Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο «Ιανός» έχει «μάτι» 50 χιλιομέτρων και ανέμους με μέση ένταση 90 χλμ/ώρα — Μικρής έκτασης τα προβλήματα το βράδυ

Ο Μεσο­γεια­κός Κυκλώ­νας “Ιανός”, που κινή­θη­κε προς τη χώρα μας, εμφα­νί­ζει στο κέντρο του ένα “μάτι” ‑δηλα­δή απου­σία νεφών- σε μια περιο­χή ακτί­νας περί­που 50 χιλιο­μέ­τρων. Οι άνε­μοι πνέ­ουν θυελ­λώ­δεις στην περι­φέ­ρειά του, ενώ επι­κρα­τεί άπνοια στο κέντρο του.

Οι δορυ­φο­ρι­κές εκτι­μή­σεις έδει­ξαν μέση έντα­ση ανέ­μου 90 χιλιό­με­τρα την ώρα δυτι­κά της Κεφα­λο­νιάς και της Ζακύν­θου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινη­θεί στο στε­νό ανά­με­σα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλά­δας, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρ­κεια αυτής της κίνη­σης, οι μεγα­λύ­τε­ρες εντά­σεις ανέ­μου έπλη­ξαν την Ιθά­κη, την Κεφα­λο­νιά, τη Ζάκυν­θο και τη Δυτι­κή Αχα­ΐα με ριπές που ξεπέ­ρα­σαν τα 80 χλμ/ώρα.

Πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να λόγω έντο­νης βρο­χό­πτω­σης και ανό­δου της στάθ­μης της θάλασ­σας, καθώς και πτώ­σεις δέντρων ανα­φέ­ρο­νται σε πολ­λές περιο­χές. Τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χής κατα­γρά­φη­καν στην Ιθά­κη (86 χιλιο­στά), όμως λόγω εκτε­τα­μέ­νων δια­κο­πών ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος πολ­λοί μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί του ΕΑΑ-meteo δεν ανα­φέ­ρουν νεό­τε­ρες τιμές μετά τις 04:00.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως κατά τη διάρ­κεια της νύχτας τα νησιά του Ιονί­ου και οι δυτι­κές παρά­κτιες περιο­χές βρέ­θη­καν στο μάτι του Μεσο­γεια­κού κυκλώ­να “Ιανού” με θυελ­λώ­δεις ανέ­μους και μεγά­λες ποσό­τη­τες βρο­χής, ενώ από το πρωί σήμε­ρα κινεί­ται προς τη βορειο­δυ­τι­κή Πελοπόννησο.

Ισχυ­ροί άνε­μοι που φθά­νουν τα 9–10 μπο­φόρ αλλά και πολύ δυνα­τή βρο­χή, είναι τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά του και­ρού στη Ζάκυν­θο. Όλος ο μηχα­νι­σμός του νησιού βρί­σκε­ται σε κόκ­κι­νο συνα­γερ­μό και όλοι οι υπάλ­λη­λοι βρί­σκο­νται στις θέσεις ώστε να επέμ­βουν όπου χρεια­στεί, κάτω από αντί­ξο­ες συν­θή­κες που δημιουρ­γεί ο μεσο­γεια­κός κυκλώ­νας “Ιανός”.

Στην περιο­χή του Καλα­μα­κί­ου, πυλώ­νας ρεύ­μα­τος έπια­σε φωτιά κοντά σε ξενο­δο­χείο της περιο­χής. Στο σημείο έσπευ­σαν πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις, συνερ­γεία της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ζακύν­θου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβη­σε αμέ­σως αλλά θα χρεια­στούν περαι­τέ­ρω εργα­σί­ες. Από την βλά­βη αυτή, μένει χωρίς ρεύ­μα ξενο­δο­χείο της περιο­χής που φιλο­ξε­νεί του­ρί­στες αλλά και περί­που δέκα σπίτια.

Ακό­μη, συνερ­γεία της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ζακύν­θου, έχουν πραγ­μα­το­ποι­ή­σει άνοιγ­μα σε χαντά­κια στις περιο­χές του Αργα­σί­ου και του Αλυ­κα­νά που είχαν πλημμυρίσει.

Στο ΑΠΕ — ΜΠΕ, μίλη­σε ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Γιώρ­γος Στα­σι­νό­που­λος, ο οποί­ος δήλω­σε ότι «υπάρ­χει συντο­νι­σμός και συνερ­γα­σία με κοι­νό στό­χο την πρό­λη­ψη και αντι­με­τώ­πι­ση ζητη­μά­των και όλος ο μηχα­νι­σμός είναι σε εγρή­γορ­ση, ας ελπί­σου­με ότι δεν θα έχουν πολ­λά πρό­βλη­μα από τον Μεσο­γεια­κό κυκλώ­να “Ιανό”».

Σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα αντι­με­τω­πί­ζει η Ιθά­κη, καθώς όπως δήλω­σαν στην ΕΡΤ τόσο ο έπαρ­χος της Ιθά­κης Θανά­σης Λιβι­τσά­νης όσο και ο δήμαρ­χος Διο­νύ­σης Στα­νί­τσας από τις 4 τα ξημε­ρώ­μα­τα το νησί είναι χωρίς ρεύ­μα, δέντρα και κολώ­νες έχουν πέσει λόγω των θυελ­λω­δών ανέ­μων, ενώ σπί­τια έχουν υπο­στεί ζημιές.

Επι­πλέ­ον, αγκυ­ρο­βο­λη­μέ­νο ιστιο­φό­ρο σκά­φος, σημαί­ας Ελβε­τί­ας, παρα­σύρ­θη­κε λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων και προ­σέ­κρου­σε σε βρα­χώ­δη ακτή στη θαλάσ­σια περιο­χή Σχί­νου, ανα­το­λι­κά της Ιθά­κης. Οι δύο επι­βαί­νο­ντες του σκά­φους απο­βι­βά­στη­καν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Κεφα­λο­νιάς Σταύ­ρος Τραυ­λός  \κανε λόγο για πολύ βρο­χή και αέρα. «Έχου­με πρό­βλη­μα με φερ­τά υλι­κά και πλημ­μύ­ρες σε υπό­γεια στη Σάμη, έχει πλημ­μυ­ρί­σει το υπό­γειο του νοσο­κο­μεί­ου, έχου­με δια­κο­πές ρεύ­μα­τος σε αρκε­τά σημεία».

Στη Δυτι­κή Ελλά­δα σύμ­φω­να με τον περι­φε­ρειάρ­χη Νεκτά­ριο Φαρ­μά­κη «τα πιο έντο­να φαι­νό­με­να με ανέ­μους και πτώ­σεις δέντρων κατα­γρά­φο­νται σε Λεχαι­νά, Πύρ­γο, Αμα­λιά­δα».

Όσον αφο­ρά την εξέλ­ξη του φαι­νο­μέ­νου, οι ειδι­κοί δεν μπο­ρούν με σιγου­ριά να προ­βλέ­ψουν την τρο­χιά του, όμως το πιθα­νό­τε­ρο είναι να κινη­θεί νότια. Συνο­πτι­κά, στο «μάτι του κυκλώ­να» θα βρε­θούν το Ιόνιο, η Πελο­πόν­νη­σος και η κεντρι­κή Στε­ρεά Ελλά­δα, ενώ πιο ήπια θα είναι η επί­δρα­ση στην ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αττι­κής, την οποία θα πλή­ξει πιθα­νώς σήμε­ρα Παρα­σκευή το από­γευ­μα. Ο «Ιανός» θα συνο­δεύ­ε­ται με πολ­λές βρο­χές, σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες, ανέ­μους κατά τόπους θυελ­λώ­δεις της τάξε­ως των 10 μπο­φόρ και πολύ μεγά­λο κυμα­τι­σμό στη θάλασσα.

Ενό­ψει του ακραί­ου και­ρι­κού φαι­νο­μέ­νου οι Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, Ηλεί­ας, Αχα­ΐ­ας, Αρκα­δί­ας, Μεσ­ση­νί­ας, Κεφαλ­λη­νί­ας και Ιθά­κης, καθώς και Ζακύν­θου με εντο­λή του υφυ­πουρ­γού Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Νίκου Χαρ­δα­λιά, και από­φα­ση του γενι­κού γραμ­μα­τέα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Βασί­λη Παπα­γε­ωρ­γί­ου, κηρύ­χθη­καν σε κατά­στα­ση Ειδι­κής Κινη­το­ποί­η­σης Πολι­τι­κής Προστασίας.

Κλει­στές παρα­μέ­νουν οι γραμ­μές Κυλ­λή­νη-Ζάκυν­θος και Κυλ­λή­νη-Κεφα­λο­νιά, λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων. Κλει­στή είναι και η πορ­θμεια­κή γραμ­μή Ρίου-Αντιρ­ρί­ου. Σύμ­φω­να με την ΕΜΥ οι άνε­μοι στα δυτι­κά πνέ­ουν δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μπο­φόρ και τοπι­κά 10 μπο­φόρ με στα­δια­κή εξασθένηση.

Δεν θα λει­τουρ­γή­σουν σήμε­ρα όλα τα σχο­λεία όλων των βαθ­μί­δων εκπαί­δευ­σης, σε Ζάκυν­θο, Κεφα­λο­νιά και Ιθά­κη, αλλά και στις τρεις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες της Δυτι­κής Ελλά­δας, δηλα­δή σε Αχα­ΐα, Αιτω­λο­α­καρ­να­νία και Ηλεία, σύμ­φω­να με από­φα­ση του περι­φε­ρειάρ­χη, Νεκτά­ριου Φαρμάκη.

Κυκλο­φο­ρια­κές ρυθ­μί­σεις βρί­σκο­νται σε ισχύ σε Αχα­ΐα, Αιτω­λο­α­καρ­να­νία, Ηλεία, καθώς και την εθνι­κή οδό Πύρ­γου ‑Μεθώ­νης στην Μεσ­ση­νία, ενώ απα­γο­ρεύ­ε­ται η κυκλο­φο­ρία βαρέ­ων οχη­μά­των, οχη­μά­των με τρέι­λερ και λεω­φο­ρεί­ων κατά μήκος του εθνι­κού οδι­κού δικτύ­ου στους νομούς Αχα­ΐ­ας, Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, Ηλεί­ας, Μεσ­ση­νί­ας. Ανοι­κτή παρα­μέ­νει η Ολυ­μπία Οδός μέχρι να επα­να­ξιο­λο­γη­θεί σήμε­ρα το μεσημέρι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο