Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ιούλιος του 2019, ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών — Ανευ προηγούμενου ζέστη

Ο Ιού­λιος του 2019 ήταν ο θερ­μό­τε­ρος μήνας όλων των επο­χών σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η αμε­ρι­κα­νι­κή Υπη­ρε­σία Ατμό­σφαι­ρας NOAA, η οποία επι­βε­βαί­ω­σε με τη σει­ρά της τις εκτι­μή­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, που δημο­σιεύ­τη­καν πριν από λίγες ημέρες.

«Το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του πλα­νή­τη γνώ­ρι­σε μια άνευ προη­γού­με­νου ζέστη τον Ιού­λιο, με τις θερ­μο­κρα­σί­ες να ανέρ­χο­νται σε νέα επί­πε­δα ρεκόρ κατά τη διάρ­κεια του θερ­μό­τε­ρου μήνα που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί» επι­ση­μαί­νει η αμε­ρι­κα­νι­κή υπη­ρε­σία, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι η ζέστη ρεκόρ είχε ως απο­τέ­λε­σμα «την τήξη των πάγων στην Αρκτι­κή και Ανταρ­κτι­κή σε ιστο­ρι­κά χαμη­λά επίπεδα».

Σύμ­φω­να με τη NOAA, η μέση θερ­μο­κρα­σία του πλα­νή­τη τον Ιού­λιο ήταν 0,95 βαθ­μούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώ­να, τους 15,8 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, γεγο­νός που καθι­στά τον μήνα αυτό τον πιο ζεστό που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί από το 1880.

Ο θερ­μό­τε­ρος μήνας που είχε κατα­γρα­φεί πριν ήταν ο Ιού­λιος του 2016.

«Οι εννέα από τους δέκα πιο θερ­μοί Ιού­λιοι έχουν κατα­γρα­φεί από το 2005, με τα πέντε τελευ­ταία χρό­νια να είναι τα πέντε πιο ζεστά έτη» υπο­γραμ­μί­ζει η υπηρεσία.

Η Αλά­σκα γνώ­ρι­σε τον θερ­μό­τε­ρο μήνα Ιού­λιο από τότε που ξεκί­νη­σε τις μετρή­σεις το 2005.

Πολ­λές χώρες της Ευρώ­πης κατέ­γρα­ψαν νέα ρεκόρ θερ­μο­κρα­σί­ας, ενώ ο Ιού­λιος του 2019 είναι ο θερ­μό­τε­ρος μήνας που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί σε ολό­κλη­ρη την αφρι­κα­νι­κή ήπειρο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο