Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Βούτσιτς κατηγορεί την Ουκρανία και χώρα της ΕΕ, για απειλές περί τοποθέτησης βομβών σε αεροσκάφη της Air Serbia

Ο σέρ­βος πρό­ε­δρος Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς κατη­γό­ρη­σε χθες βρά­δυ την Ουκρα­νία και χώρα μέλος της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, την οποία δεν κατο­νό­μα­σε, ότι βρί­σκο­νται πίσω από τη σει­ρά ψευ­δών προει­δο­ποι­ή­σε­ων περί τοπο­θέ­τη­σης βομ­βών σε επι­βα­τι­κά αερο­σκά­φη της εται­ρεί­ας Air Serbia.

Αφό­του άρχι­σε η εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία την 24η Φεβρουα­ρί­ου σχε­δόν δεκα­πέ­ντε αερο­σκά­φη της εται­ρεί­ας ανα­γκά­στη­καν να επι­στρέ­ψουν στο Βελι­γρά­δι ή στη Μόσχα εξαι­τί­ας απει­λών για τοπο­θέ­τη­ση βομ­βών. Το αερο­δρό­μιο της σερ­βι­κής πρω­τεύ­ου­σας χρειά­στη­κε να εκκε­νω­θεί του­λά­χι­στον τρεις φορές.

«Αυτό το κάνουν ξένες υπη­ρε­σί­ες (πλη­ρο­φο­ριών) δύο χωρών. Η μία είναι κρά­τος μέλος της ΕΕ, η άλλη είναι η Ουκρα­νία», δήλω­σε ο κ. Βού­τσιτς, χωρίς να παρου­σιά­σει κάποια από­δει­ξη για τον ισχυ­ρι­σμό αυτό.

Η Σερ­βία, χώρα που είναι σχε­δόν εντε­λώς εξαρ­τη­μέ­νη από τη Ρωσία για τον εφο­δια­σμό της με αέριο και πετρέ­λαιο, αρνεί­ται να προ­χω­ρή­σει στην επι­βο­λή κυρώ­σε­ων και συνε­χί­ζει να εκτε­λεί τακτι­κές πτή­σεις προς και από τη Μόσχα. Ο Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς τόνι­σε πως οι πτή­σεις θα συνε­χί­σουν να γίνο­νται «για λόγους αρχής».

«Συνε­χί­ζου­με αυτές τις πτή­σεις για λόγους αρχής, επει­δή θέλου­με να δεί­ξου­με πως είμα­στε ελεύ­θε­ρη χώρα που παίρ­νει με κυρί­αρ­χο τρό­πο απο­φά­σεις. Δεν θα απο­φα­σί­σει κανέ­νας για λογα­ρια­σμό μας εάν θα ακυ­ρώ­σου­με πτή­σεις», δήλω­σε ο σέρ­βος πρόεδρος.

Πριν λίγες ημέρς  Αλ. Βού­τσιτς είχε καταγ­γεί­λει πιέ­σει από Δυτι­κούς και το ΝΑΤΟ και όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά δήλω­σε, οι πιέ­σεις φτά­νουν σε τέτοιο βαθ­μό που να παρε­νο­χλού­νται από στρα­τιω­τι­κά αερο­σκά­φη του ΝΑΤΟ και οι πτή­σεις της σερ­βι­κής πολι­τι­κής αερο­πο­ρί­ας προς την Μόσχα

Τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες πάντως το Βελι­γρά­δι τάχθη­κε τρεις φορές υπέρ στις ψηφο­φο­ρί­ες για τις απο­φά­σεις της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης των Ηνω­μέ­νων Εθνών που κατα­δί­κα­σαν τη ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία και σήμα­ναν την ανα­στο­λή της συμ­με­το­χής της Μόσχας στο Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του ΟΗΕ, κάτι που δεν άρε­σε στη Μόσχα η οποία ζήτη­σε από την Σερ­βία συνέ­πεια στην φιλία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο