Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο δήμαρχος Λέρου με δημοτικούς συμβούλους εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων στο νησί

Κάτοι­κοι του νησιού της Λέρου, με επι­κε­φα­λής τον δήμαρ­χο Μιχά­λη Κόλια και ομά­δα δημο­τι­κών συμ­βού­λων, εμπό­δι­σαν σήμε­ρα, μετά τα μεσά­νυ­χτα, την απο­βί­βα­ση προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στο νησί, οι οποί­οι μετα­φέ­ρο­νταν με το πλοίο Blue Star Patmos από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Συγκε­κρι­μέ­να, μετά την άφι­ξη του πλοί­ου, αντι­προ­σω­πεία ‑απο­τε­λού­με­νη από τον κ. Κόλια, αντι­δη­μάρ­χους, δημο­τι­κούς συμ­βού­λους και εκπρο­σώ­πους φορέ­ων- επι­βι­βά­στη­κε στο πλοίο απαι­τώ­ντας να μην απο­βι­βα­στούν οι πρό­σφυ­γες-μετα­νά­στες. Κατό­πιν δια­βου­λεύ­σε­ων τόσο με τους αστυ­νο­μι­κούς που συνό­δευαν τους πρό­σφυ­γες-μετα­νά­στες όσο και με το πλή­ρω­μα του Blue Star Patmos καθώς και με το Λιμε­ναρ­χείο, απο­φα­σί­στη­κε η ανα­χώ­ρη­ση του πλοί­ου χωρίς τελι­κά να απο­βι­βα­στούν οι μετα­νά­στες στο νησί.

Σε δηλώ­σεις του, ο δήμαρ­χος επι­σή­μα­νε ότι η Λέρος δεν πρό­κει­ται να δεχτεί άλλους μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες και πως ανά­λο­γες θα είναι οι αντι­δρά­σεις εάν επι­χει­ρη­θεί ξανά κάτι τέτοιο.

Όπως τόνι­σε ο κ. Κόλιας, ο Δήμος Λέρου απαι­τεί την άμε­ση απο­συμ­φό­ρη­ση του Κέντρου Πρώ­της Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης, τη μετα­φο­ρά στη Λέρο όσων προ­σφύ­γων-μετα­να­στών εντο­πί­ζο­νται μόνο εντός των διοι­κη­τι­κών ορί­ων του Δήμου Λέρου, τη μετα­κί­νη­ση προς την ενδο­χώ­ρα των νεο­α­φι­χθέ­ντων προ­σφύ­γων-μετα­να­στών εντός δύο ημε­ρών, σύμ­φω­να με τις δεσμεύ­σεις των αρμο­δί­ων. Επί­σης, τη συνέ­χι­ση του Κοι­νω­φε­λούς Προ­γράμ­μα­τος του ΟΑΕΔ, διό­τι στον Δήμο Λέρου δεν υπάρ­χει προ­σω­πι­κό καθα­ριό­τη­τας και απο­κο­μι­δής απορ­ριμ­μά­των για το ΚΥΤ, την ενί­σχυ­ση του νοσο­κο­μεί­ου Λέρου με ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, τη μέρι­μνα της πολι­τεί­ας για ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης για αυτούς που παρα­μέ­νουν στη Λέρο και την άμε­ση επι­τά­χυν­ση των δια­δι­κα­σιών ταυ­το­ποί­η­σης και ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο