Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΕΟΦ συνεχίζει τις ανακλήσεις προϊόντων με ρανιτιδίνη

Συνε­χί­ζο­νται από τον Εθνι­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων οι ανα­κλή­σεις φαρ­μα­κευ­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων που περιέ­χουν τη δρα­στι­κή ουσία ρανι­τι­δί­νη. Σήμε­ρα, ο ΕΟΦ προ­χώ­ρη­σε στην ανά­κλη­ση παρ­τί­δων του φαρ­μα­κευ­τι­κού προ­ϊ­ό­ντος PTINOLIN inj. sol. 50mg/2amp. Είχε προη­γη­θεί η ανά­κλη­ση όλων των παρ­τί­δων των φαρ­μα­κευ­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων ZANTACEF.TAB150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB,ι ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP, RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB, LUMAREN FC TAB 150 MG και LUMAREN INJ 50MG/2ML.

Η σημε­ρι­νή από­φα­ση για ανά­κλη­ση παρ­τί­δων του φαρ­μα­κευ­τι­κού προ­ϊ­ό­ντος PTINOLIN inj. sol. 50mg/2amp, «εκδί­δε­ται με σκο­πό να ενι­σχύ­σει την εθε­λο­ντι­κή ανά­κλη­ση στην οποία προ­βαί­νει η εται­ρεία HELP ABEE, κατό­πιν της ανα­στο­λής του πιστο­ποι­η­τι­κού καταλ­λη­λό­τη­τας του παρα­γω­γού Saraca Laboratories Limited για τη δρα­στι­κή ουσία ρανι­τι­δί­νη», ανα­φέ­ρει ο ΕΟΦ.

Συγκε­κρι­μέ­να, ανα­κα­λού­νται οι παρ­τί­δες 64107 με ημε­ρο­μη­νία λήξης 04/2020, 64157 με ημε­ρο­μη­νία λήξης 04/2020, 64167 με ημε­ρο­μη­νία λήξης 11/2020, 64177 με ημε­ρο­μη­νία λήξης 11/2020 και 64187 με ημε­ρο­μη­νία λήξης 11/2020.

Η εται­ρεία HELP ΑΒΕΕ ως κάτο­χος άδειας κυκλο­φο­ρί­ας του προ­ϊ­ό­ντος, οφεί­λει να υλο­ποι­ή­σει την ανά­κλη­ση σε εύλο­γο χρο­νι­κό διάστημα.

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ) και ο Αμε­ρι­κα­νι­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων, (FDA) ξεκί­νη­σαν την επα­νε­ξέ­τα­ση των φαρ­μά­κων που περιέ­χουν ρανι­τι­δί­νη, αφού σχε­τι­κές δοκι­μα­σί­ες έδει­ξαν ότι ορι­σμέ­να από αυτά τα προ­ϊ­ό­ντα περιεί­χαν μια πρό­σμι­ξη που ονο­μά­ζε­ται N‑νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξι­νο­μεί­ται ως πιθα­νή καρ­κι­νο­γό­νος ουσία στον άνθρω­πο (ουσία που μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει καρ­κί­νο) βάσει μελε­τών σε ζώα.

Τα φάρ­μα­κα που περιέ­χουν ρανι­ντι­δί­νη χρη­σι­μο­ποιού­νται ευρέ­ως για να μειώ­σουν την παρα­γω­γή γαστρι­κού οξέ­ος σε ασθε­νείς με κατα­στά­σεις όπως αίσθη­μα καύ­σου στο στο­μά­χι και έλκη στο­μά­χου. Δια­τί­θε­νται χωρίς ιατρι­κή συντα­γή και με συντα­γή, και έχουν εγκρι­θεί από τις εθνι­κές αρχές και δια­τί­θε­νται ως δισκία και ενέ­σι­μα σκευάσματα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο