Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Δ. Κουτσούμπας για τη φωτιά σε Σχίνο — Γεράνεια Όρη

Στις δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες για τη δια­χρο­νι­κή κατα­στρο­φή με τις πυρ­κα­γιές ανα­φέρ­θη­κε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην τοπο­θέ­τη­σή του στη Βου­λή για το νομο­σχέ­διο για τη φαρ­μα­κευ­τι­κή κάνναβη.

Ανα­λυ­τι­κά:

«Επι­τρέψ­τε μου να ξεκι­νή­σω με ένα σοβα­ρό ζήτη­μα, όπως είναι αυτό των πυρ­κα­γιών, για­τί για μια ακό­μη χρο­νιά και πριν καλά — καλά ξεκι­νή­σει η αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δος ερχό­μα­στε αντι­μέ­τω­ποι με μεγά­λες πυρ­κα­γιές, που απει­λούν και κατα­στρέ­φουν φυσι­κό πλού­το, δασι­κές εκτά­σεις, περιουσίες.

Και μάλι­στα έναν από τους τελευ­ταί­ους πνεύ­μο­νες πρα­σί­νου στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Αττι­κής και της Κορινθίας.

Για μια ακό­μη χρο­νιά, όμως, ακού­με και τις ίδιες γνω­στές δικαιο­λο­γί­ες, για τους ανέ­μους και τα ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να, που έχει γίνει η καρα­μέ­λα όλων των κυβερνήσεων.

Όχι, κύριοι της κυβέρνησης.

Για αυτή τη δια­χρο­νι­κή κατα­στρο­φή δεν φταί­ει το κακό το ριζι­κό μας, ούτε ο Θεός που μας μισεί… Φταί­νε οι δια­χρο­νι­κές ανε­πάρ­κειες στους τομείς της δασο­προ­στα­σί­ας και πυρό­σβε­σης, οι ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό, οι ελλεί­ψεις σε σύγ­χρο­να μέσα, σε συν­δυα­σμό βέβαια με την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των δασών και της γης.

Κάθε χρό­νο το ΚΚΕ με παρεμ­βά­σεις, με ερω­τή­σεις, με χίλιους δύο τρό­πους, επι­ση­μαί­νει αυτά τα προ­βλή­μα­τα. Απ’ ό,τι φαί­νε­ται “εις ώτα μη ακουό­ντων”, για­τί για τις κυβερ­νή­σεις σας όλα αυτά είναι κόστος.

Οπό­τε και τα δάση παρα­δί­δο­νται στα χέρια των επεν­δυ­τών και των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Πώς το είχε πει ο πρω­θυ­πουρ­γός πέρυ­σι από τον Ερη­μί­τη της Κέρ­κυ­ρας; “Αφού κάποια στιγ­μή θα καεί ας το παρα­δώ­σου­με στους ιδιώτες”.

Και μιλώ­ντας για τη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή των Γερα­νεί­ων, είναι γνω­στά εδώ και χρό­νια τα διά­φο­ρα επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια, τα διά­φο­ρα συμ­φέ­ρο­ντα που καρα­δο­κούν και που σίγου­ρα θα αξιο­ποι­ή­σουν τέτοιες καταστροφές.

Πού ξέρε­τε; Μπο­ρεί μέσα σ’ αυτά τα επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια να συμπε­ρι­λη­φθούν και ορι­σμέ­να απ’ αυτά που προ­βλέ­πει το παρόν νομο­σχέ­διο για την κάνναβη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο