Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ούτε καν οι μισοί από πέρσι στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Εθνι­κι­στι­κά συν­θή­μα­τα κυριάρ­χη­σαν στο συλ­λα­λη­τή­ριο που διορ­γα­νώ­θη­κε στο Σύνταγ­μα υπό την ομπρέ­λα της λεγό­με­νης «Επι­τρο­πής Αγώ­να για την Ελλη­νι­κό­τη­τα της Μακε­δο­νί­ας», την οποία απαρ­τί­ζουν οργα­νώ­σεις όπως «Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Πολι­τι­στι­κών Συλ­λό­γων Μακε­δό­νων», «Παμ­μα­κε­δο­νι­κή ΗΠΑ», «Ανέν­δο­τος Αγώ­νας για τη Μακε­δο­νία και τη δημο­κρα­τία», «Παμ­μα­κε­δο­νι­κές Ενώ­σεις Υφηλίου».

Το «παρών» στο συλ­λα­λη­τή­ριο έδω­σαν στε­λέ­χη της ΝΔ με πρώ­το και καλύ­τε­ρο τον πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γό Αντ. Σαμα­ρά, παντού υπήρ­χουν τρι­κά­κια της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής, ενώ δεν έλει­ψαν και τα συν­θή­μα­τα για τον Κατσί­φα, η αδερ­φή του οποίο ανέ­βη­κε στην εξέ­δρα των ομι­λη­τών. Στην εξέ­δρα ανέ­βη­καν επί­σης ο δήμαρ­χος Αμα­ρου­σί­ου και υπο­ψή­φιος Περι­φε­ρειάρ­χης της ΝΔ Γ. Πατού­λης καθώς κι ο δήμαρ­χος Άργους, Δ. Καμπόσος.

Σε 60.000 πολί­τες εκτι­μά η Γενι­κή Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Αττι­κής όσους βρέ­θη­καν στην περιο­χή της Πλα­τεί­ας Συντάγ­μα­τα για το συλ­λα­λη­τή­ριο. Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι οι συμ­με­τέ­χο­ντες επι­δί­ω­καν συμ­με­το­χή πολύ περισ­σό­τε­ρων. Στο συλ­λα­λη­τή­ριο του Φλε­βά­ρη 2018, σύμ­φω­να πάλι με την ΕΛ.ΑΣ συμ­με­τεί­χαν 140.000 πολίτες.

Σύμ­φω­να πάντα με την ΓΑΔΑ, για το συλ­λα­λη­τή­ριο έφτα­σαν στην Αττι­κή 326 λεω­φο­ρεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθ­μό διο­δί­ων Αφι­δνών, τα 71 από τον σταθ­μό διο­δί­ων Ελευ­σί­νας και τα 2 από την Κρή­τη. Τα λεω­φο­ρεία φυλάσ­σο­νται από αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις σε χώρους στάθμευσης.

Στο νοσο­κο­μείο Σωτη­ρία έχουν μετα­φερ­θεί 4 άτο­μα από το συλ­λα­λη­τή­ριο με ελα­φρά δύσπνοια.

Επί­σης σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το ΕΚΑΒ ένα άτο­μο τραυ­μα­τί­σθη­κε με μαχαί­ρι, ψηλά στην οδό Ασκλη­πιού, χωρίς να υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι το περι­στα­τι­κό αυτό συν­δέ­ε­ται με το συλλαλητήριο.

Σύμ­φω­να με την ΕΛΑΣ τραυ­μα­τί­στη­καν 10 αστυ­νο­μι­κοί, οι οποί­οι δια­κο­μί­στη­καν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Κατά τη διάρ­κεια του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου δέχθη­κε επί­θε­ση ο φωτο­ρε­πόρ­τερ Κωστής Ντα­ντά­μης, από ομά­δα αγνώ­στων και μετα­φέρ­θη­κε με τραύ­μα­τα στο κεφά­λι στο νοσο­κο­μείο Ερυ­θρός Σταυρός.

Η κυβέρ­νη­ση έσπευ­σε να αξιο­ποι­ή­σει τον εθνι­κι­στι­κό χαρα­κτή­ρα του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου για να εξω­ρα­ΐ­σει τον δικό της ρόλο στην υλο­ποί­η­ση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών σχεδίων.

syllalitirio

Οργανωμένες ομάδες προκάλεσαν τα επεισόδια στη Βουλή και τραυμάτισαν 10 αστυνομικούς

Οργα­νω­μέ­νες ομά­δες, που επι­τέ­θη­καν με ιδιαί­τε­ρη σφο­δρό­τη­τα στις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις με σκο­πό να εισβάλ­λουν στην Βου­λή, προ­κά­λε­σαν τα επει­σό­δια κατα την διάρ­κεια του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου στο Σύνταγ­μα, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε πριν απο λίγο το Αρχη­γείο της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση, η Αστυ­νο­μία λει­τούρ­γη­σε βάσει οργα­νω­μέ­νου σχε­δί­ου, που είχε σκο­πό να δια­σφα­λί­σει το δικαί­ω­μα των πολι­τών να δια­δη­λώ­σουν, να απο­τρέ­ψει έκνο­μες και παρά­νο­μες ενέρ­γειες σε βάρος τους και να δια­φυ­λά­ξει την έννο­μη τάξη και εφάρ­μο­σε αυξη­μέ­να μέτρα τάξης, ασφά­λειας και τροχαίας.

Ωστό­σο, οι συγκε­κρι­μέ­νες ομά­δες ατό­μων «επι­τέ­θη­καν επα­νει­λημ­μέ­να και με ιδιαί­τε­ρη σφο­δρό­τη­τα κατά των αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων, με πέτρες, σίδε­ρα, καδρό­νια, φωτο­βο­λί­δες, εμπρη­στι­κές μολό­τοφ και άλλα επι­κίν­δυ­να αντι­κεί­με­να, με σαφή πρό­θε­ση να δια­σπά­σουν τη διά­τα­ξη των δυνά­με­ων και να εισβά­λουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».

Στην ανα­κοί­νω­ση επι­ση­μαί­νε­ται οτι ενδει­κτι­κό της βιαιό­τη­τας και της σφο­δρό­τη­τας των επι­θέ­σε­ων είναι το γεγο­νός ότι τραυ­μα­τί­στη­καν 10 αστυ­νο­μι­κοί, οι οποί­οι δια­κο­μί­στη­καν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Μέγαρο Μαξίμου: Ακραία στοιχεία και χρυσαυγίτες επιχείρησαν να εισβάλουν στην Βουλή

“Δυστυ­χώς για άλλη μια φορά τον τόνο στο συλ­λα­λη­τή­ριο έδω­σαν ακραία στοι­χεία και μέλη της Χρυ­σής Αυγής που στη προ­σπά­θειά τους να εισβά­λουν στη Βου­λή με κου­κού­λες πέτρες, ξύλα και ρόπα­λα, επι­τέ­θη­καν κατά αστυ­νο­μι­κών, στέλ­νο­ντας δεκά­δες τραυ­μα­τί­ες σε νοσο­κο­μεία”, ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το Μέγα­ρο Μαξί­μου και τονίζει:

“Στη δημο­κρα­τία μας η ελεύ­θε­ρη έκφρα­ση των πολι­τών απο­τε­λεί αδια­πραγ­μά­τευ­το δικαί­ω­μα. Ακό­μη και αυτών που επι­θυ­μούν να την κατα­λύ­σουν, για­τί όπως λένε, πιστεύ­ουν ότι «η δημο­κρα­τία πού­λη­σε τη Μακεδονία.»

Την ίδια στιγ­μή, όμως, απο­τε­λεί καθή­κον και υπο­χρέ­ω­ση, όσων πιστεύ­ου­με και υπη­ρε­τού­με τη δημο­κρα­τία, να μην τους το επιτρέψουμε.

Να τους απο­μο­νώ­σου­με και να τους κατα­δι­κά­σου­με απερίφραστα”.

ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τα επεισόδια στα συλλαλητήριο

Την παραί­τη­ση της Όλγας Γερο­βα­σί­λη και της Κατε­ρί­νας Παπα­κώ­στα ζητά η ΝΔ με αφορ­μή τα σημε­ρι­νά επει­σό­δια στο Σύνταγ­μα και την αντί­δρα­ση της αστυ­νο­μί­ας. Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για κυβέρ­νη­ση — κου­ρε­λού του κ. Τσί­πρα που, όπως λέει, έδει­ξε σήμε­ρα το πιο σκο­τει­νό και αυταρ­χι­κό της πρόσωπο.

«Πανι­κό­βλη­τοι μπρο­στά στην οργή των Ελλή­νων και χωρίς καμία σοβα­ρή αφορ­μή, έρι­ξαν μεγά­λες ποσό­τη­τες χημι­κών για να δια­λύ­σουν τους εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες πολί­τες που συγκε­ντρώ­θη­καν από όλη την Ελλά­δα για να δια­δη­λώ­σουν ειρη­νι­κά ενα­ντί­ον της επι­ζή­μιας Συμ­φω­νί­ας των Πρεσπών.

Οι κυρί­ες Γερο­βα­σί­λη και Παπα­κώ­στα πρέ­πει να ντρέ­πο­νται και οφεί­λουν σήμε­ρα κιό­λας να παραι­τη­θούν» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση της ΝΔ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο