Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στο Αφγανιστάν

Ο Αϊμάν αλ Ζαουά­χρι, που δια­δέ­χθη­κε τον Οσά­μα μπιν Λάντεν στην ηγε­σία της Αλ Κάι­ντα, σκο­τώ­θη­κε τη νύχτα του Σαβ­βά­του προς Κυρια­κή σε αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα των ΗΠΑ στην πρω­τεύ­ου­σα του Αφγα­νι­στάν, την Καμπούλ, ανα­κοί­νω­σε το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας (τοπι­κή ώρα· τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα ώρα Ελλά­δας) ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάιντεν.

«Το Σάβ­βα­το, υπό τις δια­τα­γές μου, οι ΗΠΑ διε­ξή­γα­γαν αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα στην Καμπούλ, στο Αφγα­νι­στάν, το οποίο σκό­τω­σε τον εμί­ρη της Αλ Κάι­ντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουά­χρι», είπε ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος κατά τη διάρ­κεια έκτα­κτου τηλε­ο­πτι­κού διαγ­γέλ­μα­τός του από τον Λευ­κό Οίκο.

«Απο­δό­θη­κε δικαιο­σύ­νη», «αυτός ο τρο­μο­κρά­της ηγέ­της δεν υπάρ­χει πια», πρό­σθε­σε ο Τζο Μπάι­ντεν. «Δεν εγκα­τα­λεί­που­με ποτέ», συμπλήρωσε.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουά­χρι συγκα­τα­λε­γό­ταν στους πλέ­ον κατα­ζη­τού­με­νους. Η Ουά­σινγ­κτον προ­σέ­φε­ρε αμοι­βή 25 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων για οποια­δή­πο­τε πλη­ρο­φο­ρία μπο­ρού­σε να επι­τρέ­ψει τον εντο­πι­σμό του.

Ανέ­λα­βε την ηγε­σία του τζι­χα­ντι­στι­κού νεφε­λώ­μα­τος αυτού το 2011, μετά τον θάνα­το του Οσά­μα μπιν Λάντεν σε επι­χεί­ρη­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών Ειδι­κών Δυνά­με­ων στην Αμπο­τα­μπάντ του Πακιστάν.

Φυγάς για πάνω από δέκα χρό­νια, θεω­ρεί­το ένας από τους εγκε­φά­λους των επι­θέ­σε­ων της 11ης Σεπτεμ­βρί­ου στη Νέα Υόρ­κη και την Ουά­σινγ­κτον (πάνω από 3.000 νεκροί).

Κλη­ρο­νό­μος το 2011 μιας εξα­σθε­νη­μέ­νης οργά­νω­σης, ο Αϊμάν αλ Ζαουά­χρι, 71 ετών, πολ­λα­πλα­σί­α­σε τα «franchises», τις συνερ­γα­σί­ες με ιδε­ο­λο­γι­κά συγ­γε­νείς οργα­νώ­σεις και τις ευκαι­ρια­κές συμ­μα­χί­ες, από την αρα­βι­κή χερ­σό­νη­σο ως το Μάγρεμπ, από τη Σομα­λία ως το Αφγα­νι­στάν, τη Συρία και το Ιράκ.

«Παρά την ηγε­σία του Ζαουά­χρι (…), η οργά­νω­ση αντι­με­τω­πί­ζει ακό­μη πολ­λές προ­κλή­σεις. Πρω­τί­στως το ερώ­τη­μα είναι ποιος θα ανα­λά­βει τη διοί­κη­ση της Αλ Κάι­ντα μετά τον θάνα­τό του», εκτί­μη­σε ο Κόλιν Κλαρκ, ερευ­νη­τής στο αμε­ρι­κα­νι­κό κέντρο μελε­τών Soufan Group.

Στα τέλη του 2020, πηγές θεω­ρού­σαν για αρκε­τό και­ρό πως είχαν βάση φήμες που τον έφε­ραν να πέθα­νε εξαι­τί­ας καρ­διο­πά­θειας, αλλά κατό­πιν ο ηγέ­της της Αλ Κάι­ντα επα­νεμ­φα­νί­στη­κε σε βίντεο.

Η Αλ Κάι­ντα είχε χάσει ήδη τον υπ’ αριθ­μόν 2 στην ιεραρ­χία της, τον Αμπ­ντού­λα Άχμεντ Αμπ­ντού­λα, ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε τον Αύγου­στο του 2020 στους δρό­μους της Τεχε­ρά­νης από ισραη­λι­νούς πρά­κτο­ρες στο πλαί­σιο μυστι­κής επι­χεί­ρη­σης για λογα­ρια­σμό της Ουά­σινγ­κτον, όπως ανέ­φε­ρε τότε η εφη­με­ρί­δα New York Times.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο