Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca — Σύντομα και της Johnson&Johnson

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (EMA) ενέ­κρι­νε τη χρή­ση στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση του εμβο­λί­ου των AstraZeneca/Οξφόρδης κατά της Covid-19, για όλους τους ανθρώ­πους ηλι­κί­ας 18 ετών και άνω, επι­βε­βαιώ­νο­ντας πως το εμβό­λιο είναι κατάλ­λη­λο και για ηλικιωμένους.

«Ο ΕΜΑ συστή­νει να χορη­γη­θεί υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις άδεια κυκλο­φο­ρί­ας για το εμβό­λιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca (…) για ανθρώ­πους από 18 ετών», ανα­φέ­ρει σε ένα δελ­τίο τύπου η ευρω­παϊ­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή, που εδρεύ­ει στο Άμστερνταμ.

Πρό­κει­ται για το τρί­το εμβό­λιο που παίρ­νει το πρά­σι­νο φως για χρή­ση στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, έπει­τα από εκεί­να των Pfizer/BioNTech στις 21 Δεκεμ­βρί­ου και της Moderna στις 6 Ιανουαρίου.

Το εμβό­λιο της AstraZeneca επέ­δει­ξε απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα περί­που 60% στις κλι­νι­κές δοκι­μές, στις οποί­ες βασί­στη­κε για την από­φα­σή του, επι­ση­μαί­νει ο ΕΜΑ σε μια ανακοίνωση.
Δεν υπάρ­χουν ακό­μη επαρ­κή απο­τε­λέ­σμα­τα για ανθρώ­πους άνω των 55 ετών προ­κει­μέ­νου να υπο­λο­γι­στεί πόσο καλά το εμβό­λιο θα λει­τουρ­γού­σε για αυτήν την ομά­δα, ανα­φέ­ρει ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων. Εντού­τοις, επι­ση­μαί­νει πως ανα­μέ­νει πως θα παρέ­χει προ­στα­σία και ότι το εμβό­λιο μπο­ρεί να δοθεί σε μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας ανθρώπους.

«Καθώς υπάρ­χουν αξιό­πι­στες πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με την ασφά­λειά» τους στους άνω των 55 ετών, «οι επι­στή­μο­νες του ΕΜΑ εκτι­μούν πως το εμβό­λιο θα μπο­ρού­σε να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στους ηλι­κιω­μέ­νους» επι­ση­μαί­νει ο ευρω­παϊ­κός οργανισμός.

«Με αυτήν την τρί­τη θετι­κή γνώ­μη, διευ­ρύ­να­με περαι­τέ­ρω το οπλο­στά­σιο των εμβο­λί­ων που είναι δια­θέ­σι­μα στην ΕΕ… προ­κει­μέ­νου να πολε­μή­σου­με την παν­δη­μία και να προ­στα­τεύ­σου­με τους πολί­τες», δήλω­σε η Έμερ Κουκ, η εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια του EMA.

Το εμβό­λιο της AstraZeneca χορη­γεί­ται σε δύο δόσεις, η δεύ­τε­ρη μετα­ξύ 4 και 12 εβδο­μά­δων μετά την πρώτη.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν στραμ­μέ­να τα βλέμ­μα­τά τους στην από­φα­ση του EMA, διε­ρω­τώ­με­νες εάν θα ακο­λου­θή­σει ή όχι το παρά­δειγ­μα της επι­τρο­πής εμβο­λια­σμών της Γερ­μα­νί­ας, που δεν συνέ­στη­σε χθες το εμβό­λιο αυτό για τους άνω των 65 ετών, κάνο­ντας λόγο για «ανε­παρ­κή» δεδομένα.

Το εμβό­λιο της εται­ρεί­ας AstraZeneca και του πανε­πι­στη­μί­ου της Οξφόρ­δης για την Covid-19 ανα­μέ­νε­ται ότι θα παρά­σχει κάποια προ­στα­σία σε άτο­μα άνω των 55 ετών, όμως είναι δύσκο­λο να διευ­κρι­νι­στεί στην παρού­σα φάση πόση θα είναι αυτή, ανέ­φε­ρε ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρμάκων.

«Ανα­μέ­νε­ται του­λά­χι­στον κάποια προ­στα­σία σε αυτήν την υπο­ο­μά­δα (σ.σ. του πλη­θυ­σμού) μολο­νό­τι το ακρι­βές επί­πε­δο προ­στα­σί­ας δεν μπο­ρεί να εκτι­μη­θεί αυτή τη στιγ­μή», δήλω­σε ο Μπρού­νο Σεπό­ντες, ο Πορ­το­γά­λος αντι­πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Φαρ­μά­κων για Ανθρώ­πι­νη Χρή­ση του EMA, στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε η ευρω­παϊ­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή.

Ο Σεπό­ντες σημεί­ω­σε ότι η σύστα­ση του ΕΜΑ να εμβο­λιά­ζο­νται άτο­μα άνω των 18 ετών δεν έρχε­ται σε αντί­θε­ση με την πρό­τα­ση της γερ­μα­νι­κής επι­τρο­πής εμβο­λια­σμών, η οποία θεω­ρεί ότι θα πρέ­πει να χορη­γεί­ται το συγκε­κρι­μέ­νο εμβό­λιο σε ενη­λί­κους έως 64 ετών.

Η από­φα­ση για την έγκρι­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca ελή­φθη με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη όλων των χωρών μελών του ΕΜΑ, πρόσθεσε.

Η εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια του Οργα­νι­σμού, Έμερ Κουκ, επι­σή­μα­νε ότι το σύν­θε­το πακέ­το δεδο­μέ­νων που παρεί­χε η AstraZeneca για το εμβό­λιό της κατέ­στη­σε δύσκο­λη την αξιο­λό­γη­σή του.

Ο Σεπό­ντες είπε επί­σης ότι τόσο το εμβό­λιο της AstraZeneca όσο και εκεί­να που βασί­ζο­νται στο «αγγε­λια­φό­ρο RNA» θα είναι σχε­τι­κά εύκο­λο να «προ­σαρ­μο­στούν» ώστε να καλύ­πτουν και τα νέα, παραλ­λαγ­μέ­να στε­λέ­χη του SARS-CoV‑2.

Ανα­φε­ρό­με­νος στον εμβο­λια­σμό των εγκύ­ων, σημεί­ω­σε ότι τα δεδο­μέ­να είναι πολύ περιο­ρι­σμέ­να και ότι θα πρέ­πει να απο­φα­σί­ζε­ται κατά περίπτωση.

Ο ΕΜΑ αναμένει «σύντομα» το αίτημα έγκρισης του εμβολίου της Johnson&Johnson

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ) ανα­μέ­νει ότι θα λάβει σύντο­μα αίτη­μα για την υπό όρους έγκρι­ση του εμβο­λί­ου της εται­ρεί­ας Johnson & Johnson για την Covid-19.
«Μόλις ακού­σα­με κάποια ενθαρ­ρυ­ντι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα από το εμβό­λιο Janssen, με την ελπί­δα ότι θα μας υπο­βλη­θεί (το αίτη­μα) προ­σε­χώς», ανέ­φε­ρε η Έμερ Κουκ, η εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια της ευρω­παϊ­κής ρυθ­μι­στι­κής αρχής, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο