Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Αρχαιότερος Σεισμογράφος του Κόσμου

Ο Κινέ­ζος Τσανγκ Χενγκ ήταν μια μαθη­μα­τι­κή ιδιο­φυία, που έζη­σε σχε­δόν πριν από 2.000 χρό­νια. Παρου­σί­α­σε τη Γη σαν μια σφαί­ρα με εννέα ηπεί­ρους, που αιω­ρού­νταν στο διά­στη­μα. Και θεω­ρεί­ται ο άνθρω­πος που δημιούρ­γη­σε, το 132 μ.Χ., τον πρώ­το σει­σμο­γρά­φο.

Ήταν ένα σύστη­μα με μπρού­τζι­νους δρά­κους και βατρά­χους, γύρω από ένα μεγά­λο δοχείο. Το σήμα για τη σει­σμι­κή δόνη­ση έδι­νε η πτώ­ση μιας σφαί­ρας από το στό­μα του δρά­κου, στο στό­μα του βατρά­χου. Μέσα στο μεγά­λο δοχείο υπήρ­χε ένα εκκρε­μές με μηχα­νι­σμό, που κινού­ναν σε οκτώ δια­φο­ρε­τι­κές κατευ­θύν­σεις. Όταν γινό­ταν σει­σμός και έπε­φτε μια σφαί­ρα, ο μηχα­νι­σμός ακι­νη­το­ποιού­ταν, εμπο­δί­ζο­ντας τις υπό­λοι­πες σφαί­ρες να κυλή­σουν. Παρα­κο­λου­θώ­ντας την κατεύ­θυν­ση του δρά­κου, που στο μετα­ξύ είχε τεθεί σε κίνη­ση, μπο­ρού­σε κάποιος να εντο­πί­σει το επί­κε­ντρο του σεισμού.

Οι αξιω­μα­τού­χοι της αυλής του Κινέ­ζου αυτο­κρά­το­ρα δεν είχαν πει­στεί ότι το παρά­ξε­νο σύστη­μα του Χενγκ ήταν λει­τουρ­γι­κό. Κι όμως, το σύστη­μα δού­λε­ψε και εντό­πι­σε για πρώ­τη φορά τον σει­σμό στο Λουνγκ Χσι!

Noesis logo

🔻 Αυτός ο αρχαιό­τε­ρος σει­σμο­γρά­φος στον κόσμο παρου­σιά­ζε­ται στην έκθε­ση με τίτλο «Αρχαία Κινέ­ζι­κη Επι­στή­μη και Τεχνο­λο­γία», η οποία πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο «Νόη­σις» στη Θεσσαλονίκη.
Στην ίδια έκθε­ση, η οποία διορ­γα­νώ­νε­ται σε συνερ­γα­σία με το Μου­σείο Επι­στή­μης και Τεχνο­λο­γί­ας του Πεκί­νου ξεκί­νη­σε εδώ κι ένα χρό­νο και θα διαρ­κέ­σει λίγες μέρες ακό­μη, παρου­σιά­ζο­νται επί­σης μια σει­ρά από σημα­ντι­κά δείγ­μα­τα του ανθρώ­πι­νου πολι­τι­σμού — ένα κινε­ζι­κό άρο­τρο που δημιουρ­γή­θη­κε πριν από 5.000 χρό­νια ή μια από τις αρχαιό­τε­ρες χει­ρά­μα­ξες του κόσμου. Επί­σης, εκτί­θε­νται παρα­δείγ­μα­τα σχε­τι­κά με το χαρ­τί, την τυπο­γρα­φία, τη μαγνη­τι­κή πυξί­δα, την πυρί­τι­δα, την πορ­σε­λά­νη, τη μετα­ξουρ­γία, τη χύτευ­ση, τους αστρο­λά­βους, τα πλοία, τα όργα­να μέτρη­σης και άλλα, που ανα­δει­κνύ­ουν τον πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο του κινέ­ζι­κου πολι­τι­σμού σε πολ­λά πεδία.

🔻 Περι­λαμ­βά­νο­νται μερι­κά από τα πιο αξιο­θαύ­μα­στα τεχνο­λο­γι­κά επι­τεύγ­μα­τα του κινε­ζι­κού πολι­τι­σμού, ενός από τους αρχαιό­τε­ρους στον κόσμο, που αφο­ρούν σε διά­φο­ρα γνω­στι­κά πεδία, όπως μαθη­μα­τι­κά, φυσι­κή, χημεία, βιο­λο­γία, ιατρι­κή, μηχα­νο­λο­γία, αστρο­νο­μία κ.ά. Το περιε­χό­με­νο της έκθε­σης ανα­πτύσ­σε­ται σε 4 βασι­κές θεμα­τι­κές ενό­τη­τες: Αστρο­νο­μία και Μέτρη­ση του χρό­νου, Ναυ­σι­πλο­ΐα και Προ­σα­να­το­λι­σμός, Υφα­ντουρ­γία και Κέντη­μα, Κατα­σκευή χαρ­τιού και Εκτύ­πω­ση. Επι­πλέ­ον, παρου­σιά­ζο­νται και μοντέ­λα δια­φό­ρων άλλων σπου­δαί­ων κινε­ζι­κών εφευ­ρέ­σε­ων, όπως του πρώ­του σει­σμο­γρά­φου που ανα­φέ­ρα­με, αρχαί­ων αγρο­τι­κών εργα­λεί­ων (πχ, το κινε­ζι­κό άρο­τρο, που δημιουρ­γή­θη­κε πριν από 5000 χρό­νια), του προ­δρό­μου του οδο­μέ­τρου, της πρώ­της χει­ρά­μα­ξας, που κατα­σκευά­στη­κε περί­που έναν αιώ­να πριν την αντί­στοι­χη ευρω­παϊ­κή κ.ά.

Νόησις έκθεση Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία

⭐ Αστρο­νο­μία και Μέτρη­ση του Χρόνου
Οι Κινέ­ζοι από τον 16ο αιώ­να π.Χ μελε­τού­σαν τον ήλιο, τη σελή­νη, τους πλα­νή­τες και τα ουρά­νια φαι­νό­με­να. Το κινε­ζι­κό ημε­ρο­λό­γιο θεω­ρεί­ται συν­δυα­σμός του σελη­νια­κού και του Γρη­γο­ρια­νού ημερολογίου.
⭐  Ναυ­σι­πλο­ΐα και Προσανατολισμός
Μια από τις εφευ­ρέ­σεις που συνέ­βα­λαν στην ανά­πτυ­ξη της ναυ­σι­πλοϊ­ας, είναι η πυξί­δα, η σημα­ντι­κό­τε­ρη ίσως εφεύ­ρε­ση του αρχαί­ου κινε­ζι­κού πολι­τι­σμού. Από τον 12ο αιώ­να και μετά η πυξί­δα δια­δό­θη­κε ευρέ­ως στην Ασία και την Ευρώ­πη, συμ­βάλ­λο­ντας στην ανά­πτυ­ξη του εμπο­ρί­ου και της διε­θνούς οικονομίας.
⭐  Υφα­ντουρ­γία και Κέντημα
Η Κίνα είναι η πρώ­τη χώρα που είχε οργα­νω­μέ­νη σηρο­τρο­φία και οι Κινέ­ζοι έφτια­ξαν μετά­ξι πριν από 6.000–7.000 χρό­νια. Από τον 16ο αιώ­να ανέ­πτυ­ξαν πρω­το­πο­ρια­κές τεχνι­κές ύφαν­σης, μερι­κές από τις οποί­ες παρου­σιά­ζο­νται στην έκθεση.
⭐ Κατα­σκευή Χαρ­τιού και Εκτύπωση
Παρου­σιά­ζο­νται, τέλος, όλα τα στά­δια κατα­σκευ­ής και εκτύ­πω­σης χαρ­τιού, καθώς και η τέχνη της τυπο­γρα­φί­ας. Η κατα­σκευή του χαρ­τιού στα χρό­νια της δυνα­στεί­ας Χαν, είναι μια από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες εφευ­ρέ­σεις του αρχαί­ου κινε­ζι­κού πολι­τι­σμού. Τεχνι­κές εκτύ­πω­σης ανα­πτύ­χθη­καν ήδη από τον 7ο αιώ­να μ.Χ και εξα­πλώ­θη­καν σε όλον τον τότε γνω­στό κόσμο.

Νόησις έκθεση Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη & Τεχνολογία

Για το πρό­γραμ­μα λει­τουρ­γί­ας πατή­στε εδώ και ανα­λυ­τι­κά εδώ

Νόησις έκθεση Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη & Τεχνολογία - πρόγραμμα

pdf

 

«Αρχαία Κινέ­ζι­κη Επι­στή­μη και Τεχνολογία»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο