Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει για το εμβόλιο της Moderna

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (EMA) συνε­δριά­ζει σήμε­ρα, για δεύ­τε­ρη φορά αυτήν την εβδο­μά­δα, προ­κει­μέ­νου να λάβει μια από­φα­ση σχε­τι­κά με την έγκρι­ση του εμβο­λί­ου κατά της Covid-19 της εται­ρεί­ας Moderna.

«Η συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής Φαρ­μά­κων για Ανθρώ­πι­νη Χρή­ση (CHMP), προ­κει­μέ­νου να συζη­τή­σει το εμβό­λιο Covid-19 της Moderna, ξεκί­νη­σε. Θα ενη­με­ρώ­σου­με για τα απο­τε­λέ­σμα­τα», ανέ­φε­ρε ο οργα­νι­σμός σε ένα tweet.

H CHMP είχε συγκλη­θεί τη Δευ­τέ­ρα για να συζη­τή­σει το εμβό­λιο της Moderna, ωστό­σο δεν είχε κατα­λή­ξει σε συμπεράσματα.

H Επι­τρο­πή Φαρ­μά­κων ανέ­φε­ρε χθες πως οι ειδι­κοί της «εργά­ζο­νται σκλη­ρά για να απο­σα­φη­νί­σουν εκκρε­μή ζητή­μα­τα με την εταιρεία».

Η ΕΜΑ ενέ­κρι­νε το εμβό­λιο των Pfizer και BioNTech στις 21 Δεκεμ­βρί­ου, για το οποίο η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή έδω­σε σύντο­μα το πρά­σι­νο φως της και είναι έως σήμε­ρα το μονο­δι­κό εγκε­κρι­μέ­νο εμβό­λιο στην Ευρώ­πη, όπου οι εκστρα­τεί­ες εμβο­λια­σμού ξεκί­νη­σαν στις 27 Δεκεμβρίου.

Η έγκρι­ση ενός δεύ­τε­ρου εμβο­λί­ου, έπει­τα από εκεί­νο των Pfizer-BioNTech, θα δώσει ώθη­ση στις εκστρα­τεί­ες εμβο­λια­σμού στις χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, που βρί­σκο­νται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βρε­τα­νία ή το Ισραήλ.

Ο πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λί­ου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ δήλω­σε χθες ότι το εμβό­λιο της Moderna ενδέ­χε­ται να εγκρι­θεί «εντός των επό­με­νων ωρών» και ανα­κοί­νω­σε τη διε­ξα­γω­γή, πριν από τα τέλη Ιανουα­ρί­ου, μιας έκτα­κτης Συνό­δου, μέσω τηλε­διά­σκε­ψης, που θα είναι αφιε­ρω­μέ­νη στην υγειο­νο­μι­κή κρίση.

Σε μια συνέ­ντευ­ξη τύπου από τη Λισα­βό­να, με την ευκαι­ρία της έναρ­ξης της εκ περι­τρο­πής προ­ε­δρί­ας της Πορ­το­γα­λί­ας από την 1η Ιανουα­ρί­ου, ο Μισέλ ανα­φέρ­θη­κε στην «τερά­στια πρό­κλη­ση» που θέτει η ανά­πτυ­ξη των εμβο­λί­ων αυτών για έναν πλη­θυ­σμό 450 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώπων.

«Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, με τη στή­ρι­ξη των κρα­τών μελών, εργά­ζε­ται νυχθη­με­ρόν για να εγγυ­η­θεί ότι θα μπο­ρέ­σου­με να αυξή­σου­με τον αριθ­μό των δια­θέ­σι­μων εμβο­λί­ων», δια­σφα­λί­ζο­ντας παράλ­λη­λα «τον σεβα­σμό στην ανε­ξαρ­τη­σία του οργα­νι­σμού φαρ­μά­κων», τόνισε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο