Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ο ΕΟΔΥ μας είπε να μην στείλουμε δείγμα του 66χρονου. Στάλθηκε μετά από επιμονή των γιατρών»»

Η εμφά­νι­ση του ένα­του κρού­σμα­τος κορο­ναϊ­ού, του 66χρονου που νοση­λεύ­ε­ται στο νοσο­κο­μείο του Ρίο, έφε­ρε στην επι­φά­νεια τα κενά στο δίχτυ προ­στα­σί­ας που έστη­σαν οι αρχές προ­κει­μέ­νου να καθυ­στε­ρή­σουν ή και να απο­τρέ­ψουν την ευρεία διά­δο­ση του ιού.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά είναι όσα περι­γρά­φει ο πρό­ε­δρος των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών Αχαϊ­ας Δημή­τρης Ζια­ζιάς, ο οποί­ος είναι σε καρα­ντί­να επει­δή ήταν ένας από τους για­τρούς που ήρθαν σε επα­φή με τον 66χρονο.

Για όσα συνέ­βη­σαν πριν την ανα­κοί­νω­ση του ένα­του επι­βε­βαιω­μέ­νου κρού­σμα­τος κορω­νοϊ­ού, του 66χρονου που νοση­λεύ­ε­ται στο νοσο­κο­μεί­ου του Ρίου με εικό­να βαριάς πνευ­μο­νί­ας ο Δημή­τρης Ζια­ζιάς μίλη­σε στον ΘΕΜΑ 104,6

Σύμ­φω­να με όσα υπο­στή­ρι­ξε ο Δημή­τρης Ζια­ζιάς «δεν έγι­νε κάποιο ιατρι­κό λάθος για­τί υπάρ­χει μια προ­σπά­θεια να ενο­χο­ποι­η­θούν οι για­τροί ότι δεν έστει­λαν έγκαι­ρα το δείγ­μα. Είχε γίνει επι­κοι­νω­νία για­τρών από Αμα­λιά­δα και Ρίο με τον ΕΟΔΥ και η σαφέ­στα­τη οδη­γία ήταν να μην στα­λεί δείγ­μα. Μετά από επι­μο­νή των για­τρών της παθο­λο­γι­κής κλι­νι­κής του Ρίου εστά­λη το δείγμα».

«Εμείς είπα­με στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμ­πτώ­μα­τα μετά από επι­στρο­φή από το Ισρα­ήλ και την Αίγυ­πτο αλλά το Ισρα­ήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψη­λού κιν­δύ­νου. Υπάρ­χουν σαφείς οδη­γί­ες από τον ΕΟΔΥ και καθο­ρί­ζο­νται για κάθε χώρα πιο εξει­δι­κευ­μέ­να μέτρα. Οι ήταν ότι πιθα­νό κρο­σύ­μα είναι όποιος έχει συμ­πτώ­μα­τα γρί­πης και επι­στρέ­φει από χώρα υψη­λού κιν­δύ­νου: Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιτα­λία. Δεν υπήρ­χε στον κατά­λο­γο των οδη­γιών το Ισρα­ήλ» συμπλήρωσε.

Ερω­τη­θείς για τη νοση­λεία του 66χρονου σε εξά­κλι­νο θάλα­μο, ο κ. Ζια­ζιάς σημεί­ω­σε ότι «το πρό­βλη­μα δεν είναι οτι νοση­λεύ­τη­κε σε απλό θάλα­μο αλλά ότι δεν υπήρ­χε πρό­βλε­ψη να στα­λεί το δείγ­μα. Ο ασθε­νής μετα­φέρ­θη­κε σε θάλα­μο απο­μό­νω­σης πριν έρθει το απο­τέ­λε­σμα στο δείγ­μα» διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι δεν έχουν μπει σε καρα­ντί­να οι υπό­λοι­ποι πέντε ασθε­νείς του θαλά­μου και οι συγ­γε­νείς τους.

Όπως είπε, ακό­μα, «σε καρα­ντί­να είναι η ομά­δα η δική μου που είχε ευθύ­νη του ασθε­νούς και το νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και οι τραυ­μα­τιο­φο­ρείς που ασχο­λή­θη­καν μαζί τους, συνο­λι­κά 15 άνθρω­ποι. Θα μεί­νου­με σε καρα­ντί­να του­λά­χι­στον για 10 ημέ­ρες και αν παρου­σιά­σου­με συμ­πτώ­μα­τα θα στα­λεί δείγ­μα σε εργα­στή­ριο αναφοράς».

Ζήτη­σε, τέλος, να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού σε για­τρούς για­τί με τις εξε­λί­ξεις των τελευ­ταί­ων ωρών έχουν «έχει φύγει το 1/5 των ιατρών της Α Παθο­λο­γι­κής κλι­νι­κής και το 1/5 των νοση­λευ­τριών της ίδιας κλι­νι­κής» την ώρα που τα κενά σε οργα­νι­κές θέσεις ιατρών στην Αχα­ΐα φτά­νουν τα 140.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο