Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα, στις 9.10 π.μ στην ΕΡΤ1 — Δείτε LIVE

Συνέ­ντευ­ξη στη ΕΡΤ1 θα παρα­χω­ρή­σει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σήμε­ρα, Δευ­τέ­ρα 30 Μαρ­τί­ου στις 9.10 το πρωί.

info Ατέχνως

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LIVE

Koutsoybas Live ERT 30 Mar

Τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης είναι «εντε­λώς ανε­παρ­κή», ενώ «πολ­λά από αυτά έρχο­νται για να μεί­νουν, και είναι σε επι­κίν­δυ­νη κατεύ­θυν­ση», υπο­στή­ρι­ξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στην ΕΡΤ1.

«Πρέ­πει να επι­λυ­θεί άμε­σα το ζήτη­μα της ακύ­ρω­σης όλων των μέχρι σήμε­ρα απο­λύ­σε­ων, το τελευ­ταίο διά­στη­μα με αφορ­μή την παν­δη­μία, να δοθεί το δώρο Πάσχα, να καταρ­γη­θεί η ΠΝΠ και ο νόμος που δίνει δυνα­τό­τη­τα στους εργο­δό­τες να μειώ­σουν κατά 50% τους μισθούς, να στα­μα­τή­σει η απα­ρά­δε­κτη επι­βο­λή της δήθεν ευε­λι­ξί­ας της εργα­σί­ας που καταρ­ρα­κώ­νει εργα­σια­κές σχέ­σεις, ωρά­ρια, μισθούς και άλλα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων και να νομο­θε­τη­θεί από τώρα αυτό­μα­τη κατάρ­γη­ση οποιον­δή­πο­τε μέτρων και των απα­ρά­δε­κτων απα­γο­ρεύ­σε­ων στη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, όπως και όποιων βλα­πτι­κών μετα­βο­λών έχουν γίνει για τους εργα­ζό­με­νους μέχρι σήμε­ρα» τόνισε.

Προ­σέ­θε­σε ότι χρειά­ζε­ται να υπάρ­ξει «διαρ­κής απαλ­λα­γή, όλο αυτό το χρο­νι­κό διά­στη­μα για χρέη σε ρεύ­μα, νερό, τηλε­φω­νι­κές επι­κοι­νω­νί­ες, φυσι­κό αέριο. Να μην υπάρ­ξει καμία δια­κο­πή για όσους χρω­στούν και ανα­στο­λή πλη­ρω­μών, κατάρ­γη­ση όλων των πλει­στη­ρια­σμών λόγων οφει­λών σε τράπεζες».

«Ο ελλη­νι­κός λαός, οι εργα­ζό­με­νοι, πλη­ρώ­νουν εδώ και 10 χρό­νια τα μνη­μο­νια­κά μέτρα για να βγού­με από την καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση και χωρίς να έχει καταρ­γη­θεί κανέ­να από αυτά τα μέτρα, όπως υπό­σχο­νταν όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις, έρχο­νται και επι­βάλ­λο­νται και νέα με ευθύ­νη κυρί­ως των μεγά­λων εργο­δο­τών που τους βλέ­που­με πάλι να κερ­δο­σκο­πούν και να κερ­δο­φο­ρούν σε βάρος της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ έγκαι­ρα έχει προει­δο­ποι­ή­σει για νέα κρί­ση ενδε­χο­μέ­νως βαθύ­τε­ρη από την προη­γού­με­νη, ενώ η παν­δη­μία λει­τουρ­γεί ως κατα­λύ­της μιας ήδη υπάρ­χου­σας κατά­στα­σης ύφε­σης, λέγο­ντας ότι «τα μόνι­μα υπο­ζύ­για είναι οι εργα­ζό­με­νοι. Άρα, εργα­τι­κή τάξη και λαός, να συνει­δη­το­ποι­ή­σου­με ότι χρειά­ζε­ται να βάλου­με βαθιά το μαχαί­ρι στο κόκ­κα­λό μόλις βγού­με από την κρί­ση του κορονοϊού».

«Από αυτή τη σκο­πιά θα πρέ­πει να είμα­στε κάθε­τοι, όχι μόνο σε κάθε ασυ­δο­σία της εργο­δο­σί­ας, αλλά και σε όλα αυτά τα μέτρα που έχουν έλθει και αυτά που έρχο­νται με αφορ­μή την παν­δη­μία» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας έθε­σε το ζήτη­μα των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, σημειώ­νο­ντας ότι «δεν φθά­νουν τα 800 ευρώ για 45 μέρες, ούτε η ολι­γό­μη­νη ανα­στο­λή φορο­λο­γι­κών και ασφα­λι­στι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων τους».

Ζήτη­σε γεν­ναία στή­ρι­ξη των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, «ιδιαί­τε­ρα αυτών με ετή­σιο εισό­δη­μα μέχρι 12.000 ευρώ», με «κατάρ­γη­ση εντε­λώς του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος, κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ, απαλ­λα­γή από εισφο­ρές ασφά­λι­σης για το επό­με­νο, του­λά­χι­στον, 4μηνο, ανα­στο­λή των δημο­τι­κών τελών, πλει­στη­ρια­σμών και κατα­σχέ­σε­ων και κάθε μέσου ανα­γκα­στι­κής είσπρα­ξης προς δημό­σιο, τρά­πε­ζες και ΔΕΚΟ χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Είπε οτι αυτά τα ανα­γκαία βασι­κά στοι­χεία αφο­ρούν μισθω­τούς δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες, βιο­τέ­χνες, εμπό­ρους καθώς και επι­στή­μο­νες «οι οποί­οι δεν πρέ­πει να εξαι­ρε­θούν έστω και από αυτό το πενι­χρό επίδομα».

Συμπλή­ρω­σε ότι ούτε ένας νόμος που θεσπί­στη­κε κάτω από έκτα­κτες κατα­στά­σεις «και σήμαι­νε περισ­σό­τε­ρη κατα­στο­λή, αυταρ­χι­σμό και περισ­σό­τε­ρα εμπό­δια στις συν­δι­κα­λι­στι­κές και πολι­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες δεν πάρ­θη­κε πίσω, μετά το έκτα­κτο γεγο­νός. Επει­δή υπάρ­χει μεγά­λη πεί­ρα στον ελλη­νι­κό λαό, να είμα­στε σε επι­φυ­λα­κή για να αντι­με­τω­πί­σου­με αυτά τα ζητήματα».

Τόνι­σε ότι χρειά­ζε­ται άμε­ση ενί­σχυ­ση των μέτρων προ­στα­σί­ας για­τρών, υγιειο­νο­μι­κών και νοση­λευ­τών και επί­τα­ξη της ιδιω­τι­κής υγεί­ας, σημειώ­νο­ντας την ανε­πάρ­κεια κλι­νών ΜΕΘ και επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «οι 3100 κλί­νες που ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός προ­κύ­πτουν από το υπο­χρε­ω­τι­κό άδεια­σμα άλλων κλι­νών και μετα­κί­νη­ση προ­σω­πι­κού» και προ­σθέ­το­ντας ότι «υπάρ­χει ανα­βο­λή εξε­τά­σε­ων και θερα­πειών σε ασθε­νείς με βαριά νοσή­μα­τα και ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας περι­φε­ρεια­κών και αγρο­τι­κών ιατρεί­ων για να μετα­κι­νη­θεί ιατρι­κό προ­σω­πι­κό». Χαρα­κτή­ρι­σε την εκμί­σθω­ση κλι­νών από ιδιώ­τες «γεγο­νός απα­ρά­δε­κτο που δεν έχει σχέ­ση με επί­τα­ξη ή πρό­θε­ση επίταξης».

Τέλος, ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι πρέ­πει «εδώ και τώρα» να ανα­κοι­νω­θεί η μεί­ω­ση της ύλης των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων, να απο­κλει­στεί ο Σεπτέμ­βριος ως μήνας διε­ξα­γω­γής τους, στις επό­με­νες μέρες να ανα­κοι­νω­θεί η ημε­ρο­μη­νία των εξε­τά­σε­ων και να λυθούν τα ζητή­μα­τα της τηλεκπαίδευσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο