Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Θ. Παφίλης για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στη διάρ­κεια της χτε­σι­νής συζή­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου για το «επι­τε­λι­κό κρά­τος»  ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης τοπο­θε­τή­θη­κε ανα­λυ­τι­κά για το άρθρο 113, που προ­βλέ­πει τη σύστα­ση επι­τρο­πής υπό τον πρω­θυ­πουρ­γό, με απο­στο­λή να διορ­γα­νώ­σει εκδη­λώ­σεις για τα 200 χρό­νια από την Επα­νά­στα­ση του 1821. Ολό­κλη­ρη η τοπο­θέ­τη­ση του Θ. Παφί­λη έχει ως εξής:

«Εμείς σαν Κόμ­μα μελε­τά­με επι­στη­μο­νι­κά την αστι­κή εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κή επα­νά­στα­ση του 1821, που υπη­ρέ­τη­σε την κοι­νω­νι­κή εξέ­λι­ξη, συντρί­βο­ντας τα φεου­δαρ­χι­κά δεσμά της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας και ανοί­γο­ντας δρό­μο για τη συγκρό­τη­ση του ελλη­νι­κού αστι­κού κρά­τους. Το δια­χρο­νι­κό μήνυ­μα και άκρως επί­και­ρο του 1821 είναι ότι ο οργα­νω­μέ­νος και απο­φα­σι­σμέ­νος λαός μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει και να νική­σει αντι­πά­λους που φαντά­ζουν πανί­σχυ­ροι και ανί­κη­τοι. Τα θυμό­μα­στε, Ιερά Συμ­μα­χία, τώρα έχου­με ΕΕ, ΝΑΤΟ, κ.λπ. Οι συν­θή­κες μπο­ρεί να άλλα­ξαν σε πολ­λά πράγ­μα­τα αλλά η ουσία παρα­μέ­νει η ίδια. Το μήνυ­μα παρα­μέ­νει το ίδιο, ότι όταν είναι ενω­μέ­νοι οι λαοί μπο­ρούν να νική­σουν αντι­πά­λους που φαντά­ζουν πανίσχυροι.

Επί­σης, το μήνυ­μα είναι ότι οι επα­να­στά­σεις απο­τε­λούν το όχη­μα της κοι­νω­νι­κής προ­ό­δου που ανα­τρέ­πει τις ιστο­ρι­κά ξεπε­ρα­σμέ­νες τάξεις και την εξου­σία τους. Η αστι­κή τάξη εδώ και πάνω από 100 χρό­νια έχει στα­μα­τή­σει να απο­τε­λεί δύνα­μη προ­ό­δου και η ιδε­ο­λο­γία που εξέ­φρα­σε τα συμ­φέ­ρο­ντά της είναι παρω­χη­μέ­νη. Δεν χρειά­ζε­ται να πού­με πολ­λά. Δέκα άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο έχουν εισό­δη­μα όσο 3,5 δισ. άνθρω­ποι. Εμπο­δί­ζει την πρό­ο­δο της κοι­νω­νί­ας. Το καπι­τα­λι­στι­κό κρά­τος όσο εκσυγ­χρο­νί­ζε­ται, γίνε­ται περισ­σό­τε­ρο απο­δο­τι­κό για να υπη­ρε­τεί την εκμε­τάλ­λευ­ση, πιο σκλη­ρά, της εργα­τι­κής τάξης και των φτω­χών λαϊ­κών στρω­μά­των. Φορείς του και­νούρ­γιου, ιστο­ρι­κά, παρά το ιστο­ρι­κό πισω­γύ­ρι­σμα που συνη­θί­ζε­ται σε όλα τα κοι­νω­νι­κά συστή­μα­τα, δεν νίκη­σαν με την πρώ­τη, πλέ­ον είναι η εργα­τι­κή τάξη και η σοσια­λι­στι­κή εξου­σία, που υπη­ρε­τεί την κοι­νω­νι­κή εξέ­λι­ξη αντι­κει­με­νι­κά, τα συμ­φέ­ρο­ντα της κοινωνίας.

Η πρό­θε­ση του άρθρου 113 να κατα­σκευά­σει “εθνι­κό αφή­γη­μα” και “ενιαία εικό­να” της Ιστο­ρί­ας της Ελλά­δας επι­χει­ρεί να συσκο­τί­σει τις ταξι­κές αντι­θέ­σεις που συντέ­λε­σαν στη δια­μόρ­φω­ση και στην πορεία του ελλη­νι­κού κρά­τους και πολύ περισ­σό­τε­ρο τη δια­χρο­νι­κή ταξι­κή του ταυ­τό­τη­τα. Ποτέ δεν ήταν κρά­τος όλων των Ελλή­νων, με την έννοια την ταξι­κή. Επι­χει­ρεί να προ­α­γά­γει το ιδε­ο­λό­γη­μα της εθνι­κής ενό­τη­τας και μέσω αυτού να παρου­σιά­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης ως συμ­φέ­ρο­ντα ολό­κλη­ρης της κοινωνίας.

Αλή­θεια, είναι ίδια; Η ληστρι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση σε συν­θή­κες μεσαί­ω­να πια υπη­ρε­τεί τα εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντα; Για­τί η ληστρι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση γίνε­ται από αυτούς που κατέ­χουν τον πλού­το. Το άρθρο 113 θέλει να θωρα­κί­σει επί­σης την αστι­κή εξου­σία και να διευ­κο­λύ­νει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που ασκεί­ται από όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα στο όνο­μα των εθνι­κών συμ­φε­ρό­ντων και των αστι­κών δικαιω­μά­των. Η ΝΔ σήμε­ρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πριν, έφε­ραν για τα “εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντα” τα μνη­μό­νια, είναι με τους Αμε­ρι­κά­νους και με τους δολο­φό­νους του ΝΑΤΟ.

Γι’ αυτό εμείς δεν συμ­φω­νού­με και κατα­ψη­φί­ζου­με το άρθρο 113. Το ΚΚΕ θα προ­βά­λει πλα­τιά στο λαό με δικές του εκδη­λώ­σεις τις θέσεις του και φυσι­κά θα πάρει μέρος σε όποιες συζη­τή­σεις κλη­θεί, προ­βάλ­λο­ντας την πραγ­μα­τι­κή Ιστο­ρία της χώρας από αυτήν τη σκοπιά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο