Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Δ. Κουτσούμπας για τον αντικομμουνιστή-ρουφιάνο Τζόρτζ Όργουελ

Ο… Τζορτζ Οργου­ελ παρεί­σφρη­σε στη χτε­σι­νή συζή­τη­ση στη Βου­λή, με τον Κυρ. Μητσο­τά­κη να τον επι­κα­λεί­ται ως πολέ­μιο του «αρι­στε­ρό­στρο­φου ολο­κλη­ρω­τι­σμού» και τον Τσί­πρα να του απα­ντά­ει ότι «παρα­βιά­ζει ανοι­χτές πόρ­τες», επει­δή η ανα­νε­ω­τι­κή αρι­στε­ρά ήταν πάντα κρι­τι­κή απέ­να­ντι στον υπαρ­κτό σοσιαλισμό.

Ο Οργου­ελ τους ένω­σε και σε ό,τι αφο­ρά την έχθρα τους για τον σοσια­λι­σμό που γνω­ρί­σα­με και ο οποί­ος, παρά τις αδυ­να­μί­ες και τα λάθη, κατά­φε­ρε να επι­λύ­σει μεγά­λα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, που ο καπι­τα­λι­σμός, για τη δια­χεί­ρι­ση του οποί­ου ερί­ζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι, τα οξύ­νει ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο, οδη­γώ­ντας τον λαό από αδιέ­ξο­δο σε αδιέ­ξο­δο. Απά­ντη­ση πήραν όλοι τους από τη δευ­τε­ρο­λο­γία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποί­ος θύμι­σε τι πραγ­μα­τι­κά υπήρ­ξε ο Οργουελ.

Το από­σπα­σμα από την ομι­λία του Δ. Κουτσούμπα:

Να πω μόνο μια κου­βέ­ντα για τον Οργου­ελ, για­τί πολύ Οργου­ελ έπε­σε σήμε­ρα εδώ μέσα κι απ’ τους δυο σας, κ. Τσί­πρα και κ. Μητσο­τά­κη. Δεν μας είπα­τε όμως όλη την ιστο­ρι­κή αλή­θεια και οι δυο σας, όπως πάντα. Για παρά­δειγ­μα, δεν μας είπα­τε ότι ο κ. Οργου­ελ υπήρ­ξε κατα­δό­της των βρε­τα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών, το 1949 κατέ­δω­σε τον Τσάρ­λι Τσά­πλιν, τον Μπέρ­ναρντ Σο και 38 άλλους επι­φα­νείς διά­ση­μους επι­στή­μο­νες και δια­νο­ού­με­νους, με χαρα­κτη­ρι­σμούς όπως «κρυ­πτο­κομ­μου­νι­στές», «πρά­κτο­ρες της Μόσχας» και άλλα σχε­τι­κά. Δηλα­δή μεγά­λος ρου­φιά­νος της αντί­δρα­σης ο τύπος, εκτός των άλλων. Αυτά για να κατα­γρα­φεί και η τρί­τη άπο­ψη, ή μάλ­λον η δεύ­τε­ρη, η δια­φο­ρε­τι­κή άπο­ψη εδώ μέσα για τον Οργουελ.

Πράγ­μα­τι, σύμ­φω­να με ντο­κου­μέ­ντα του βρε­τα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, που απο­κα­λύ­φθη­καν μετά το 1991, ο Οργου­ελ επι­στρα­τεύ­τη­κε από την Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών και Ερευ­νών του Foreign Office, η οποία είχε στό­χο τη συλ­λο­γή πλη­ρο­φο­ριών ενά­ντια στους κομ­μου­νι­στές και στη «ρωσι­κή προ­πα­γάν­δα». Μάλι­στα, τα ντο­κου­μέ­ντα ανα­φέ­ρουν ότι τον επι­σκέ­φθη­κε η αξιω­μα­τού­χος της ΥΠΕ, Σίλια Κίρουαν, η οποία κατό­πιν ενη­μέ­ρω­νε τους ανω­τέ­ρους της ότι ο Οργου­ελ «έδει­ξε ενθου­σια­σμό και είπε ότι εγκρί­νει απο­λύ­τως τους σκο­πούς μας».

Εδω­σε μάλι­στα στην Κίρουαν κατά­λο­γο με τα ονό­μα­τα 38 κομ­μου­νι­στών ή «συμπα­θού­ντων» του κομ­μου­νι­σμού, ανά­με­σα στους οποί­ους ήταν και ο Τσάρ­λι Τσάπλιν!

Με άλλα λόγια, ο Οργου­ελ υπήρ­ξε ένας στρα­το­λο­γη­μέ­νος ρου­φιά­νος των βρε­τα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών, που «κάρ­φω­νε» κομ­μου­νι­στές και άλλους προ­ο­δευ­τι­κούς ανθρώ­πους της επο­χής. Σε αυτόν αλλη­λο­σπρώ­χνο­νταν χτες να απο­νεί­μουν τα …εύση­μα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Ριζο­σπά­στη, 902.gr.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο