Νhuyen Tho Chyan τον Φεβρουά­ριο του 1968

Στή­ρι­ξε τον αγώ­να των Παλαι­στι­νί­ων. Πολέ­μιος του απαρτ­χάιντ και ενα­ντί­ον της χού­ντας της Ελλά­δας, Πορ­το­γα­λί­ας Ισπα­νί­ας και Χιλής. Απο­κά­λε­σε ”δια­βο­λε­μέ­νο δολο­φό­νο ”τον δικτά­το­ρα Φράν­κο μετά την εκτέ­λε­ση 6 αντι­φα­σι­στών παρό­λη την παγκό­σμια κινη­το­ποί­η­ση. Επί της επο­χής του χορη­γή­θη­κε άσυ­λο σε αντι­στα­σια­κούς αντι­φα­σί­στες αλλά και σε λιπο­τά­κτες Αμε­ρι­κά­νους του πολέ­μου του Βιετ­νάμ. Φίλος της Ελλά­δας έκα­νε τις δια­κο­πές του συχνά στην Κρή­τη όπου δια­τη­ρεί­ται και το σπί­τι του. Πυρο­βο­λή­θη­κε καθώς έβγαι­νε από κεντρι­κό κινη­μα­το­γρά­φο της Στοκ­χόλ­μης χωρίς προ­στα­σία. Η ίδια σφαί­ρα τραυ­μά­τι­σε και την σύζυ­γο του ελα­φρά στο χέρι. Ο επαγ­γελ­μα­τι­σμός που ίσχυ­σε στην δολο­φο­νία ακό­μη και στην επι­λο­γή του όπλου και της σφαί­ρας έδω­σε πολ­λές φορές τρο­φή σε σενά­ρια και θεω­ρί­ες για συμ­βό­λαιο θανά­του που υπήρ­χε σε βάρος του. Ο δολο­φό­νος του Πάλ­με και τα κίνη­τρα του δεν έγι­ναν ποτέ γνω­στά, παρό­λες τις έρευ­νες, που ακό­μη και σήμε­ρα συνεχίζονται.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο