Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ερντογάν απορρίπτει το αίτημα Τραμπ για εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία

Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, δήλω­σε χτες πως τόνι­σε στον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του, Ντό­ναλντ Τραμπ, ότι δεν θα κηρύ­ξει ποτέ μια εκε­χει­ρία στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία, και πως δεν «θα δια­πραγ­μα­τευ­τεί ποτέ με τρο­μο­κρά­τες», ανα­φέ­ρο­ντας πως ο στό­χος της στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης της Άγκυ­ρας στη Συρία είναι ξεκά­θα­ρος και δεν ανη­συ­χεί για την επι­βο­λή κυρώσεων.

Σε συνέ­ντευ­ξή του στο τουρ­κι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο NTV, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος είπε πως ο στό­χος της τουρ­κι­κής επέμ­βα­σης είναι οι Κούρ­δοι μαχη­τές να εκδιω­χθούν σε μια από­στα­ση πάνω από 32 χλμ. εντός της συρια­κής επικράτειας.

Συμπλή­ρω­σε πως η είσο­δος του συρια­κού στρα­τού στην πόλη Μάν­μπιζ «δεν είναι αρνη­τι­κή», αλλά μαχη­τές δεν πρέ­πει να παρα­μεί­νουν εκεί, ενώ τόνι­σε πως οι συνο­μι­λί­ες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συρια­κές πόλεις Κομπά­νι και Μάν­μπιζ συνεχίζονται.

Πρό­σθε­σε πως είναι έτοι­μες οι εναλ­λα­κτι­κές για τα αμε­ρι­κα­νι­κά μαχη­τι­κά «F‑35», δηλώ­νο­ντας «πως οι προ­σφο­ρές καταφθάνουν».

Παράλ­λη­λα, η τουρ­κι­κή προ­ε­δρία ανα­κοί­νω­σε πως ο Ερντο­γάν στην τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε με τον Ρώσο πρό­ε­δρο, Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, του ανέ­φε­ρε πως η τουρ­κι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση θα συμ­βά­λει στη μάχη κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας, στην εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Συρί­ας και στη δια­δι­κα­σία εξεύ­ρε­σης πολι­τι­κής λύσης.

Σήμε­ρα, ο αντι­πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανα­μέ­νε­ται να συνα­ντη­θεί με τον πρό­ε­δρο της Τουρ­κί­ας αύριο Πέμ­πτη, με σκο­πό όπως έχει προ­α­ναγ­γεί­λει να εξα­σφα­λί­σει «άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός» στη βόρεια Συρία. Θα τον πλαι­σιώ­σουν ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας, Μάικ Πομπέο, ο σύμ­βου­λος εθνι­κής ασφα­λεί­ας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, καθώς και ο ειδι­κός επι­τε­τραμ­μέ­νος για τη Συρία Τζέιμς Τζέ­φρι, διευ­κρί­νι­σε ο Λευ­κός Οίκος.

Ο Πενς θα υπεν­θυ­μί­σει «τη δέσμευ­ση του κ. Τραμπ να δια­τη­ρή­σει σε ισχύ τις οικο­νο­μι­κές κυρώ­σεις, οι οποί­ες στο­χο­θε­τούν την Τουρ­κία ωσό­του εξευ­ρε­θεί λύση», σύμ­φω­να με την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρνηση.

Ερντογάν

Νέες κατηγορίες για την υπόθεση της Halkbank

Σε μία παράλ­λη­λη εξέ­λι­ξη, Αμε­ρι­κα­νοί εισαγ­γε­λείς απήγ­γει­λαν κατη­γο­ρί­ες χτες Τρί­τη σε βάρος της τρά­πε­ζας Halkbank της Τουρ­κί­ας για συμ­με­το­χή σε κύκλω­μα απο­φυ­γής των κυρώ­σε­ων των ΗΠΑ στο Ιράν. Οι κατη­γο­ρί­ες σχε­τί­ζο­νται με ένα «κύκλω­μα» που έδρα­σε μετα­ξύ του 2012 και του 2016, σύμ­φω­να με τους εισαγγελείς.

Η απαγ­γε­λία κατη­γο­ριών σε βάρος της τρά­πε­ζας κατα­γρά­φη­κε έναν χρό­νο και πλέ­ον μετά την κατα­δί­κη του Μεχ­μέτ Χακάν Ατί­λα, κορυ­φαί­ου στε­λέ­χους της Halkbank, διό­τι φέρε­ται να συμ­με­τεί­χε στο κύκλω­μα. Απο­φυ­λα­κί­στη­κε και επα­να­πα­τρί­στη­κε στην Τουρ­κία τον Ιούλη.

Στέ­λε­χος της πρε­σβεί­ας της Τουρ­κί­ας στην Ουά­σιγ­κτον, περιο­ρί­στη­κε να χαρα­κτη­ρί­σει την απαγ­γε­λία κατη­γο­ριών σε βάρος της τρά­πε­ζας άλλο ένα βήμα που δεν θα συμ­βά­λει στη βελ­τί­ω­ση των διμε­ρών σχέσεων.


(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ — Reuters)


Όλες οι εξε­λί­ξεις εδώ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο