Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Βασίλης Πετρόπουλος Γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τη ΔΑΣ στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της ΝΔ

Απευ­θύ­νο­ντας χαι­ρε­τι­σμό στο συλ­λα­λη­τή­ριο των Ομο­σπον­διών, των Εργα­τι­κών Κέντρων και των Συν­δι­κά­των στα Προ­πύ­λαια ενά­ντια στο αντι­λαϊ­κό πολυ­νο­μο­σχέ­διο, ο Βασί­λης Πετρό­που­λος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και Γραμ­μα­τέ­ας της ΠΟΕ — ΟΤΑ με τη ΔΑΣ, ανέ­φε­ρε τα εξής:

«Συνα­δέλ­φισ­σες, συνάδελφοι,

Ένα μήνα τώρα δίνου­με μια μεγά­λη μάχη απέ­να­ντι απέ­να­ντι σε ένα πολυ­νο­μο­σχέ­διο ταφό­πλα­κα για τους εργα­ζό­με­νους, για τα εργα­σια­κά μας δικαιώ­μα­τά και την ελευ­θε­ρία μας να οργα­νώ­νου­με τον αγώ­να μας.

Μάχη με κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό την προ­σπά­θεια να φτά­σου­με σε κάθε συνά­δελ­φο και μέσα από μαζι­κές δια­δι­κα­σί­ες να τον ενη­με­ρώ­σου­με για το χαρα­κτή­ρα της ανά­πτυ­ξης που σχε­διά­ζει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, τη σημα­σία που έχει να απα­ντή­σου­με με το ίδιο όπλο που επι­διώ­κει να χτυ­πή­σει: τα Συν­δι­κά­τα μας και την απεργία.

Σήμε­ρα πολ­λοί από εμάς συμπλη­ρώ­νου­με 5 μέρες απερ­γία ως απο­τέ­λε­σμα αυτής της προ­σπά­θειας. Εξέ­λι­ξη που δίνει ένα ηχη­ρό μήνυ­μα στη κυβέρ­νη­ση ότι δεν έχει τη συναί­νε­ση μας στο έγκλη­μα που ετοιμάζει.

Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο δείχνει πως αντιλαμβάνεται αυτή την ανάπτυξη. Από τη μία δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, τους επενδυτές, και από την άλλη διαμορφώνει μόνιμους μηχανισμούς συμπίεσης των μισθών, των όρων με τους οποίους εργαζόμαστε.

Επι­βάλ­λει πει­θαρ­χι­κές ποι­νές στους δημο­σί­ους υπαλ­λή­λους που δεν τηρούν συγκε­κρι­μέ­νες προ­θε­σμί­ες για τον έλεγ­χο επεν­δύ­σε­ων επι­διώ­κο­ντας να τους στοι­χί­σει πλή­ρως στην πολι­τι­κή της κάθε κυβέρ­νη­σης.

Χτυ­πά­ει τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις εργα­σί­ας και ειδι­κά τις κλα­δι­κές, την κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση, για να στρώ­σει το χαλί στους επεν­δυ­τές απαλ­λάσ­σο­ντας τους από την οργα­νω­μέ­νη αντί­στα­ση των εργα­ζο­μέ­νων, βάζει σε ασφυ­κτι­κό κρα­τι­κό έλεγ­χο τη λει­τουρ­γία των σωματείων.

Με την ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία και το ηλε­κτρο­νι­κό φακέ­λω­μα, επι­διώ­κει να χτυ­πή­σει το δικαί­ω­μα μας να απο­φα­σί­ζου­με μέσα από συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες, να συζη­τά­με την οργά­νω­ση της πάλης μας, να απο­φα­σί­ζου­με τις κινη­το­ποι­ή­σεις και τις απερ­γί­ες μας, να δίνει δύνα­μη ο ένας εργα­ζό­με­νος στον άλλο για να σπά­σει το κλί­μα της τρο­μο­κρα­τί­ας στους χώρους δου­λειάς και να διεκ­δι­κού­με καλύ­τε­ρους όρους εργα­σί­ας. Την ώρα που δίνει το δικαί­ω­μα στον υπουρ­γό Εργα­σί­ας να παρεμ­βαί­νει στα κατα­στα­τι­κά των σωμα­τεί­ων μας έχουν το θρά­σος να μιλά­νε για δημο­κρα­τία. Το μόνο που τους ενδια­φέ­ρει είναι πως θα ενι­σχύ­σουν εκεί­νο το συν­δι­κα­λι­σμό που είναι νύχι κρέ­ας με την εργο­δο­σία, που απο­δέ­χε­ται και συναι­νεί στο τσά­κι­σμα των δικαιω­μά­των μας, που λει­τουρ­γεί ως εταί­ρος της.

Δεν έχουν τη συναίνεσή μας!

Ότι επι­χει­ρεί να περά­σει σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ είναι στο γόνι­μο έδα­φος όσων πέρα­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ. Από το νόμο Αχτσιό­γλου για το 50% + 1 για να προ­κη­ρυ­χθεί μία απερ­γία τους περιο­ρι­σμούς στην επέ­κτα­ση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων και τις εξαι­ρέ­σεις που θέσπι­σε, τους αντια­σφα­λι­στι­κούς νόμους του ψαλι­δο­χέ­ρη Κατρού­γκα­λου, την νομο­θέ­τη­ση της κατάρ­γη­σης των ΒΑΕ τη δια­τή­ρη­ση άθι­κτου του νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου που επι­τρέ­πει τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις στις υπη­ρε­σί­ες των δήμων.

Το άρθρο 179 με το οποίο διευ­κο­λύ­νει την εκχώ­ρη­ση της καθα­ριό­τη­τας, του ηλε­κτρο­φω­τι­σμού και του πρα­σί­νου σε ιδιώ­τες είναι μία χαρα­κτη­ρι­στι­κή περί­πτω­ση της ανά­πτυ­ξης που σχε­διά­ζουν. Οι συγκε­κρι­μέ­νοι τομείς συνο­δεύ­ο­νται από την σημα­ντι­κή “προί­κα”: Τους στα­θε­ρά ανερ­χό­με­νους πόρους που βγαί­νουν απευ­θεί­ας από την τσέ­πη, κύρια, των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, με τα τέλη και τους φόρους που επι­βάλ­λο­νται από τους δήμους και που στρα­τη­γι­κή, δια­δο­χι­κά των κυβερ­νή­σε­ων είναι η ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση τους. Σε μια περί­ο­δο που κανέ­νας επεν­δυ­τής δεν θέλει να βάλει σημα­ντι­κά κεφά­λαια χωρίς δια­σφά­λι­ση και που η κάνου­λα του τρα­πε­ζι­κού δανει­σμού που την πλη­ρώ­σα­με όλοι εμείς έχει κλεί­σει, αυτά τα εγγυ­η­μέ­να κεφά­λαια που θα οδη­γή­σουν σε ανά­λο­γα κέρ­δη είναι ο λόγος που αυτός οι υπη­ρε­σί­ες είναι φιλέ­τα για τους επενδυτές.

Τρί­βουν τα χέρια τους οι εργο­λά­βοι. Θα απο­λαμ­βά­νουν ζεστό χρή­μα από την τσέ­πη των δημο­τών και τα ταμεία των δήμων, και θα αβγα­τί­ζουν τα κέρ­δη τους με φτη­νά μερο­κά­μα­τα στους εργα­ζό­με­νους που θα απα­σχο­λούν, με απάν­θρω­πες συν­θή­κες δου­λειάς και εκμε­τάλ­λευ­σης, χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας ζωής και υγεί­ας τους.

Η γενί­κευ­ση της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης θα μας στε­ρή­σει τη δυνα­τό­τη­τα να υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε τα εργα­σια­κά μας δικαιώ­μα­τα και τους μισθούς. Παρά τα όσα δηλώ­νει ο κος Θεο­δω­ρι­κά­κος, ότι δεν θα γίνουν απο­λύ­σεις, για να κατευ­νά­σει βέβαια τις αντι­δρά­σεις μας, το χθε­σι­νό πρω­το­σέ­λι­δο της Καθη­με­ρι­νής απο­κα­λύ­πτει πλή­ρως τους σχε­δια­σμούς τους. Δεν θα μπο­ρού­με λέει πια να κρα­τά­με το κοι­νω­νι­κό σύνο­λο σε ομη­ρία, να απερ­γού­με δηλα­δή, για­τί οι ιδιώ­τες θα καρα­δο­κούν. Μπο­ρεί άμε­σα να μην υπάρ­ξουν απο­λύ­σεις, αλλά όταν το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των υπη­ρε­σιών αυτών θα έχει δοθεί σε ιδιώ­τες, και απο­λύ­σεις θα επι­χει­ρή­σουν να κάνουν και σιγή νεκρο­τα­φεί­ου στους χώρους δου­λειάς να επιβάλλουν.

Ένα είναι το βέβαιο.
Η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση αυτών των κρί­σι­μων τομέ­ων θα αφή­σει τους δήμους πολύ γρή­γο­ρα γυμνούς από τέτοιες κρί­σι­μες υπο­δο­μές.
Στο, όχι πολύ μακρι­νό μέλ­λον, οι δημό­τες θα γίνουν απο­δέ­κτες του ωμού εκβια­σμού εργο­λά­βων και δημο­τι­κών αρχών που θα πιέ­ζουν ενιαία ώστε να απο­γειω­θούν τέλη και φόροι για αυτές τις υπη­ρε­σί­ες και όχι μόνο.
Τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά είναι αυτά που θα πλη­ρώ­σουν το μάρ­μα­ρο αυτής της ανά­πτυ­ξης.

Πρέ­πει να σημειώ­σου­με την εκκω­φα­ντι­κή σιω­πή των δημάρ­χων που κάνει φανε­ρή τη στή­ρι­ξη τους σε αυτή την αντι­λαϊ­κή ρότα. Καμία εντύ­πω­ση δε μας προκαλεί.
Όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα στή­ρι­ξαν αυτές τις πολι­τι­κές απα­ξιώ­νο­ντας τις υπο­δο­μές και τα μηχα­νή­μα­τα στις υπη­ρε­σί­ες, μην αντι­δρώ­ντας στη συνε­χή μεί­ω­ση των εργα­ζο­μέ­νων και της κρα­τι­κής επι­χο­ρή­γη­σης στους δήμους, απει­λώ­ντας ακό­μα και με εισαγ­γε­λείς τους εργα­ζό­με­νους που αγω­νί­ζο­νται μέχρι και σήμε­ρα. Ελά­χι­στες είναι οι εξαιρέσεις.
Είναι αυτοί που ήδη καθη­με­ρι­νά ιδιω­τι­κο­ποιούν τις υπη­ρε­σί­ες, που έχουν σημα­ντι­κό μερί­διο ευθύ­νης για τα εργο­δο­τι­κά εγκλή­μα­τα στους δήμους, τους 60 νεκρούς και 100άδες σακα­τε­μέ­νους συνα­δέλ­φους τα τελευ­ταία 5 χρόνια.

Συνάδελφοι ο αγώνας μας συνεχίζεται🎈
🚩 Είμαστε εδώ ζητώντας και παλεύοντας

  • Να απο­συρ­θεί τώρα το πολυνομοσχέδιο.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.
  • Καμιά ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση! Προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού σε όλες τις υπηρεσίες.
  • Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ!

🚩 Καλό αγώνα🎈

…»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο