Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Δικηγορικός Σύλλογος καταδικάζει την αστυνομική βία – απαιτεί άμεση απόδοση ευθυνών

Ο Δικη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Αθη­νών εκφρά­ζει τον έντο­νο απο­τρο­πια­σμό του για τα φαι­νό­με­να υπέρ­βα­σης των νομί­μων ορί­ων αστυ­νο­μι­κής βίας σε βάρος πολι­τών, μετα­ξύ των οποί­ων και δικη­γό­ροι, των οποί­ων γίνα­με μάρ­τυ­ρες στο κέντρο της Αθή­νας (6.3.2021) και στη Νέα Σμύρνη
Τα ανω­τέ­ρω φαι­νό­με­να, τα οποία συνο­δεύ­τη­καν από καταγ­γελ­λό­με­νες ενέρ­γειες της αστυ­νο­μί­ας για παρε­μπό­δι­ση πραγ­μα­το­ποί­η­σης ειρη­νι­κής δημό­σιας συνά­θροι­σης καθώς και πρό­σβα­σης των προ­σα­χθέ­ντων / συλ­λη­φθέ­ντων σε συνή­γο­ρο, δεν έχουν καμία θέση σε μία δημο­κρα­τι­κή και ευνο­μού­με­νη Πολι­τεία και είναι παντε­λώς καταδικαστέα.ΔΣΑ logo

Επι­ση­μαί­νου­με με έμφα­ση ότι τα αστυ­νο­μι­κά όργα­να έχουν ως θεσμι­κή απο­στο­λή την προ­στα­σία των θεμε­λιω­δών δικαιω­μά­των των πολι­τών, μετα­ξύ των οποί­ων και τα δικαιώ­μα­τα ειρη­νι­κής συνά­θροι­σης (άρθρο 11 του Συντάγ­μα­τος) και ακώ­λυ­της πρό­σβα­σης σε συνή­γο­ρο υπεράσπισης.

Κάθε κατα­πά­τη­ση αυτών συνι­στά αξιό­ποι­νη και πει­θαρ­χι­κά αξιό­μεμ­πτη συμπε­ρι­φο­ρά η οποία τραυ­μα­τί­ζει βαριά το νομι­κό μας πολι­τι­σμό και είναι μη ανε­κτή σε ένα κρά­τος δικαίου.

Ζητού­με από τις αρμό­διες πολι­τεια­κές και δικα­στι­κές Αρχές να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα σε πλή­ρη και σε βάθος διε­ρεύ­νη­ση των γεγο­νό­των που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας και την ταχεία από­δο­ση ευθυ­νών σε όσους τους αναλογούν.

Συσπείρωση Δικηγόρων

Και η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή της Ολομέλειας 

Η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή της Ολο­μέ­λειας των Προ­έ­δρων των Δικη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων Ελλά­δος, με αφορ­μή τα πρό­σφα­τα γεγο­νό­τα αστυ­νο­μι­κής βίας, που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας, εξέ­δω­σε την ακό­λου­θη ανακοίνωση:
Τις τελευ­ταί­ες μέρες γίνα­με μάρ­τυ­ρες δια­δο­χι­κών φαι­νο­μέ­νων αστυ­νο­μι­κής βίας και αυθαι­ρε­σί­ας εις βάρος δικη­γό­ρου και πολιτών.

Η συμπε­ρι­φο­ρά αυτή των αστυ­νο­μι­κών οργά­νων, καθ’ υπέρ­βα­ση των νόμι­μων καθη­κό­ντων τους, προ­σβά­λει το δημο­κρα­τι­κό φρό­νι­μα του λαού μας, αντί­κει­ται στο θεσμι­κό ρόλο της αστυ­νο­μι­κής δύνα­μης και απο­στέλ­λει λαν­θα­σμέ­νο μήνυ­μα στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία για αυτόν και απά­δει του Κρά­τους Δικαί­ου και της δημο­κρα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας μίας ευνο­μού­με­νης ευρω­παϊ­κής πολιτείας.

Αμε­σα, ο Πρό­ε­δρος της Ολο­μέ­λειας, εκφρά­ζο­ντας την θέση του δικη­γο­ρι­κού σώμα­τος, με ανα­φο­ρά του προς τον Εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών Αθη­νών και τον αρμό­διο Υπουρ­γό, ζήτη­σε την ποι­νι­κή και πει­θαρ­χι­κή διε­ρεύ­νη­ση των γεγο­νό­των και την από­δο­ση των σχε­τι­κών ευθυ­νών σε όσους ανή­κουν. Ηδη, κατό­πιν αυτών, δια­τά­χθη­κε αρμο­δί­ως ποι­νι­κή προ­κα­ταρ­κτι­κή έρευ­να και διε­νέρ­γεια Ενορ­κης Διοι­κη­τι­κής Εξέτασης.

Ο σεβα­σμός και η προ­ά­σπι­ση των ατο­μι­κών δικαιω­μά­των και των συνταγ­μα­τι­κών ελευ­θε­ριών αλλά και της αξιο­πρέ­πειας των Ελλή­νων πολι­τών είναι αδια­πραγ­μά­τευ­τη. Η απρό­κλη­τη συμπε­ρι­φο­ρά του αστυ­νο­μι­κού οργά­νου προς την απού­σα μητέ­ρα συνα­δέλ­φου, συντα­ξιού­χο δικη­γό­ρο, είναι αδια­νό­η­τη και με έντο­νη κοι­νω­νι­κή απαξία.

Η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη όλα τα ανω­τέ­ρω γεγο­νό­τα, που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας και απο­δει­κνύ­ο­νται από οπτι­κο­α­κου­στι­κά μέσα, ζητά την άμε­ση θέση σε δια­θε­σι­μό­τη­τα όλων των εμπλε­κο­μέ­νων αστυ­νο­μι­κών οργά­νων, κατ’ εφαρ­μο­γή του άρθρου 15 του ΠΔ 120/2008, ως ελά­χι­στη ένδει­ξη της μηδε­νι­κής ανο­χής της Πολι­τεί­ας σε τέτοιου είδους φαι­νό­με­να και της πρό­λη­ψης παρό­μοιων συμπε­ρι­φο­ρών στο μέλλον.


Σε ανα­μο­νή ανα­κοί­νω­σης από την  Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Δικηγόρων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο