Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ούτε βροχές, ούτε μπόρες…Αεροχείμαρροι κινούνται απειλητικά προς την Ελλάδα ‑τελευταία νέα από την κακοκαιρία

Meteo: Η θερ­μο­κρα­σία, σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών, θα σημειώ­σει άνο­δο, κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και νότια (0 έως 8–9 οC στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, ‑3 έως 13 στην υπό­λοι­πη Βόρεια Ελλά­δα στην Κρή­τη από 8 έως 23–24 κλπ).
Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και πιθα­νό­τη­τα καται­γί­δας τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες. Χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται στα βόρεια ορει­νά πάνω από τα 1.500 μέτρα ενώ αερο­χεί­μαρ­ρος με έντο­νο κυμα­τι­σμό θα προ­κα­λέ­σει μεγά­λα ύψη βρο­χής στη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Ευρώπη.

Ή θα βρέξει, ή θα χιονίσει …

Πριν 50 ακρι­βώς χρό­νια –κοντεύ­α­νε Χρι­στού­γεν­να του 1971, ο παλιός καλός Σαβ­βό­που­λος κυκλο­φο­ρού­σε το άλμπουμ (LP βινύ­λιο) «ο Μπάλ­λος», με το έρχε­ται βρο­χή, έρχε­ται μπόρα
έρχε­ται μπό­ρα και παγωνιά…

Τότε που –παρά την πολι­τι­κή μαυ­ρί­λα της χού­ντας, οι άνθρω­ποι ήταν πιο άνθρω­ποι, τα πράγ­μα­τα και μαζί η ζωή μας πιο απλή και ο «υπαρ­κτός» το πάλευε όπως-όπως …

Τότε η ΕΜΥ (Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία), με το χαρα­κτη­ρι­στι­κό logo του Αρι­στο­τέ­λη να μονο­λο­γεί «πολ­λά φάσμα­τα εν τω ουρα­νώ» –αν και έκλει­νε 40 χρό­νια ζωής (ιδρύ­θη­κε το 1931), μόνο μακρο­σκο­πι­κά μπο­ρού­σε να κάνει προ­βλέ­ψεις όπως εξάλ­λου και γενι­κό­τε­ρα η μετε­ω­ρο­λο­γία σ’ όλο τον κόσμο, κυρί­ως μέσω παρα­τη­ρή­σε­ων «από τα ψηλά» της πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας, που απο­τε­λού­σε τη ραχο­κο­κα­λιά της.

Εξ ου και η λαϊ­κή παροι­μία «ή θα βρέ­ξει, ή θα χιο­νί­σει, ή καλό και­ρό θα κάνει», αφού συχνά-πυκνά ακου­γό­ταν στο ραδιό­φω­νο ως πρό­βλε­ψη και­ρού το περί­φη­μο «και­ρός αίθριος, έως ολί­γον νεφε­λώ­δης μετά τινων σπο­ρα­δι­κών βρο­χών και καταιγίδων»…

Έρχε­ται βρο­χή, έρχε­ται μπόρα
έρχε­ται μπό­ρα και παγωνιά

Ναζίμ Χικμέτ Ηρακλή Κακαβάνη εκδόσεις ΑτέχνωςΣάμπως μέσα σε βου­βή ταινία,
μια πολι­τεία χοροπηδά
Δρό­μοι, ανθρω­πά­κια και γραφεία,
πολυ­κα­τοι­κί­ες και κουρ­σά­κια ιδιωτικά
Πόσο πολύ έχει αλλά­ξει αυτή η πόλη…

Σήμε­ρα τα πράγ­μα­τα έχουν αλλά­ξει άρδην –με εξαί­ρε­ση τις κόκ­κι­νου χρώ­μα­τος κου­βέρ­τες των «ρομα­ντι­κών» του Χικ­μέτ και οι ζεστές θερ­μο­φό­ρες είναι μου­σεια­κό είδος: οι βρο­χές κι οι μπό­ρες από­κτη­σαν ονό­μα­τα Αριά­δνη, Αντί­νο­ος, Βικτώ­ρια, Γηρυό­νης, Διδώ, Ετε­ο­κλής, Ζηνο­βία, Ηφαι­στί­ων, Θάλεια, Ιανός, Κίρ­κη, Λέαν­δρος ‑με τελευ­ταία τη Μήδεια, προ­κει­μέ­νου να εμπε­δώ­σει ο λαός πως για τις κατα­στρο­φές δεν οφεί­λο­νται στις δια­χρο­νι­κές κυβερ­νη­τι­κές πολι­τι­κές αλλά στο Βαρ­να­λι­κό «Φταί­ει το ζαβό το ριζι­κό μας! —Φταί­ει ο Θεός που μας μισεί!».

Μόνο το αστι­κό κρά­τος παρα­μέ­νει «στο ύψος του», τα σχέ­δια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ καλά κρα­τούν και η Ελλά­δα αβα­ντά­ρει τον επι­κίν­δυ­νο ρόλο τους ως ορμη­τή­ρια πολέ­μου: Με μόνη δια­φο­ρά πως οι αντα­γω­νι­σμοί σήμε­ρα –μετά τις ανα­τρο­πές στις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες και την καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση είναι ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κές (ΗΠΑ-ΕΕ κλπ «πρό­θυ­μοι με Ρωσία και Κίνα).

Αεροχείμαρρος με έντονο κυματισμό θα προκαλέσει μεγάλα ύψη βροχής

Στα πλαί­σια των παρα­πά­νω το Meteo έβγα­λε ντε­λά­λη, για ένα νέο –άγνω­στο στον απλό κόσμο φαι­νό­με­νο, «ισχυ­ρό ρεύ­μα αέρα με έντο­νο κυμα­τι­σμό που θα προ­κα­λέ­σει μεγά­λα ύψη βρο­χής» που στη γλώσ­σα της μετε­ω­ρο­λό­γιας ονο­μά­ζε­ται «αερο­χεί­μαρ­ρος» και ανα­μέ­νε­ται να κάνει την εμφά­νι­σή του τις επό­με­νες ημέ­ρες στην Ελλάδα.

Πρό­κει­ται για αυτό που οι επι­στή­μο­νες ονο­μά­ζουν «Jet stream» (δεί­τε εδώ live), ένα ταχέ­ως κινού­με­νο σε ύψος ~10–11 χιλιο­μέ­τρων από την επι­φά­νεια της γης λόγω θερ­μο­κρα­σια­κής δια­φο­ράς, σωλη­νω­τό ρεύ­μα πολύ ισχυ­ρών δυτι­κών ‑πάντα ανέ­μων από συν­δυα­σμό της ατμο­σφαι­ρι­κής θέρ­μαν­σης (κυρί­ως από ηλια­κή ακτι­νο­βο­λία) και της περι­στρο­φής του πλα­νή­τη μας γύρω από τον άξο­νά του.

«Αυτή η αλλα­γή στην ατμο­σφαι­ρι­κή κυκλο­φο­ρία και ο έντο­νος κυμα­τι­σμός του αερο­χει­μάρ­ρου πάνω από την περιο­χή της Δυτι­κής Μεσο­γεί­ου, θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα την μετα­φο­ρά κρύ­ων αερί­ων μαζών προς τη Δυτι­κή και την Κεντρι­κή Ευρώ­πη» κλπ κλπ

Και στο γραμ­μό­φω­νο ο δίσκος που μ’ αρέσει
Όλα έχουν τελειώ­σει κι είν’ αργά
Στην πολυ­θρό­να και για τους δυο μας έχει θέση
Κλεί­σε τις κουρ­τί­νες και πάρε με αγκαλιά
(…)

Καταρρακτώδεις βροχές και ισχυροί άνεμοι σε βόρεια προάστια και κέντρο

Πλημμύρισαν οι δρόμοι σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας

Τα προ­βλή­μα­τα εντο­πί­ζο­νται σε όλο το λεκα­νο­πέ­διο αλλά κυρί­ως σε Αθή­να, Χαλάν­δρι, Ψυχι­κό, Μοσχά­το, Ταύ­ρο και Ελευ­σί­να. Το κέντρο έχει δεχθείς λίγες μέχρι στιγ­μής κλή­σεις για πλημμύρες.
Επί­σης, λόγω της έντο­νης βρο­χό­πτω­σης έχει δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία στην περι­φε­ρεια­κή οδό Ασπρο­πύρ­γου από τα διυ­λι­στή­ρια μέχρι τα νεό­κτι­στα και στα δύο ρεύ­μα­τα καθώς και στην επαρ­χια­κή οδό Μεγά­ρων Αλε­πο­χω­ρί­ου από το 15ο έως το 18ο χιλιό­με­τρο και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλοφορίας.

Βροχές και καταιγίδες έρχονται αύριο | Sofokleousin.gr

Αρκε­τοί δρό­μοι έχουν πλημ­μυ­ρί­σει ενώ μεγά­λο μπο­τι­λιά­ρι­σμα σημειώ­νε­ται αυτή την ώρα στο ύψος του «Δαχτυ­λι­διού» στο Μαρού­σι, επί της λεω­φό­ρου Κηφισίας.
Μπο­τι­λια­ρι­σμέ­νη και η εθνι­κή οδός Αθη­νών — Λαμί­ας στο ρεύ­μα προς Πει­ραιά στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

Καιρός Σήμερα 16/10: Σποραδικές βροχές και καταιγίδες [vds]

Διεκόπη λόγω πλημμύρας η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Πατρών — Πύργου

Στη δια­κο­πή της κυκλο­φο­ρί­ας των οχη­μά­των που κινού­νταν επί της Εθνι­κής Οδού Πατρών — Πύρ­γου,  στο 55ο χλμ. στο ύψος της δια­σταύ­ρω­σης Μεσο­νε­ρί­ου, προ­χώ­ρη­σε η αστυ­νο­μία λόγω υπερ­χεί­λι­σης ποταμού.
Η δια­κο­πή λόγω των νερών που δια­σχί­ζουν την κατ’ ευφη­μι­σμό Εθνι­κή Οδό για περί­που 300 μέτρα, έχει προ­κα­λέ­σει σοβα­ρό κυκλο­φο­ρια­κό πρό­βλη­μα καθώς έχουν  σχη­μα­τι­στεί χιλιο­μέ­τρων από οχή­μα­τα και στα δύο ρεύ­μα­τα της εθνι­κή οδού αφού δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή δια­δρο­μή ώστε να γίνει παρά­καμ­ψη των αυτοκινήτων.

Σοβαρά προβλήματα σε περιοχές της Ηλείας, από τη βροχόπτωση — Πλημμύρισαν Βαρθολομιό και Γαστούνη

Συγκε­κρι­μέ­να, μετά τη Γαστού­νη και το Βαρ­θο­λο­μιό, πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να έχουν παρα­τη­ρη­θεί σε Βάρ­δα και Κάμπο ενώ πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν σπί­τια και κατα­στή­μα­τα που γέμι­σαν νερό σε Λεχαι­νά, Τρα­γα­νό και Καρδιακαύτι.

Συνερ­γεία της Πυρο­σβε­στι­κής έχουν κλη­θεί να αντλή­σουν τα νερά από τα οική­μα­τα ενώ με δυσκο­λία διε­ξά­γε­ται η κίνη­ση των οχημάτων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο