Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο αγώνας συνεχίζεται για τους καλλιτέχνες και τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών — Καμία δέσμευση από το ΥΠΠΟΑ

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε αργά το από­γευ­μα στο υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού η συνά­ντη­ση των εκπρο­σώ­πων καλ­λι­τε­χνι­κών σωμα­τεί­ων, της ΠΟΘΑ, του ΣΕΗ, και άλλων σωμα­τεί­ων του κλά­δου, οι οποί­οι νωρί­τε­ρα σήμε­ρα μαζί με τους σπου­δα­στές των δρα­μα­τι­κών σχο­λών, ωδεί­ων και σχο­λών χορού, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν δυνα­μι­κή συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας έξω από το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού και πορεία προς τη Βου­λή, με εκπρο­σώ­πους των υπουρ­γεί­ων Εσω­τε­ρι­κών, Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των και ΥΠΠΟΑ.

Οι καλ­λι­τέ­χνες διεκ­δι­κούν την ανά­κλη­ση του προ­ε­δρι­κού δια­τάγ­μα­τος 85/2022 που, όπως δηλώ­νουν, υπο­τι­μά τις καλ­λι­τε­χνι­κές σπου­δές, εξι­σώ­νο­ντας τα διπλώ­μα­τα με απο­λυ­τή­ρια λυκεί­ου. Άλλω­στε, όπως είπαν στη μαζι­κή τους συγκέ­ντρω­ση σήμε­ρα οι καλ­λι­τέ­χνες :«Είμα­στε όλοι εδώ κι είμα­στε στην δυσά­ρε­στη θέση να διεκ­δι­κή­σου­με το αυτονόητο».

Μετά από αίτη­μα των συγκε­ντρω­μέ­νων αλλά και κάτω από την πίε­ση της κινη­το­ποί­η­σης, το από­γευ­μα, αντι­προ­σω­πεία καλ­λι­τε­χνι­κών σωμα­τεί­ων και σπου­δα­στών συνα­ντή­θη­κε με εκπρο­σώ­πους των υπουρ­γεί­ων Πολι­τι­σμού, Παι­δεί­ας και Εσω­τε­ρι­κών στους οποί­ους μετέ­φε­ραν την αγα­νά­κτη­ση για το απα­ρά­δε­κτο Προ­ε­δρι­κό Διά­ταγ­μα και το κοι­νό αίτη­μα για από­συρ­σή του.

Σύμ­φω­να με εκπρο­σώ­πους των σωμα­τεί­ων, δεν υπήρ­ξε καμία ουσια­στι­κή δέσμευ­ση σε αυτή την κατεύ­θυν­ση. Όπως δηλώ­θη­κε και μέσα από τη μεγά­λη συμ­με­το­χή στη συγκέ­ντρω­ση, αλλά και μετά το απο­τέ­λε­σμα της συνά­ντη­ση, για τα σωμα­τεία και τους σπου­δα­στές ο δρό­μος για ουσια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση της καλ­λι­τε­χνι­κής εκπαί­δευ­σης, για καμία υπο­βάθ­μι­ση των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των, περ­νά μέσα από τους αγώνες.

 

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο