Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ευθ. Λέκκας για το σεισμό: Δεν θα έχει συνέχεια

Σει­σμός τώρα:  Καθη­συ­χα­στι­κός εμφα­νί­στη­κε ο πρό­ε­δρος του Οργα­νι­σμού Αντι­σει­σμι­κού Σχε­δια­σμού και Προ­στα­σί­ας, Ευθύ­μιος Λέκ­κας σχε­τι­κά με το σει­σμό που σημειώ­θη­κε μετα­ξύ Κρή­της και Κυθήρων.

Εξή­γη­σε μιλώ­ντας στην τηλε­ό­ρα­ση του ΣΚΑΪ, ότι το εστια­κό του βάθος είναι αρκε­τά μεγά­λο «το οποίο σημαί­νει ότι δεν θα έχου­με συνέ­χεια κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα σε αυτό το σει­σμό. Συνή­θως αυτοί δεν συνο­δεύ­ο­νται από μεγά­λη μετα­σει­σμι­κή ακολουθία».

Σύμ­φω­να με τον κ. Λέκ­κα, το συγκε­κρι­μέ­νο ρήγ­μα θα μπο­ρού­σε να δώσει και πολύ μεγα­λύ­τε­ρο σει­σμό. Η συγκε­κρι­μέ­νη δόνη­ση είναι ενδιά­με­σου βάθους, δεν είναι στην επιφάνεια.

«Έχου­με να κάνου­με με ένα σει­σμό που δεν δίνει πλού­σια μετα­σει­σμι­κή ακο­λου­θία», είπε ο κ. Λέκκας.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6, 1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, βορειοδυτικά της Κρήτης

Ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση κατα­γρά­φη­κε λίγα λεπτά πριν τις 9 και μισή το πρωί. Σύμ­φω­να με το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών ο σει­σμός ήταν μεγέ­θους 6,1 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ. Το επί­κε­ντρο της σει­σμι­κής δόνη­σης εντο­πί­στη­κε στο θαλάσ­σιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντι­κυ­θή­ρων σε από­στα­ση 258 χλμ. νότια της Αθή­νας. Ο σει­σμός που έγι­νε αισθη­τός στο Ηρά­κλειο έχει εστια­κό βάθος 30 χιλιόμετρα.

Αν και υπήρ­ξε ανη­συ­χία , καθώς ο σει­σμός έγι­νε αισθη­τός, δεν έχουν ανα­φερ­θεί μέχρι αυτή την ώρα κάποιες καταστροφές.

Ηράκλειο: Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά τον ισχυρό σεισμό

Σε ετοι­μό­τη­τα βρί­σκε­ται η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία στην Κρή­τη, μετά τη σει­σμι­κή δόνη­ση που κατα­γρά­φη­κε λίγα λεπτά πριν από τις 9 και μισή το πρωί και έγι­νε αισθη­τή σε όλο το νησί. Σύμ­φω­να με τον διοι­κη­τή Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών Κρή­της Νίκο Λαγου­δά­κη, μετά την πρώ­τη επα­φή που υπήρ­ξε με τις υπη­ρε­σί­ες, δεν έχει κατα­γρα­φεί κάποιο πρό­βλη­μα, ωστό­σο ο μηχα­νι­σμός βρί­σκε­ται σε ετοι­μό­τη­τα προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί, πιθα­νό πρόβλημα.

«Μέχρι στιγ­μής δεν έχου­με κάποια ανα­φο­ρά για ζημιές, ωστό­σο πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα, επει­δή το επί­κε­ντρο του σει­σμού ήταν μετα­ξύ Κυθή­ρων και Κρή­της, έχουν σπεύ­σει σε σημεία της παρά­κτιας ζώνης» δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο