Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Δανία: Ιστορικός περίπατος στο κοιμητήριο Mindelunden

Με έναν ιστο­ρι­κό περί­πα­το γεμά­το συγκί­νη­ση στο κοι­μη­τή­ριο Mindelunden, τόπο μνή­μης για τους κομ­μου­νι­στές και άλλους αγω­νι­στές που έδω­σαν τη ζωή τους στη μάχη ενά­ντια στο ναζι­σμό, ξεκί­νη­σε το πρωί του Σαβ­βά­του η επί­σκε­ψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, στη Δανία. Στο κλι­μά­κιο του Κόμ­μα­τος συμ­με­τέ­χουν ακό­μη ο Ζήσης Λυμπε­ρι­δης, μέλος της γραμ­μα­τεί­ας της ΚΕ, και ο Κώστας Παπα­δά­κης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

Η επί­σκε­ψη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ανή­με­ρα της επε­τεί­ου της ναζι­στι­κής εισβο­λής στη Δανία. Στο νεκρο­τα­φείο βρί­σκο­νται θαμ­μέ­νοι δεκά­δες Δανοί κομ­μου­νι­στές και άλλοι αγω­νι­στές πατριώ­τες, που πέσα­νε ηρω­ι­κά στη χώρα, όπως και στα ναζι­στι­κά στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης, για­τί οργά­νω­σαν αντί­στα­ση ενά­ντια στο Ναζι­στι­κό κτή­νος κατά την διάρ­κεια του 2ου Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, κόντρα στην πολι­τι­κή της αστι­κής τάξης, της τότε δανέ­ζι­κης κυβέρ­νη­σης με πρω­θυ­πουρ­γό τον σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Στα­ου­νινγκ και του παλα­τιού, οι οποί­οι συνερ­γά­στη­καν με τους ναζί, απο­δέ­χτη­καν όλες τις απαι­τή­σεις τους, μετα­ξύ άλλων και να εκδώ­σουν ιδιώ­νυ­μο που απα­γό­ρευε την λει­τουρ­γία και δρά­ση του ΚΚ και να συλ­λά­βουν τους κομ­μου­νι­στές παρα­δί­δο­ντας τους στους κατακτητές.

«Σήμε­ρα 9 Απρί­λη, ημέ­ρα που η ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία εισέ­βα­λε στη Δανία, βρι­σκό­μα­στε εδώ στο νεκρο­τα­φείο, στην Κοπεγ­χά­γη, για να απο­τί­σου­με φόρο τιμής στους εκα­το­ντά­δες αγω­νι­στές, τους κομ­μου­νι­στές που έπε­σαν στον αγώ­να, έδω­σαν τη ζωή τους για την λευ­τε­ριά, για την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο, για να ζει η ανθρω­πό­τη­τα ειρη­νι­κά. Συνε­χί­ζου­με στα βήμα­τά τους για την παγκό­σμια ειρή­νη, τη δικαιο­σύ­νη, τον εξαν­θρω­πι­σμό του ανθρώ­που, για τον σοσια­λι­σμό – κομ­μου­νι­σμό», δήλω­σε ο Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Την ξενά­γη­ση στο χώρο  πραγ­μα­το­ποί­η­σε ο Ερτόλ Ζούρ­ντα, γραμ­μα­τέ­ας της ΚΟΒ Δανί­ας και μέλος της ΤΕ Σκαν­δι­να­βί­ας του ΚΚΕ ο οποί­ος ανα­φέρ­θη­κε στην ιστο­ρία του νεκροταφείου.

Ιδιαί­τε­ρα στά­θη­κε στο γεγο­νός πως «82 χρό­νια μετά, και παρά την απαί­τη­ση των κομ­μου­νι­στών και του εργα­τι­κού λαϊ­κού κινή­μα­τος, το δανέ­ζι­κο αστι­κό κρά­τος δεν έχει ανα­θε­ω­ρή­σει την άθλια αυτή αντι­κομ­μου­νι­στι­κή από­φα­σή του. Παράλ­λη­λα θεω­ρεί εθνι­κούς προ­δό­τες τους Δανούς κομ­μου­νι­στές που πήγαν εθε­λο­ντές στις ερυ­θρές ταξιαρ­χί­ες, στον ισπα­νι­κό εμφύ­λιο (550 μαχη­τές με βάση τα ιστο­ρι­κά στοι­χεία), και μετέ­πει­τα επέ­στρε­ψαν οργα­νώ­νο­ντας τον αντί­στα­ση στους ναζί κατα­κτη­τές του Άξονα.

Στο μεγα­λειώ­δη αυτό αγώ­να καθο­ρι­στι­κή ήταν η συμ­βο­λή της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, η προ­σφο­ρά του λαού της, του σοβιε­τι­κού κρά­τους και του θρυ­λι­κού Κόκ­κι­νου Στρατού.

Ακό­μα μέχρι σήμε­ρα ο σύλ­λο­γος αντι­στα­σια­κών και απο­γό­νων έχει αίτη­μα την ανα­γνώ­ρι­ση της αντί­στα­σης και την δημό­σια κατα­δί­κη του απα­ρά­δε­κτου νόμου περί ιδιώνυμου».

Το κλι­μά­κιο του Κόμ­μα­τος πέρα­σε από τον τοί­χο της μνή­μης, με τις 151 πλά­κες με τα ονό­μα­τα των Δανών μαχη­τών της αντί­στα­σης που δολο­φο­νή­θη­καν κατά τη διάρ­κεια του 2ου Παγκο­σμί­ου Πολέμου,στα γερ­μα­νι­κά στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης και στις φυλακές.

Το κεντρι­κό μνημείο

Στον χώρο του κοι­μη­τη­ρί­ου ακό­μα είναι θαμ­μέ­νοι δεκά­δες αντι­στα­σια­κοί μαχη­τές που εξο­ντώ­θη­καν στα ναζι­στι­κά στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης. Συνο­λι­κά εκτι­μά­ται ότι πάνω από 600 Δανοί δολο­φο­νή­θη­καν, σε γερ­μα­νι­κές φυλα­κές και στρα­τό­πε­δα συγκέντρωσης.

Στη συνέ­χεια, το κλι­μά­κιο του ΚΚΕ βρέ­θη­κε στο κεντρι­κό μνη­μείο όπου βρί­σκο­νται τα μνη­μεία των ναυ­τι­κών, και το μνη­μείο των στρατιωτών.

Εκτι­μά­ται ότι περί­που 6.000 Δανοί ναυ­τι­κοί εντά­χθη­καν από τον Απρί­λη του 1940 στο πολε­μι­κό ναυ­τι­κό των Συμ­μά­χων συμ­με­τέ­χο­ντας σε διά­φο­ρες πολε­μι­κές ενέρ­γειες κατά του φασι­στι­κού άξο­να, ενώ συνο­λι­κά, περισ­σό­τε­ροι από 2.200 Δανοί ναυ­τι­κοί έχα­σαν τη ζωή τους στη κατά τη διάρ­κεια του πολέμου.

Το μνη­μείο των Δανών στρα­τιω­τών ανε­γέρ­θη­κε στη μνή­μη των Δανών στρα­τιω­τών και πιλό­των που έχα­σαν τη ζωή τους κατά τη διάρ­κεια της Γερ­μα­νι­κής εισβο­λής στη Δανία στις 9 Απρι­λί­ου 1940, καθώς κι αργότερα.

Η ανα­μνη­στι­κή πινα­κί­δα φέρει την ακό­λου­θη επι­γρα­φή του γνω­στού Δανού ποι­η­τή Halfdan Rasmussen:

«Βρέ­θη­κες εδώ και θάφτη­κες στην πατρίδα.

Βρέ­θη­κες εδώ σε αυτό το άλσος

όπου η σιω­πή του θανά­του σφρά­γι­σε το στό­μα σου

κοι­μή­σου ασφα­λής, η παι­δι­κή σου ηλι­κία πλησιάζει

σε έφε­ραν σπί­τι αυτοί που αγάπησες

αλλά πάντο­τε μιλού­σες αγνά και υπέροχα,

την γη αυτή ο θάνα­τός σου έχει αγιάσει». 

Η ξενά­γη­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε με λίγα λου­λού­δια στον ιστο­ρι­κό τόπο εκτε­λέ­σε­ων, τον ιερό χώρο ποτι­σμέ­νο από το αίμα συντρό­φων μας, εκεί οπου οι Ναζί εκτέ­λε­σαν 94 Δανούς μαχη­τές της αντί­στα­σης, στην συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία κομ­μου­νι­στές, από το 1943 έως το 1945.

Τους μελ­λο­θά­να­τους, οι Ναζί τους έπαιρ­ναν νωρίς το πρωί από τις φυλα­κές στο Vestre και τους έφερ­ναν στο χώρο όπου τους εδε­ναν σε τρεις πόλους απο κορ­μούς πεύ­κων και τους εκτε­λού­σαν. Οι τρεις αυθε­ντι­κοί πόλοι έχουν μετα­φερ­θεί στο Μου­σείο Ελευ­θε­ρί­ας από την δεκα­ε­τία του 1950, και στην θέση τους υπάρ­χουν τρία ακρι­βή αντί­γρα­φα από χάλ­κι­νους στύλους.

Το μνη­μείο απο­κα­λύ­φθη­κε στις 5 Μαΐ­ου 1950 στα εγκαί­νια του κοι­μη­τη­ρί­ου. Η επι­γρα­φή είναι από τον Kaj Munk, πασί­γνω­στο Δανό θεα­τρι­κό συγ­γρα­φέα και γνω­στό για το πολι­τι­στι­κό του έργο καθώς και για το μαρ­τύ­ριο του κατά την Κατο­χή της Δανί­ας στον 2ο Παγκό­σμιο Πόλε­μο, και αναφέρει:

«Αγό­ρια, εσείς αγό­ρια που πεθάνατε.

Ανά­ψα­τε για τη Δανία, στο βαθύ­τε­ρο σύννεφο

ένα φωτει­νό πρω­ϊ­νιά­τι­κο κόκ­κι­νο χρώμα».

Ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την ξενά­γη­ση ο Ερτολ Ζούρ­ντα σημείωσε:

«Μελε­τού­με κι ανα­δει­κνύ­ου­με την ιστο­ρι­κή αλή­θεια κόντρα στο ψέμα και την παραχάραξη.Υπερασπιζόμαστε τα μνη­μεία του αγώ­να από οποια­δή­πο­τε ιμπε­ρια­λι­στι­κή δύνα­μη και αστι­κό κέντρο επι­χει­ρή­σει να τα βεβη­λώ­σει, για να φέρει την αιμα­το­βαμ­μέ­νη Ιστο­ρία των λαών στα μέτρα του. Τιμά­με όλους τους αγω­νι­στές του αντι­φα­σι­στι­κού και αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού αγώ­να. Τους μαχη­τές του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, της Σοβιε­τι­κής Ένωσης,τους αγω­νι­στές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ στην Ελλά­δα, τους Δανούς αντι­στα­σια­κούς μαχη­τές, τους μαχη­τές και επα­να­στά­τες σε κάθε χώρα που πάλε­ψαν κατά του ναζι­στι­κού κτή­νους και του συστή­μα­τος που το γεν­νά καθώς και όλους και όλες που πέρα­σαν από τα κολα­στή­ρια των φυλα­κών, τα κάτερ­γα της εξο­ρί­ας, τα στρα­το­δι­κεία, τα εκτε­λε­στι­κά απο­σπά­σμα­τα. Είμα­στε σίγου­ροι. Η τελι­κή νίκη θα είναι των λαών!». 

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο