Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε ανοίξει την αυλαία της μεγάλης συναυλίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στο ΣΕΦ

Στις 25 Νοέμ­βρη του 2018 κορυ­φώ­θη­καν οι εορ­τα­σμοί για τα 100 χρό­νια του ΚΚΕ με μια συγκλο­νι­στι­κή εκδή­λω­ση στο Στά­διο Ειρή­νης και Φιλί­ας (ΣΕΦ), όπου μίλη­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και παρα­βρέ­θη­καν χιλιά­δες λαού και νεολαίας.

Την ομι­λία ακο­λού­θη­σε μια συναυ­λία μονα­δι­κή, αντά­ξια της ιστο­ρι­κής αυτής στιγ­μής, που θα θυμού­νται για πολύ και­ρό όσοι την παρακολούθησαν.

Ο Θάνος Μικρού­τσι­κος ήταν αυτός που άνοι­ξε την αυλαία της μεγά­λη συναυ­λί­ας παί­ζο­ντας στο πιά­νο και τρα­γου­δώ­ντας μαζί με τον Γιώρ­γο Ντα­λά­ρα, ένα αλη­θι­νά σπου­δαίο τρα­γού­δι, από τα πολ­λά σπου­δαία που μας έχει αφή­σει ο μεγά­λος συν­θέ­της, που δεν είναι πια μαζί μας.

Πρό­κει­ται για το «Ανε­μο­λό­γιο», ένα τρα­γού­δι γεμά­το πίκρα, οργή, αλλά και αισιο­δο­ξία. Το «Ανε­μο­λό­γιο», με τους αιχ­μη­ρά ειρω­νι­κούς στί­χους του Κώστα Τρι­πο­λί­τη, γρά­φτη­κε το 1992 και κυκλο­φό­ρη­σε με τον δίσκο «Συγνώ­μη για την Άμυ­να». Εκφρά­ζει την αβε­βαιό­τη­τα και τη ματαί­ω­ση που έφε­ραν μαζί τους τα γεγο­νό­τα των ανα­τρο­πών στις σοσια­λι­στι­κές χώρες. Μιλά για την ελε­ει­νή, επί­ση­μη «πόρ­νη, την ιστο­ρία» που έσπευ­σε να πει ότι «ξοφλή­σα­με», για να προ­ε­ξο­φλή­σει το «τέλος» της ιστο­ρί­ας, της ιδε­ο­λο­γί­ας», των οραμάτων.

Όπως και τότε στο ΣΕΦ, όπως και σε όλο το διά­στη­μα που ακο­λού­θη­σε όπως και τώρα, όπως και στους αγώ­νες του αύριο, θα συνε­χί­ζου­με να δίνου­με ηχη­ρή απά­ντη­ση στη «βρώ­μα» που «έβγα­λε η Ιστο­ρία ότι ξοφλή­σα­με», θα συνε­χί­σου­με για να φτά­σου­με στην κοι­νω­νία αυτή για την οποία πάλε­ψε, έγρα­ψε, τρα­γού­δη­σε και ο Θάνος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο