Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον “ΑΝΤ1”: Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής — Η απεργία στις 9 Νοέμβρη μια νέα αρχή στην ανάπτυξη του κινήματος

Στις 9 Νοέμ­βρη θα είναι μια μεγά­λη απερ­γία, θα σημα­το­δο­τή­σει μια νέα αρχή για την ανά­πτυ­ξη ενός δυνα­μι­κού κινή­μα­τος για να γίνει ο λαός πραγ­μα­τι­κά ο πρω­τα­γω­νι­στής των εξε­λί­ξε­ων, τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας μιλώ­ντας το πρωί της Πέμ­πτης στον «ΑΝΤ1».

Χαρα­κτή­ρι­σε μεγά­λο εμπαιγ­μό το «καλά­θι του νοι­κο­κυ­ριού» που περι­λαμ­βά­νει τις «προ­σφο­ρές» των σού­περ μάρ­κετ, που όμως και αυτά τα προ­ϊ­ό­ντα είναι πολύ πιο ακρι­βά σε σχέ­ση με πριν.

Πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση, υπο­γράμ­μι­σε, είναι η ουσια­στι­κή αύξη­ση στους μισθούς και τις συντά­ξεις, η κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ σε Ενέρ­γεια και είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, η αξιο­ποί­η­ση όλων των εγχώ­ριων πηγών Ενέρ­γειας. Σημεί­ω­σε τις ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που ακο­λού­θη­σαν την πολι­τι­κή της ΕΕ για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς Ενέρ­γειας, την «πρά­σι­νη μετά­βα­ση», το χρη­μα­τι­στή­ριο Ενέρ­γειας και το εμπό­ριο ρύπων.

Στο ερώ­τη­μα αν η ακρί­βεια είναι λόγω του πολέ­μου, απά­ντη­σε πως ο πόλε­μος επι­δρά, αλλά η ακρί­βεια ξεκί­νη­σε πριν από αυτόν. Πρό­σθε­σε ότι είναι αστείο να μπαί­νουν ποσο­στά στο πόσο οι αιτί­ες της ακρί­βειας είναι στο εξω­τε­ρι­κό ή στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας.

Για τις εκλο­γές και τα σενά­ρια για τυχόν συμ­με­το­χή του ΚΚΕ σε κυβέρ­νη­ση, ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι θα ήταν συνε­νο­χή η συμ­με­το­χή σε κυβέρ­νη­ση είτε με πυρή­να τη ΝΔ είτε με πυρή­να τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ ιδρύ­θη­κε για να οδη­γή­σει την εργα­τι­κή τάξη στην εξου­σία και σημεί­ω­σε ότι σε σχέ­ση με το 2012 ο λαός έχει απο­κτή­σει πεί­ρα και πολ­λοί λένε στο ΚΚΕ ότι «καλά κάνα­τε που μας κρα­τή­σα­τε όρθιους».

Για την κακο­ποί­η­ση των παι­διών σημεί­ω­σε ότι είναι ευθύ­νη του κρά­τους να προ­στα­τεύ­ει τα παι­διά με δομές και υπο­δο­μές και τόνι­σε ότι αυτά που συμ­βαί­νουν έχουν σχέ­ση με τη σαπί­λα ενός συστή­μα­τος που ζούμε.

Για τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά τόνι­σε πως το ΚΚΕ ανη­συ­χεί και καλεί τον λαό να επα­γρυ­πνεί διό­τι μπο­ρεί να προ­κύ­ψει πολε­μι­κό επει­σό­διο και μίλη­σε για το ενδε­χό­με­νο ενός επώ­δυ­νου συμ­βι­βα­σμού σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας. Υπο­γράμ­μι­σε ότι δεν συγκρού­ο­νται ο ελλη­νι­κός και ο τουρ­κι­κός λαός, αλλά οι αστι­κές τάξεις, τα οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα των δύο χωρών.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο