Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ο Γκορμπατσόφ αγνόησε πληροφορίες για ύπαρξη πρακτόρων των ΗΠΑ σε ηγετικά κλιμάκια της ΕΣΣΔ»

Σε μια ενδια­φέ­ρου­σα απο­κά­λυ­ψη για την περί­ο­δο της δια­κυ­βέρ­νη­σης Γκορ­μπα­τσόφ στην ΕΣΣΔ προ­χώ­ρη­σε ο πρώ­ην πρά­κτο­ρας των ρωσι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών (SVR) Αντρέι Μπεζ­ρού­κοφ, μιλώ­ντας στο φεστι­βάλ «Ψηφια­κής Ιστο­ρί­ας» στη Μόσχα.

Όπως ανέ­φε­ρε ο Μπεζ­ρού­κοφ, νυν καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ρωσι­κής πρω­τεύ­ου­σας, στα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1980 έκθε­ση της σοβιε­τι­κής αντι­κα­τα­σκο­πεί­ας έκα­νε λόγο για ύπαρ­ξη πρα­κτό­ρων των ΗΠΑ σε υψη­λά ιστά­με­νους κύκλους της κυβέρ­νη­σης της ΕΣΣΔ. Παρά το γεγο­νός ότι οι πλη­ρο­φο­ρί­ες δόθη­καν προ­σω­πι­κά στον Γκορ­μπα­τσόφ, αυτός σκό­πι­μα φέρε­ται να τις αγνό­η­σε χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ως πρό­σχη­μα την τότε υπο­βάθ­μι­ση της επιρ­ρο­ής των συλ­λο­γι­κών οργά­νων εξουσίας.

«Γνω­ρί­ζω με βεβαιό­τη­τα ότι πολ­λές πλη­ρο­φο­ρί­ες είχαν δοθεί τότε στην ηγε­σία αλλά αγνο­ή­θη­καν», σημεί­ω­σε ο Μπεζ­ρού­κοφ, κατη­γο­ρώ­ντας τον ηγέ­τη της Περε­στρόι­κα ότι προ­έ­βη σε προ­σω­πι­κές επι­λο­γές για την εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή της ΕΣΣΔ και τις σχέ­σεις της με τη Δύση.

Ασχέ­τως του κατά πόσο αλη­θεύ­ουν τα λεγό­με­να του πρώ­ην πρά­κτο­ρα της SVR, αυτό που πιστο­ποιεί­ται για άλλη μια φορά είναι το πόσο βαθιά είχε προ­χω­ρή­σει η αντε­πα­να­στα­τι­κή δια­δι­κα­σία στην ΕΣΣΔ την δεκα­ε­τία του 1980, όντας ήδη στην τελι­κή της φάση επί των ημε­ρών του Γκορ­μπα­τσόφ. Η ενδε­χό­με­νη ύπαρ­ξη και δρά­ση ξένων πρα­κτό­ρων εντός της Σοβιε­τι­κής κυβέρ­νη­σης στα τέλη του 1980 μπο­ρεί να συνέ­βα­λε στην επι­τά­χυν­ση των δια­δι­κα­σιών που οδή­γη­σαν στην διά­λυ­ση της χώρας το 1991. Ωστό­σο, αυτό που είναι ιστο­ρι­κά αδιαμ­φι­σβή­τη­το είναι πως η νίκη της αντε­πα­νά­στα­σης συνο­λι­κά εδρά­ζε­ται στο γεγο­νός ότι ήδη, από δεκα­ε­τί­ες πριν, είχαν είχαν παρα­βια­στεί βασι­κοί νόμοι της σοσια­λι­στι­κής οικοδόμησης.

Σημειώ­νε­ται ότι φέτος το φεστι­βάλ «Ψηφια­κής Ιστο­ρί­ας» διορ­γα­νώ­θη­κε στις 25–26 Μάρ­τη με τίτλο «Δύση – Ρωσία – Ανα­το­λή: pro et contra».

Πηγή: Ria Novosti

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο