Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας στις σημαντικότερες ανακαλύψεις για το 2018

Ο εντο­πι­σμός της αρχαί­ας Τενέ­ας στο Χιλιο­μό­δι Κοριν­θί­ας τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βριο «φιγου­ρά­ρει» μετα­ξύ των 15 σημα­ντι­κό­τε­ρων ανα­κα­λύ­ψε­ων για το 2018, σύμ­φω­να με το δια­δι­κτυα­κό περιο­δι­κό τέχνης ARTSY.

Το ARTSY ειδι­κεύ­ε­ται σε θέμα­τα τέχνης, ωστό­σο, δεί­χνει να εκτι­μά τις αρχαιο­λο­γι­κές ειδή­σεις καθώς, εκτός από τον εντο­πι­σμό της αρχαί­ας Τενέ­ας, της πόλης που σύμ­φω­να με το μύθο ανέ­θρε­ψε τον Οιδί­πο­δα, στη λίστα συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται οι ανα­κα­λύ­ψεις στην Πομπη­ία, στην Αίγυ­πτο και στη νεκρό­πο­λη των Μάγια στη Γουα­τε­μά­λα, αλλά και το πλέ­ον «άθι­κτο» ναυά­γιο στον κόσμο, δηλα­δή, του ελλη­νι­κού πλοί­ου, ηλι­κί­ας του­λά­χι­στον 2.400 ετών, που βρέ­θη­κε στα βάθη της Μαύ­ρης Θάλασσας.

Στην αρχαία Τενέα εντο­πί­στη­καν και ανα­σκά­φτη­καν το 2018 τα πρώ­τα οικι­στι­κά κατά­λοι­πα, τα οποία απο­τε­λούν πλέ­ον απο­δεί­ξεις για τον εντο­πι­σμό της αρχαί­ας πόλης, η ύπαρ­ξη της οποί­ας ήταν γνω­στή μόνον μέσα από ιστο­ρι­κές πηγές και επι­γραμ­μα­τι­κές μαρ­τυ­ρί­ες παλαιό­τε­ρων και σύγ­χρο­νων μελε­τη­τών. Όπως είχε ανα­φέ­ρει, μετα­ξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Έλε­να Κόρ­κα, επι­κε­φα­λής του ερευ­νη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος Αρχαί­ας Τενέ­ας, «το κομ­μά­τι το οποίο εμείς σκά­βου­με αυτή τη στιγ­μή, δηλα­δή, τα οικι­στι­κά, εντο­πί­ζο­νται στα ελλη­νι­στι­κά και στα ρωμαϊ­κά χρό­νια, όταν είχε μια τερά­στια ευμά­ρεια η πόλη αυτή, η οποία είχε αρχί­σει να διεκ­δι­κεί την ανε­ξαρ­τη­σία της […] Και μόνο ο μύθος ότι ο Αγα­μέ­μνο­νας εγκα­τέ­στη­σε εκεί τους Τρώ­ες ή τους κατοί­κους της Τενέ­δου, όλα αυτά δεί­χνουν τη σημα­σία της πόλης».

Σημειώ­νε­ται ότι ο εντο­πι­σμός της αρχαί­ας Τενέ­ας συμπε­ρι­λή­φθη­κε στα σημα­ντι­κό­τε­ρα ιστο­ρι­κά και αρχαιο­λο­γι­κά γεγο­νό­τα του 2018 και από τον ιστό­το­πο του δικτύ­ου History στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο