Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο δρόμος του Κινέζικου μεταξιού στο Σουδάν είναι γεμάτος με το αίμα του λαού

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Τον Οκτώ­βριο του 2018 φιλο­ξε­νή­θη­κε  στην Αθή­να από το ΚΚΕ η 20η συνά­ντη­ση των Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των που συνέ­πε­σε με την συμπλή­ρω­ση των 100 χρό­νων του κόμματος. 

Στο περι­θώ­ριο της συνά­ντη­σης η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚ Σου­δάν συνο­μί­λη­σε με τον αρχι­συ­ντά­κτη της εφη­με­ρί­δας Riktpunkt του ΚΚ Σου­η­δί­ας Håkan Jönsson για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τού­σε όταν στην εξου­σία βρι­σκό­ταν ο στρα­τη­γός Ομάρ Μπασίρ.

Τον Απρί­λιο του 2019 μετά την δημο­σί­ευ­ση του άρθρου, όπως είναι γνω­στό, στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα ανέ­τρε­ψε τον προη­γού­με­νο δικτά­το­ρα. Νέες διώ­ξεις εξα­πο­λύ­θη­καν ενά­ντια στα στε­λέ­χη του ΚΚ Σου­δάν, ο στρα­τός καθη­με­ρι­νά πυρο­βο­λεί δια­δη­λω­τές και μέχρι σήμε­ρα εκα­το­ντά­δες νεκροί και τραυ­μα­τί­ες ακό­μη και μαθη­τές είναι τα θύμα­τα του νέου καθε­στώ­τος. Η Αίγυ­πτος και η Ρωσία ανα­γνω­ρι­σαν την νέα εξουσία. 

Όλες οι μεγά­λες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα βρί­σκο­νται εμπλε­κό­με­νες στην εξέ­λι­ξη στην περιο­χή με θύμα­τα τον πολύ­πα­θο λαό του Σουδάν.

Ακο­λου­θεί το άρθρο του Riktpunkt που δημο­σιεύ­θη­κε 10/2018 με την συνο­μι­λία της αντι­προ­σω­πεί­ας του ΚΚ Σου­δάν για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό ρόλο της Κίνας στην πατρί­δα τους. 

“Η ιστο­ρία του Σου­δάν είναι γεμά­τη από δικτα­το­ρί­ες. Η τελευ­ταία που εγκα­τα­στά­θη­κε το 1989 με την Μου­σουλ­μα­νι­κή Αδελ­φό­τη­τα σαν την κυρί­αρ­χη δύνα­μη ξεκί­νη­σε με επί­θε­ση ενα­ντί­ον των κομ­μου­νι­στών και των Συν­δι­κά­των που αντι­στά­θη­καν στην δικτατορία. 

Η ίδια στρα­τιω­τι­κή διοί­κη­ση με άλλο όνο­μα έχει ακό­μη την εξου­σία. Το κόμ­μα του Εθνι­κού Κογκρέ­σου (NCP) ασκεί την ίδια κατα­πί­ε­ση και σήμερα.

Η Κίνα παίρ­νει την θέση των ΗΠΑ

Στα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 80 οι ΗΠΑ εγκα­τέ­λει­ψαν την εκμε­τάλ­λευ­ση των πετρε­λαί­ων του Νότιου Σου­δάν (σημ. τρί­το μεγα­λύ­τε­ρο κοί­τα­σμα στην Αφρι­κή) και ανέ­λα­βε η Κίνα. Η τακτι­κή των Κινέ­ζων ήταν να χρη­σι­μο­ποιούν μόνο Κινέ­ζους σαν εργα­τι­κό προ­σω­πι­κό. Δεν προ­σέ­λα­βαν κανέ­ναν από το Σουδάν. 

Στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις τους όπου ασχο­λού­νται με την εξό­ρυ­ξη πετρε­λαί­ου αλλά και μετάλ­λων είχαν μαζί τους φύλα­κες Κινέ­ζους που απα­γό­ρευαν την είσο­δο. Δεν δίστα­ζαν να πυρο­βο­λή­σουν όποιον πλη­σί­α­ζε κοντά στις εγκα­τα­στά­σεις, περι­γρά­φουν οι Σου­δα­νοί κομμουνιστές. 

Η συνερ­γα­σία της Κίνας και του κόμ­μα­τος εξου­σί­ας (NCP) απέ­φε­ρε στους Κινέ­ζους 72 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια μέχρι το 2011 που έφυ­γαν όλα από την χώρα. 

Για του Σου­δα­νούς του Νότου δεν είχε καμία σημα­σία αν οι Κινέ­ζι­κες εται­ρεί­ες ήταν κρα­τι­κές. Συμπε­ρι­φέ­ρο­νται σαν οποια­δή­πο­τε άλλη μεγά­λη εταιρία. 

Οι εκπρό­σω­ποί της Κίνας έχουν αρνη­θεί να συζη­τή­σουν με τους κομ­μου­νι­στές του Σου­δάν και προ­τι­μούν τις επα­φές με την Μου­σουλ­μα­νι­κή αδελ­φό­τη­τα και το κυβερ­νών κόμ­μα. Οι κομ­μου­νι­στές του Σου­δάν δηλώ­νουν πως οι Κινέ­ζοι αρνού­νται να μιλή­σουν μαζί τους και στις διε­θνείς συνα­ντή­σεις όπως και σε αυτή της Αθή­νας. Φεύ­γουν, τους απο­φεύ­γουν ή υπεκφεύγουν.

20190801 200103

Η τακτική της καμένης γης.

Οι εκπρό­σω­ποι του ΚΚ Σου­δάν μιλούν για την τακτι­κή της καμέ­νης γης που ακο­λου­θούν οι Κινέ­ζοι στο Σουδάν. 

Με λίγα λόγια εννο­ούν πως οι Κινέ­ζοι συμ­με­τέ­χουν στην ερή­μω­ση του­λά­χι­στον 15.000 χωριών και έχουν συμ­βάλ­λει στην εξό­ντω­ση 600.000 ανθρώ­πων με τον οπλι­σμό, τα πολε­μο­φό­δια και τα ελι­κό­πτε­ρα τους που χρη­σι­μο­ποιού­νται για να διώ­ξουν τον μόνι­μο πλη­θυ­σμό από τον τόπο τους. ( Σημεί­ω­ση δική μας: Η Διε­θνής αμνη­στία κατη­γο­ρεί και την Ρωσία για πώλη­ση όπλων που χρη­σι­μο­ποιού­νται ενα­ντί­ον του πληθυσμού)

Εκτός από το πετρέ­λαιο και τα μέταλ­λα που εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται η Κίνα έχει κατα­σκευά­σει  τερά­στιες εγκα­τα­στά­σεις παρα­γω­γής αγρο­τι­κών προϊόντων.

Τα προ­ϊ­ό­ντα παρά­γο­νται στο Σου­δάν αλλά εξά­γο­νται χωρίς ο λαός του Σου­δάν να έχει κάποια χρη­σι­μό­τη­τα από αυτά.

Αυτή η πολι­τι­κή έχει ανα­γκά­σει 2,7 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους να είναι πρό­σφυ­γες στην ίδια τους την χώρα. 

Εκτός από αυτά η Κίνα έχει ανα­λά­βει μεγά­λες κατα­σκευ­ές δημο­σί­ων έργων όπως φράγ­μα­τα και δρό­μους. Οι Σου­δα­νοί κομ­μου­νι­στές δηλώ­νουν πως η ποιό­τη­τα των έργων είναι πολύ χαμη­λή και είναι επικίνδυνα. 

Με δωρο­δο­κί­ες και δια­φθο­ρά έχουν ρίξει τόσο χαμη­λά το κόστος που όσοι τα χρη­σι­μο­ποιούν βρί­σκο­νται σε κίνδυνο. 

Ούτε ένα ανθρω­πι­στι­κό έργο δεν έχουν προ­σφέ­ρει στον λαό του Σου­δάν, ένα σχολείο,μια εκπαί­δευ­ση που μέχρι και οι ΗΠΑ κατά και­ρούς προσφέρει. 

20190801 200156

Όχι μόνο στο Σουδάν. 

Παρό­μοιες κατα­στά­σεις έχουν προ­κύ­ψει στην Γκά­να, Σρι Λάν­κα και την Μαλαι­σία τονί­ζουν οι κομμουνιστές. 

Στην Γκά­να η νέα κυβέρ­νη­ση ακύ­ρω­σε όλες τις συμ­φω­νί­ες της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης ύψους πολ­λών δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων όταν δια­πί­στω­σε ατα­σθα­λί­ες και περί­ερ­γες δεσμεύ­σεις. Οι Κινέ­ζοι δεν αντέ­δρα­σαν επει­δή τα γνώ­ρι­ζαν. Το ίδιο έγι­νε στην Μαλαισία. 

Στην Σρι Λάν­κα τα πράγ­μα­τα δεν πήγαν τόσο εύκο­λα. Δεν κατά­φε­ρε η κυβέρ­νη­ση εκεί να πλη­ρώ­σει το χρέ­ος της στις Κινέ­ζι­κες τρά­πε­ζες και επι­χει­ρή­σεις και ανα­γκά­στη­κε να παρα­χω­ρή­σει στην Κίνα ένα στρα­τη­γι­κό λιμά­νι το Hambantota ένα­ντι της δια­γρα­φής χρέ­ους ενός δισεκατομμυρίου.Το λιμά­νι παρα­χω­ρή­θη­κε για 99 χρό­νια πριν 3 χρό­νια. Τα υπό­λοι­πα δάνεια όμως και τα υψη­λά επι­τό­κια,  υψη­λό­τε­ρα από την διε­θνή αγο­ρά, έχουν δημιουρ­γή­σει αφό­ρη­τη οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση στην χώρα. Η χώρα είναι στα χέρια των Κινέζων. 

Όταν ήρθε η στιγ­μή να ανέ­βουν στο βήμα της συνά­ντη­σης οι εκπρό­σω­ποι του ΚΚ Σου­δάν οι εκπρό­σω­ποι της Κίνας ήδη είχαν φύγει. 

Για μιά ακό­μη φορά δεν υπήρ­χε κανείς να εξη­γή­σει τον ρόλο της Κίνας στο Σου­δάν και στις άλλες χώρες. Η σιω­πή τους όμως λέει πολλά”

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο