Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ούτε με το Κόσοβο κατάφερε να πάρει τη νίκη

Με ισο­πα­λία στην Ισπα­νία ξεκί­νη­σε τις υπο­χρε­ώ­σεις της στα προ­κρι­μα­τι­κά του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου 2022 η Εθνι­κή, με ισο­πα­λία στο ΟΑΚΑ και μάλι­στα με το ίδιο σκορ (1–1), απέ­να­ντι στο Κόσο­βο, τις περά­τω­σε, με συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό 2 νίκες, 4 ισο­πα­λί­ες, 2 ήττες και στην τρί­τη θέση του Β΄ ομίλου.

Το αντι­προ­σω­πευ­τι­κό συγκρό­τη­μα έμει­νε για τρί­το συνε­χή αγώ­να χωρίς νίκη μετά το «διπλό» στη Γεωρ­γία, με την ιστο­ρία να επα­να­λαμ­βά­νε­ται στο Ολυ­μπια­κό Στά­διο της Αθή­νας: όπως στον πρώ­το αγώ­να έτσι κι από­ψε η ελλη­νι­κή ομά­δα προη­γή­θη­κε στο σκορ αλλά δεν κατά­φε­ρε να κρα­τή­σει το απο­τέ­λε­σμα και να πάρει τη νίκη για να συλ­λέ­ξει πολύ­τι­μους βαθ­μούς στην κατά­τα­ξη των FIFA και UEFA.

Το αντι­προ­σω­πευ­τι­κό συγκρό­τη­μα εμφα­νί­στη­κε και από­ψε με τα γνω­στά προ­βλή­μα­τά του, το κυριό­τε­ρο εκ των οποί­ων ήταν η ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα στην τελι­κή προ­σπά­θεια, καθώς είχε τις ευκαι­ρί­ες αλλά όχι τον εκτε­λε­στή που θα τις μετου­σί­ω­νε σε γκολ.

Με τέσ­σε­ρις αμυ­ντι­κούς και τέσ­σε­ρις μέσους να παί­ζουν σε δύο γραμ­μές πολύ κοντά μετα­ξύ τους, οι Κοσο­βά­ροι είχαν οργα­νω­θεί στο μισό γήπε­δο και με την «πυκνό­τη­τα» που κάλυ­πταν το χώρο δεν επέ­τρε­παν στην ελλη­νι­κή ομά­δα να κυκλο­φο­ρή­σει γρή­γο­ρα την μπά­λα, με απο­τέ­λε­σμα ο ρυθ­μός να είναι αργός.

Το πρώ­το ημί­ω­ρο κύλη­σε έτσι, με εξαί­ρε­ση τη μεγά­λη ευκαι­ρία της Εθνι­κής για να προη­γη­θεί στο 10΄, όταν ο Δου­βί­κας έστρω­σε για τον Μπου­χα­λά­κη, με εξαι­ρε­τι­κό δεξί (!) σουτ έστει­λε την μπά­λα στο ορι­ζό­ντιο δοκά­ρι του Μούριτς.

Η κατο­χή της μπά­λας ήταν στο 71%-29% αλλά οι διε­θνείς δεν έβρι­σκαν χώρους απέ­να­ντι σε μια ομά­δα που συνε­χώς αμυ­νό­ταν, ψάχνο­ντας την αντε­πί­θε­ση με τους γρή­γο­ρους επι­θε­τι­κούς της. Μετά την πρώ­τη μισή ώρα η «γαλα­νό­λευ­κη» απο­φά­σι­σε να ανε­βά­σει ρυθ­μό, πίε­σε για ένα δίλε­πτο και στο 33΄ από σέντρα του Τσι­μί­κα η κεφα­λιά του Δου­βί­κα έφυ­γε άουτ.

Ένα λεπτό αργό­τε­ρα το Κόσο­βο έχα­σε την πρώ­τη ευκαι­ρία του στο 45λεπτο, με το σουτ του Ράσι­τσα να αγγί­ζει το αρι­στε­ρό δοκά­ρι του Βλα­χο­δή­μου. Τελι­κά η ανω­τε­ρό­τη­τα της Εθνι­κής επι­βρα­βεύ­θη­κε στο 44ο λεπτό, όταν ο Πέλ­κας σέντρα με ακρί­βεια, ο Μασού­ρας πρό­λα­βε τους αμυ­ντι­κούς και με έξο­χη κεφα­λιά άνοι­ξε το σκορ.

Ο άσος του Ολυ­μπια­κού, πάντα μέσα στις φάσεις, λίγο έλλει­ψε να διπλα­σιά­σει μάλι­στα στο 54΄, αλλά η προ­βο­λή του στη σέντρα του Τσι­μί­κα έστει­λε την μπά­λα πάνω από το δοκά­ρι του Μού­ριτς. Το Κόσο­βο είχε ανε­βά­σει τις γραμ­μές του στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο κι αυτό διευ­κό­λυ­νε το παι­χνί­δι της Ελλά­δας, ειδι­κά από τα άκρα.

Στο 60΄ η Εθνι­κή είχε νέα καλή στιγ­μή, με το δυνα­τό σουτ του Πέλ­κα εκτός περιο­χής να στέλ­νει την μπά­λα δίπλα από το δεξί δοκά­ρι και στο 67΄, σε γύρι­σμα του Τσι­μί­κα η μπά­λα πέρα­σε παράλ­λη­λα με τη γραμ­μή του τέρ­μα­τος χωρίς να βρε­θεί πόδι για να τη σπρώ­ξει στα δίχτυα!

Κι αφού στο 74΄ ο Πέλ­κας απέ­τυ­χε να κάνει το 2–0, με τον Μού­ριτς να απο­κρού­ει σωτή­ρια το σουτ και στη συνέ­χεια ο Μάντα­λος αντί να τελειώ­σει τη φάση να επι­χει­ρεί γύρι­σμα, δύο λεπτά αργό­τε­ρα το Κόσο­βο τιμώ­ρη­σε την επι­πο­λαιό­τη­τα των διε­θνών στην τελι­κή προ­σπά­θεια, με τον Ραχ­μά­νι να ισο­φα­ρί­ζει από σέντρα του Ζερ­γκό­βα και στο 79΄ ο Μπε­ρί­σα να σου­τά­ρει ελά­χι­στα άουτ για την ολι­κή ανατροπή.

Η τελευ­ταία ευκαι­ρία ήταν στο 90΄+4, με τον Μού­ριτς να βγά­ζει σε κόρ­νερ το σουτ του Βρουσάι.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κουλ­μπά­κοφ (Λευ­κο­ρω­σία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σάλα, Μουρίτσι

ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν΄τ Σχιπ): Βλα­χο­δή­μος, Γού­τας, Τζα­βέλ­λας (80΄ Παυ­λί­δης), Χατζη­διά­κος, Τσι­μί­κας, Ανδρού­τσος, Μπου­χα­λά­κης, Μάντα­λος, Πέλ­κας (80΄ Βρου­σάι), Μασού­ρας (86΄ Λημνιός), Δου­βί­κας (66΄ Τζόλης).

ΚΟΣΟΒΟ (Πρί­μοζ Γκλί­χα): Μού­ριτς, Βοϊ­βό­ντα, Ραχ­μά­νι, Φαζιλ­τζί, Αλί­τι, Σάλα (70΄ Χαλί­μι), Λοσάι (46΄ Ζεγκρό­βα), Μπε­ρί­σα, Ιντρί­σι (86΄ Καστρά­τι), Ράσι­τσα (80΄ Σελι­μά­νι), Μουρίτσι.

Πηγή: ΑΠΕ

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο