Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Θ. Παφίλης για το μαύρο χρήμα: Όσο υπάρχει εκμετάλλευση και κέρδος, θα υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς

Στη συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για το σχέ­διο νόμου του υπ. Δικαιο­σύ­νης που προ­βλέ­πει την ενσω­μά­τω­ση ευρω­παϊ­κής οδη­γί­ας στην ελλη­νι­κή νομο­θε­σία για «τον εκσυγ­χρο­νι­σμό της νομο­θε­σί­ας στην κατα­πο­λέ­μη­ση της νομι­μο­ποί­η­σης εσό­δων από παρά­νο­μες εγκλη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, το ξέπλυ­μα του μαύ­ρου χρή­μα­τος και την αντι­με­τώ­πι­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας», παρε­νέ­βη ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης, το μεση­μέ­ρι της Πέμ­πτης 8 Ιούλη.

Μαύρο χρήμα και διαφθορά συστατικά στοιχεία του καπιταλισμού

Μετα­ξύ άλλων τόνι­σε ότι το μαύ­ρο χρή­μα και η δια­φθο­ρά είναι συστα­τι­κά στοι­χεία του σάπιου καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος που υπο­στη­ρί­ζουν όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα. Κέρ­δος και χρή­μα είναι ο νόμος αυτού του συστή­μα­τος, που είναι ανή­θι­κο για­τί βασί­ζε­ται στο κέρ­δος από τον ιδρώ­τα και το αίμα αυτών που παρά­γουν τον πλού­το, για­τί στη­ρί­ζε­ται στην εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρωπο.

Τόνι­σε ότι παρά τις νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις όλων των κυβερ­νή­σε­ων μέχρι σήμε­ρα, υιο­θε­τώ­ντας αλλε­πάλ­λη­λες ευρω­παϊ­κές οδη­γί­ες, δεν υπάρ­χουν απο­τε­λέ­σμα­τα. Έφε­ρε παρα­δείγ­μα­τα χωρών που νομι­μο­ποιούν παρά­νο­μα εισο­δή­μα­τα και μαύ­ρο χρή­μα από οικο­νο­μι­κά μεγα­θή­ρια, τρά­πε­ζες κ.ά. Ανα­φέρ­θη­κε στο παρά­νο­μο εμπό­ριο όπλων, τονί­ζο­ντας ότι τα παρά­γουν οικο­νο­μι­κοί κολοσ­σοί που τα κρά­τη ‑παρό­τι μπο­ρούν- δεν θέλουν να ελέγ­ξουν, για­τί η συγκε­κρι­μέ­νη αγο­ρά έχει μεγά­λα κέρ­δη, ενώ σε πολ­λές περι­πτώ­σεις υπη­ρε­τεί και πολι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες κι έφε­ρε συγκε­κρι­μέ­να παρα­δείγ­μα­τα. Ο Θ. Παφί­λης ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στο εμπό­ριο οργά­νων που απο­τε­λεί έναν ακό­μα κερ­δο­φό­ρο τομέα για τις πολυ­ε­θνι­κές, αλλά και στα καλ­λι­τε­χνι­κά έργα που έχουν στην ιδιο­κτη­σία τους μεγι­στά­νες ανά τον κόσμο.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο φαι­νό­με­νο της δωρο­δο­κί­ας ανα­φέρ­θη­κε στην υπό­θε­ση της «SIEMENS», η οποία, σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία, δωρο­δό­κη­σε κυβερ­νή­σεις και παρά­γο­ντες σε 120 χώρες κι ενώ όλα αυτά έγι­ναν γνω­στά, δεν υπήρ­ξε ποτέ καμία επί­πτω­ση στον συγκε­κρι­μέ­νο κολοσσό.

Τέλος, παρέ­θε­σε τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για ονο­μα­στι­κο­ποί­η­ση των μετο­χών, έλεγ­χο στους τίτλους του Δημο­σί­ου και απα­γό­ρευ­ση των συναλ­λα­γών με οφ σορ εται­ρεί­ες που απο­τε­λούν το βασί­λειο της δια­φθο­ράς και των μαύ­ρων ταμείων.

Η ΕΕ θεωρεί τρομοκράτες αυτούς που αμφισβητούν τον καπιταλισμό

Όσον αφο­ρά τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας από μαύ­ρα ταμεία, όπως ανα­φέ­ρε­ται στην Οδη­γία, κατήγ­γει­λε την υπο­κρι­σία των αστι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων που κάνουν πως δεν ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που στη­ρί­ζουν και χρη­μα­το­δο­τούν τρο­μο­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις. Έφε­ρε ως παρα­δείγ­μα­τα τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των Ταλι­μπάν από την CIA, την εκπαί­δευ­ση του ICIS από τους Αμε­ρι­κα­νούς και άλλους ιμπε­ρια­λι­στές κ.ά.

Ανα­φέρ­θη­κε ιδιαί­τε­ρα, στα επί­ση­μα κεί­με­να της ΕΕ που ανα­φέ­ρουν ότι η τρο­μο­κρα­τία θρέ­φε­ται από τον ριζο­σπα­στι­σμό, στον οποίο ανή­κουν «όσοι διεκ­δι­κούν ισό­τη­τα και ανα­κα­τα­νο­μή του εισο­δή­μα­τος, απορ­ρί­πτουν τις καπι­τα­λι­στι­κές αξί­ες, που θεω­ρούν ως κύρια αιτία της κοι­νω­νι­κής ανι­σό­τη­τας και αντι­τί­θε­νται στην αυξα­νό­με­νη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση Εκπαί­δευ­σης, Υγεί­ας και Μεταφορών».

Αυτά τα κεί­με­να, πρό­σθε­σε, τα έχουν ψηφί­σει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, που υπο­στη­ρί­ζουν την ΕΕ των πολυ­ε­θνι­κών, ανοί­γο­ντας επι­κίν­δυ­νους δρό­μους σε βάρος του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινήματος.

Κατα­λή­γο­ντας σημεί­ω­σε πως το ΚΚΕ θα κατα­ψη­φί­σει το συγκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο νόμου, ανα­φέ­ρο­ντας πως όσο υπάρ­χει εκμε­τάλ­λευ­ση και κέρ­δος, θα υπάρ­χουν και τα φαι­νό­με­να διαφθοράς.

Για την πανδημία

Ξεκι­νώ­ντας την ομι­λία του, ο Θανά­σης Παφί­λης και σχο­λιά­ζο­ντας πρό­τε­ρη τοπο­θέ­τη­ση βου­λευ­τών της ΝΔ που ανα­πα­ρή­γα­γαν την κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα για την ατο­μι­κή ευθύ­νη στην υπό­θε­ση της παν­δη­μί­ας, επι­σή­μα­νε τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης που δεν έλα­βε μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας σε χώρους που ήταν εστί­ες υπερ­με­τά­δο­σης, όπως οι εργα­σια­κοί χώροι, τα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς κ.ά. και τώρα ζητά τα ρέστα από τον κόσμο για την ατο­μι­κή ευθύ­νη, ενώ η ίδια έδει­ξε κρα­τι­κή ανευθυνότητα.

Κατήγ­γει­λε ακό­μα την πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης να κλεί­σει νοσο­κο­μεία εν μέσω παν­δη­μί­ας για να ωφε­λή­σει τους ιδιώ­τες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον τομέα της Υγεί­ας και επα­νέ­λα­βε τη θέση του ΚΚΕ για ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, αλλά και για τη διά­θε­ση στην Ελλά­δα όλων των κατάλ­λη­λων και απο­τε­λε­σμα­τι­κών εμβο­λί­ων στον πληθυσμό.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο