Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου μετατρέπει τη βιβλιοθήκη σε… καφετέρια!!!

Κάτω τα χέρια από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Στις αρχές του 2019, αμέ­σως μόλις παρα­δό­θη­καν στο Δήμο τα κλει­διά του κατα­στή­μα­τος «Αίθριο», έγι­νε η μετα­φο­ρά της Δημο­τι­κής Βιβλιο­θή­κης, μετά από από­φα­σης της προη­γού­με­νης Δημο­τι­κής Αρχής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Αυτή ήταν μια σημα­ντι­κή από­φα­ση που πήρε το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο, για ένα χώρο που τα προη­γού­με­να χρό­νια λει­τουρ­γού­σε σαν καφέ μπαρ, εστια­τό­ριο, με όλα τα προ­βλή­μα­τα που είναι γνω­στά λίγο πολύ σε όλους τους συμπο­λί­τες μας.

Η Δημο­τι­κή Βιβλιο­θή­κη «ασφυ­κτιού­σε» μέσα στον μικρό, υπό­γειο και επι­κίν­δυ­νο χώρο στο «Παλα­τά­κι». Έτσι με τη μετα­φο­ρά της βρέ­θη­κε η καλύ­τε­ρη δυνα­τή λύση, σ’ ένα χώρο που έπρε­πε να λει­τουρ­γεί ούτως ή άλλως, ως χώρος Πολι­τι­σμού προς όφε­λος όλων των κατοί­κων και όχι να το εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται ορι­σμέ­νοι για να κερδοσκοπούν.

Αυτή η από­φα­ση, από την πρώ­τη στιγ­μή αγκα­λιά­στη­κε με ενθου­σια­σμό από τους εργα­ζό­με­νους της Βιβλιο­θή­κης, τα μέλη της και την συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των Χαϊδαριωτών.

Είναι ενδει­κτι­κό ότι μέσα σε λίγε ημέ­ρες και με την εθε­λο­ντι­κή προ­σφο­ρά δεκά­δων συμπο­λι­τών μας δια­μορ­φώ­θη­κε ο χώρος κατάλ­λη­λα και έγι­νε η μετα­φο­ρά των βιβλί­ων, που επι­τέ­λους βρή­καν χώρο για να ανα­δει­χθούν στο σύνο­λο τους. Έτσι για πρώ­τη φορά πάνω από 20.000 βιβλία που ήταν σε κού­τες, όσο λει­τουρ­γού­σε η βιβλιο­θή­κη στο Παλα­τά­κι, εκτέ­θη­καν στα ράφια για να έχουν πρό­σβα­ση οι χιλιά­δες ανα­γνώ­στες. Ταυ­τό­χρο­να δημιουρ­γή­θη­κε ένα πολύ καλά οργα­νω­μέ­νο παι­δι­κό τμή­μα καθώς και Ανα­γνω­στή­ριο. Η Βιβλιο­θή­κη και οι χώροι της πλα­τεί­ας ομόρ­φυ­ναν με ζωγρα­φιές στο κτί­ριο, στο θεα­τρά­κι, τα παγκά­κια, τα πεζού­λια, που είχαν θέμα­τα για το βιβλίο και την μόρφωση.

Η προ­ο­πτι­κή ήταν να αξιο­ποι­η­θεί όλος ο χώρος για να γίνο­νται εκδη­λώ­σεις, παρου­σιά­σεις βιβλί­ων, προ­βο­λές, ειδι­κές εκθέ­σεις και άλλες δρα­στη­ριό­τη­τες, ενώ τους καλο­και­ρι­νούς μήνες να αξιο­ποι­η­θεί αντί­στοι­χα ο περι­βάλ­λον χώρος και το μικρό ανοι­χτό θεατράκι.

Η επι­σκε­ψι­μό­τη­τα από τις πρώ­τες μέρες λει­τουρ­γί­ας ξεπέ­ρα­σε κάθε προσ­δο­κία. Τα ενερ­γά μέλη της Βιβλιο­θή­κες έφτα­σαν τις 6.500, το Ανα­γνω­στή­ριο γέμι­ζε από μαθη­τές αλλά και μεγα­λύ­τε­ρους σε ηλι­κία, που είχαν τη δυνα­τό­τη­τα μελέ­της σε ένα κατάλ­λη­λο χώρο. Πολ­λοί νέοι τίτλοι βιβλί­ων έρχο­νταν από τις προ­σφο­ρές μελών και φίλων της Βιβλιοθήκης.

«Χαϊδαρι Ξανά» με τη βιβλιοθήκη…. καφετέρια

Στα εγκαί­νια της βιβλιο­θή­κης εκα­το­ντά­δες συμπο­λί­τες μας κατέ­κλυ­σαν όλους του χώρους, μέσα και έξω, αγκα­λιά­ζο­ντας αυτή τη νέα ελπι­δο­φό­ρα αρχή της Δημο­τι­κής Βιβλιο­θή­κης. Ο μονα­δι­κός επι­κε­φα­λής παρά­τα­ξης που δεν εμφα­νί­στη­κε στα εγκαί­νια, ήταν ο σημε­ρι­νός Δήμαρχος…

Η άρνη­ση του κ. Ντη­νια­κού να λει­τουρ­γή­σει η Βιβλιο­θή­κη και οι ανα­φο­ρές του πολ­λές φορές ότι εκεί έπρε­πε να λει­τουρ­γεί κατά­στη­μα υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, έδει­ξε τις προ­θέ­σεις του από τις πρώ­τες μέρες και ενώ η Βιβλιο­θή­κη είχε κατα­ξιω­θεί και είχε μπει σε ένα δρό­μο πλή­ρους ανάπτυξης.

Έτσι, εντε­λώς τυχαία!!! ακό­μα και η πινα­κί­δα που έγρα­φε Δημο­τι­κή Βιβλιο­θή­κη εδώ 1 ½ χρό­νο έχει πέσει!!! Και παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες ανα­φο­ρές μας ακό­μα δεν έχει τοπο­θε­τη­θεί. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε…

Εδώ και 1 ½ χρό­νο όχι μόνο δεν έκα­νε τίπο­τα για να αντι­με­τω­πί­σει τη μικρή διαρ­ροή που εμφα­νί­στη­κε στη στέ­γη, αλλά εσκεμ­μέ­να (παρά τα show στα Δημο­τι­κά Συμ­βού­λια), άφη­σε να επε­κτα­θεί το πρό­βλη­μα για να βρε­θεί το άλλο­θι της «ακα­ταλ­λη­λό­τη­τας του χώρου», που όμως είναι ταυ­τό­χρο­να κατάλ­λη­λος για να εκμι­σθω­θεί. Και ενώ υπήρ­χε πρό­βλε­ψη στο τεχνι­κό πρό­γραμ­μα του Δήμου για να γίνουν οι απα­ραί­τη­τες εργα­σί­ες απο­κα­τά­στα­σης, στο φετι­νό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και τεχνι­κό πρό­γραμ­μα ως δια μαγεί­ας εξαφανίστηκε…

Η πρό­θε­ση λοι­πόν του κ. Ντη­νια­κού πήρε σάρ­κα και οστά με την από­φα­ση κατά πλειο­ψη­φία που πήρε η Οικο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή για την εκμί­σθω­ση μεγά­λου μέρους της Δημο­τι­κής Βιβλιο­θή­κης για να λει­τουρ­γή­σει κατά­στη­μα υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος. Δηλα­δή στον ίδιο χώρο που πρέ­πει να υπάρ­χει περι­βάλ­λον ησυ­χί­ας και περι­συλ­λο­γής, θα λει­τουρ­γεί κατά­στη­μα καφέ – μπαρ- εστια­τό­ριο με κου­ζί­να, λάν­τζα και παρασκευαστήριο.

Τι προ­βλέ­πει ο δια­γω­νι­σμός για την εκμίσθωση;

- Ένα τζά­μι θα χωρί­ζει το Ανα­γνω­στή­ριο από τα τρα­πε­ζο­κα­θί­σμα­τα που θα ανα­πτυ­χθούν γύρω από τη βιβλιοθήκη.

-Η βιβλιο­θή­κη «τεμα­χί­ζε­ται» αφού χάνει τις απο­θή­κες, τους βοη­θη­τι­κούς χώρους, την αίθου­σα που προ­ο­ρι­ζό­ταν για παι­δι­κή βιβλιο­θή­κη ή χώρος εκδη­λώ­σε­ων, εκθέ­σε­ων, προ­βο­λών και περι­κυ­κλώ­νε­ται από τραπεζοκαθίσματα.

Η λει­τουρ­γία κατα­στή­μα­τος υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, ακυ­ρώ­νει ουσια­στι­κά την πλή­ρη ανά­πτυ­ξη της Δημο­τι­κής Βιβλιο­θή­κης. Ο χώρος που θέλει να εκμι­σθώ­σει ο κ. Ντη­νια­κός είναι οργα­νι­κά μέρη του συνό­λου της Βιβλιο­θή­κης και σε καμιά περί­πτω­ση δεν πρέ­πει να υλο­ποι­η­θεί αυτό το σχέ­διο της Δημο­τι­κής Αρχής, που επι­βε­βαιώ­νει ότι η Δημο­τι­κή Αρχή υπη­ρε­τεί κατά γράμ­μα την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση όλων των δημο­τι­κών χώρων.

Μετά την κατάρ­γη­ση των περισ­σό­τε­ρων τμη­μά­των στον Πολι­τι­σμό, το κλεί­σι­μο της Στέ­γης Πολι­τι­σμού Δάσους, την εχθρι­κή στά­ση απέ­να­ντι στους Εθνι­κο­το­πι­κούς, Πολι­τι­στι­κούς και Αθλη­τι­κούς Συλ­λό­γους της πόλης, ήρθε η ώρα για τη Δημο­τι­κή Αρχή Ντη­νια­κού να ολο­κλη­ρώ­σει την κατα­στρο­φι­κή πολι­τι­κή της, με την απα­ξί­ω­ση, την υπο­βάθ­μι­ση και συρ­ρί­κνω­ση της Βιβλιοθήκης.

Η Δημο­τι­κή Βιβλιο­θή­κη κατά­φε­ρε από την ίδρυ­ση της το 1979 μέχρι σήμε­ρα με τις ηρω­ι­κές προ­σπά­θειες των υπαλ­λή­λων που την υπη­ρέ­τη­σαν, των εθε­λο­ντών, των μελών και των φίλων της, να κατα­ξιω­θεί στην πόλη μας, να ξεπε­ρά­σει τις δυσκο­λί­ες και να βρί­σκε­ται πλέ­ον σε ένα πολύ καλό δρόμο.

Να στα­μα­τή­σει άμε­σα κάθε προ­σπά­θεια απα­ξί­ω­σης της Δημο­τι­κής Βιβλιοθήκης

Να μη γίνει η δημο­πρα­σία για την εκμί­σθω­ση κατα­στή­μα­τος την Μ.Πέμπτη 29/4.

Να εξα­σφα­λι­στεί από τη Δημο­τι­κή Αρχή η χρη­μα­το­δό­τη­ση και να ξεκι­νή­σουν άμε­σα εργα­σί­ες απο­κα­τά­στα­σης της στέ­γης και της ανα­βάθ­μι­σης της Δημο­τι­κής Βιβλιο­θή­κης, που εδώ 1 ½ χρό­νο έχει εγκα­τα­λει­φθεί πλήρως.

Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους, τα μέλη και τους φίλους της Βιβλιο­θή­κης, τους μαζι­κούς συλ­λό­γους και φορείς, όλους τους Χαϊ­δα­ριώ­τες να μην επι­τρέ­ψου­με την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των χώρων της Δημο­τι­κής Βιβλιο­θή­κης, που θα οδη­γή­σουν στην απα­ξί­ω­ση και συρ­ρί­κνω­ση της.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο