Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ιούλιος 2019 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο

Ο φετι­νός μήνας Ιού­λιος, στη διάρ­κεια του οποί­ου σημειώ­θη­κε μεγά­λο κύμα καύ­σω­να στην Ευρώ­πη, ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ στον κόσμο, με θερ­μο­κρα­σία ορια­κά μεγα­λύ­τε­ρη από εκεί­νη του Ιου­λί­ου 2016, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του ευρω­παϊ­κού προ­γράμ­μα­τος Κοπέρ­νι­κος για την κλι­μα­τι­κή αλλαγή.

«Ο μήνας Ιού­λιος είναι γενι­κά ο πιο ζεστός του έτους στον κόσμο, όμως σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να μας, ο Ιού­λιος του 2019 είναι επί­σης, με μικρή δια­φο­ρά, ο πιο ζεστός μήνας που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ», δηλώ­νει σε σημε­ρι­νή ανα­κοί­νω­σή του ο επι­κε­φα­λής του προ­γράμ­μα­τος Ζαν-Νοέλ Τεπό.

«Με τη συνέ­χι­ση των εκπο­μπών αερί­ων που προ­κα­λούν το φαι­νό­με­νο του θερ­μο­κη­πί­ου και τις επι­πτώ­σεις τους στην παγκό­σμια αύξη­ση των θερ­μο­κρα­σιών, τα ρεκόρ θα συνε­χί­σουν να καταρ­ρί­πτο­νται», επέμεινε.

Σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του προ­γράμ­μα­τος Κοπέρ­νι­κος, ο υδράρ­γυ­ρος ανέ­βη­κε τον Ιού­λιο 0,04 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από το προη­γού­με­νο ρεκόρ του Ιου­λί­ου 2016.

Η δια­φο­ρά αυτή είναι τόσο μικρή ώστε είναι πιθα­νό άλλοι οργα­νι­σμοί ανα­φο­ράς, οι οποί­οι συγκε­ντρώ­νουν και ανα­λύ­ουν τα δεδο­μέ­να με λίγο δια­φο­ρε­τι­κό τρό­πο, να μην κατα­λή­ξουν στο ίδιο συμπέ­ρα­σμα, επι­ση­μαί­νε­ται στην ανα­κοί­νω­ση. Η αμε­ρι­κα­νι­κή αρμό­δια υπη­ρε­σία NOAA δεν έχει ακό­μη δημο­σιο­ποι­ή­σει τα συμπε­ρά­σμα­τά της για τον μήνα Ιούλιο.

Σύμ­φω­να με το πρό­γραμ­μα Copernicus, η θερ­μο­κρα­σία τον Ιού­λιο 2019 ήταν 0,56 βαθ­μό Κελ­σί­ου μεγα­λύ­τε­ρη από τον μέσο όρο της περιό­δου 1981–2000. Είναι σχε­δόν 1,2 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από το προ­βιο­μη­χα­νι­κό επί­πε­δο, που απο­τε­λεί τη βάση ανα­φο­ράς των εμπει­ρο­γω­μό­νων του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ο Ιού­λιος σημα­το­δο­τή­θη­κε από έναν σύντο­μης διάρ­κειας, αλλά πολύ έντο­νο καύ­σω­να στη δυτι­κή Ευρώ­πη, όπου σε χώρες όπως η Γερ­μα­νία, το Βέλ­γιο ή η Ολλαν­δία καταρ­ρί­φθη­καν τα από­λυ­τα ρεκόρ υψη­λών θερμοκρασιών.

Σύμ­φω­να με το Copernicus, οι θερ­μο­κρα­σί­ες ήταν επί­σης υψη­λό­τε­ρες από τις συνή­θεις στην Αλά­σκα, τη Γροι­λαν­δία και σε ορι­σμέ­να τμή­μα­τα της Σιβη­ρί­ας, καθώς και στην κεντρι­κή Ασία και σε ορι­σμέ­νες περι­φέ­ρειες της Ανταρκτικής.

«Ανέ­κα­θεν υπήρ­χαν ζεστά καλο­καί­ρια. Όμως δεν είναι το καλο­καί­ρι της νιό­της μας. Δεν είναι το καλο­καί­ρι των παπ­πού­δων μας», είχε σχο­λιά­σει πριν από μερι­κές ημέ­ρες ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκουτέρες.

«Αν δεν κάνου­με τίπο­τε ενα­ντί­ον της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής τώρα, αυτά τα ακραία μετε­ω­ρο­λο­γι­κά φαι­νό­με­να θα είναι η κορυ­φή του παγό­βου­νου. Ενός παγό­βου­νου που λιώ­νει γρή­γο­ρα και το ίδιο», είχε προσθέσει.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Μετε­ω­ρο­λο­γί­ας εκτι­μά πως το 2019 θα περι­λη­φθεί στο τοπ 5 των πιο ζεστών ετών.

«Το έτος 2019 ήταν μέχρι τώρα πολύ ζεστό. Όλοι οι μήνες του 2019 κατα­τάσ­σο­νται μετα­ξύ των 4 πιο ζεστών μηνών και ο Ιού­νιος του 2019 ήταν ο πιο ζεστός Ιού­νιος που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ», διευ­κρί­νι­σε σήμε­ρα το Copernicus.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο