Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ούτε “2ος γύρος”, ούτε “επαναληπτικές” οι εκλογές της 25ης Ιούνη, όπως διαχέεται από διάφορα αστικά επιτελεία

Τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιούνη;

Ούτε «δεύ­τε­ρος γύρος», ούτε «επα­να­λη­πτι­κές» είναι οι εκλο­γές της 25ης Ιού­νη, όπως δια­χέ­ε­ται από διά­φο­ρα επι­τε­λεία, προ­κει­μέ­νου να μπερ­δέ­ψουν τους ψηφο­φό­ρους και να εγκλω­βί­σουν τον λαό σε πλα­στά διλήμ­μα­τα. Δεν πρό­κει­ται δηλα­δή για μια εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία η οποία «αφο­ρά» τα δύο πρώ­τα κόμ­μα­τα, αλλά για μια νέα εκλο­γι­κή μάχη, που θα δώσει νέα απο­τε­λέ­σμα­τα για όλα τα κόμματα.

Τι ακριβώς ισχύει λοιπόν για τις νέες εκλογές;

Πρώ­τον, πρό­κει­ται για βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, στις οποί­ες συμ­με­τέ­χουν όλα τα κόμ­μα­τα που πήραν μέρος στις εκλο­γές της περα­σμέ­νης Κυρια­κής, ανε­ξάρ­τη­τα από το εκλο­γι­κό τους αποτέλεσμα.

Δεύ­τε­ρον, τα απο­τε­λέ­σμα­τα των επερ­χό­με­νων βου­λευ­τι­κών εκλο­γών της 25ης Ιού­νη θα απο­τυ­πώ­σουν εκ νέου για κάθε κόμ­μα την εκλο­γι­κή του δύνα­μη, τις ψήφους δηλα­δή και το ποσο­στό του. Με βάση αυτόν τον συσχε­τι­σμό συγκρο­τεί­ται η επό­με­νη Βου­λή από τις 26 Ιού­νη για τα επό­με­να τέσ­σε­ρα χρόνια.

Τρί­τον, οι βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 25ης Ιού­νη διε­ξά­γο­νται κανο­νι­κά σε όλη τη χώρα, σε όλες τις εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες, με όλα τα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα. Εκεί που ψηφί­σα­με την περα­σμέ­νη Κυρια­κή θα ψηφί­σου­με και στις 25 Ιούνη.

Τέταρ­τον, οι βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 25ης Ιού­νη διε­ξά­γο­νται με νέα ψηφο­δέλ­τια για κάθε κόμ­μα. Αυτό σημαί­νει ότι δεν χρη­σι­μο­ποιού­με τα παλιά (της 21ης Μάη), για­τί θα βγουν άκυρα.

Πέμ­πτον, δεν βάζου­με σταυ­ρό, για­τί η εκλο­γή των βου­λευ­τών γίνε­ται με τη δια­δι­κα­σία της λίστας, λόγω της μικρής χρο­νι­κής από­στα­σης από τις προη­γού­με­νες εκλο­γές. Τη λίστα καταρ­τί­ζει το κάθε κόμ­μα, κατά πάγια τακτι­κή με βάση τους σταυ­ρούς που πήρε ο κάθε βου­λευ­τής στις πρό­σφα­τες εκλογές.

Εκτον, οι βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 25ης Ιού­νη διε­ξά­γο­νται με άλλο εκλο­γι­κό νόμο από αυτές της 21ης Μάη. Συγκε­κρι­μέ­να, διε­ξά­γο­νται με τον νόμο της «ενι­σχυ­μέ­νης ανα­λο­γι­κής», που προ­βλέ­πει «μπό­νους» 40 εδρών για το πρώ­το κόμ­μα, σε μία ακό­μα καλ­πο­νο­θευ­τι­κή δια­δι­κα­σία, που στε­ρεί έδρες από όλα τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα. Γι’ αυτό η κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι ακό­μα πιο κρί­σι­μη. Μόνο αν είναι πιο ενι­σχυ­μέ­νο το ΚΚΕ, σε κάθε εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια και πανελ­λα­δι­κά, θα μπο­ρέ­σει να δια­τη­ρή­σει τους 26 βου­λευ­τές ή να εκλέ­ξει κι άλλους, όπως για παρά­δειγ­μα σε περιο­χές όπου έχα­σε την έδρα για μερι­κές ψήφους.

Εβδο­μον, στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 25ης Ιού­νη ψηφί­ζουν όσοι έχουν εκλο­γι­κό δικαί­ω­μα, είτε συμ­με­τεί­χαν στις εκλο­γές της 21ης Μάη είτε όχι. Επο­μέ­νως, από τώρα χρειά­ζε­ται να κανο­νι­στούν οι απα­ραί­τη­τες άδειες εργα­σί­ας, να κλει­στούν εισι­τή­ρια, να εξα­σφα­λι­στεί με κάθε τρό­πο η μετα­κί­νη­ση, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ.

Καμία επανάπαυση λοιπόν…
Ολοι στις κάλπες, με ΚΚΕ δαγκωτό παντού!

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο