Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ιούνιος του 2020 και του 2019 οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ

Ο Ιού­νιος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ στον κόσμο, μαζί με τον Ιού­νιο του 2019, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η ευρω­παϊ­κή υπη­ρε­σία Copernicus για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι ανη­συ­χη­τι­κές ανω­μα­λί­ες και οι πυρ­κα­γιές στη Σιβη­ρία επιμένουν.

«Ο Ιού­νιος 2020 είναι μαζί με τον Ιού­νιο 2019 οι πιο ζεστοί που έχουν παρα­τη­ρη­θεί στον κόσμο από την αρχή των δεδο­μέ­νων, καθώς βρί­σκο­νται 0,53 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από τον μέσο όρο της περιό­δου 1981–2010», ανα­κοί­νω­σε η Copernicus. Ο Μάιος ήταν ήδη ο πιο ζεστός που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ.

Ωστό­σο η προ­σο­χή της ευρω­παϊ­κής υπη­ρε­σί­ας επι­κε­ντρώ­νε­ται στην «ασυ­νή­θι­στη ζέστη» που επι­κρα­τεί στη Σιβη­ρία. Η μέση θερ­μο­κρα­σία έφθα­σε εκεί μέχρι και 10 βαθ­μούς Κελ­σί­ου πάνω από τα συνη­θι­σμέ­να επί­πε­δα του Ιουνίου.

Στις 20 Ιου­νί­ου, σημειώ­θη­κε μάλι­στα στην ανα­το­λι­κή Σιβη­ρία για μια ώρα θερ­μο­κρα­σία 37 βαθ­μών Κελ­σί­ου, ένα ρεκόρ στο εσω­τε­ρι­κό του αρκτι­κού κύκλου, σύμ­φω­να με την Copernicus

Την ίδια ημέ­ρα, στην ίδια περιο­χή, ο σταθ­μός της ρωσι­κής πόλης Βερ­χο­γιάνσκ είχε κατα­γρά­ψει θερ­μο­κρα­σία 38 βαθ­μών Κελ­σί­ου, ένα πιθα­νό ρεκόρ ζέστης για την Αρκτι­κή το οποίο βρί­σκε­ται αυτή τη στιγ­μή σε δια­δι­κα­σία επα­λή­θευ­σης από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Μετεωρολογίας.

Η Copernicus υπο­γραμ­μί­ζει πως αυτές οι «ασυ­νή­θι­στες» θερ­μο­κρα­σί­ες συν­δέ­ο­νται με διά­φο­ρους παρά­γο­ντες που αλλη­λε­πι­δρούν, κυρί­ως τους ανέ­μους και την ιδιαί­τε­ρα ασθε­νή χιονοκάλυψη.

Πέραν του Ιου­νί­ου, η υπη­ρε­σία επι­ση­μαί­νει μια περί­ο­δο δια­δο­χι­κών μηνών, από τον Δεκέμ­βριο, με ιδιαί­τε­ρα αυξη­μέ­νες θερ­μο­κρα­σί­ες σε ορι­σμέ­νες περιο­χές της Σιβηρίας.

«Το ανη­συ­χη­τι­κό είναι πως η Αρκτι­κή ζεσταί­νε­ται πιο γρή­γο­ρα απ’ ό,τι ο υπό­λοι­πος κόσμος», σχο­λί­α­σε ο Κάρ­λο Μπουο­ντέ­μπο, διευ­θυ­ντής αυτής της ευρω­παϊ­κής υπηρεσίας.

«Το γεγο­νός ότι η δυτι­κή Σιβη­ρία είχε υψη­λό­τε­ρες από τις φυσιο­λο­γι­κές θερ­μο­κρα­σί­ες για τόσο μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα τον χει­μώ­να και την άνοι­ξη είναι ασυ­νή­θι­στο και οι εξαι­ρε­τι­κά αυξη­μέ­νες θερ­μο­κρα­σί­ες στην αρκτι­κή Σιβη­ρία τον Ιού­νιο είναι εξί­σου ανη­συ­χη­τι­κές», πρόσθεσε.

Η Copernicus δια­πί­στω­σε επί­σης αύξη­ση του αριθ­μού των πυρ­κα­γιών και της σφο­δρό­τη­τάς τους στο βορειο­α­να­το­λι­κό άκρο της Σιβη­ρί­ας και σε μικρό­τε­ρο βαθ­μό στην Αλά­σκα και στο Γιού­κον του Καναδά.

«Το αξιο­ση­μεί­ω­το μ’ αυτές τις πυρ­κα­γιές στη Σιβη­ρία είναι η ομοιό­τη­τά τους με την ίδια περί­ο­δο της περυ­σι­νής χρο­νιάς, όσον αφο­ρά την περιο­χή που επλή­γη και την έκτα­σή τους», επι­σή­μα­νε ο ειδι­κός Μαρκ Πάρινγκτον.

Σύμ­φω­να με την Copernicus, αυτές οι πυρ­κα­γιές έχουν ήδη προ­κα­λέ­σει την εκπο­μπή 59 μεγα­τό­νων CO2 στην ατμό­σφαι­ρα, ένα­ντι 53 μεγα­τό­νων τον Ιού­νιο του 2019. Το έτος 2019 ήταν ήδη «πολύ ασυ­νή­ι­θι­στο», υπο­γράμ­μι­σε ο Μαρκ Πάρινγ­κτον, εκφρά­ζο­ντας φόβους για «έντο­νη» δρα­στη­ριό­τη­τα τις ερχό­με­νες εβδο­μά­δες εξαι­τί­ας των θερ­μο­κρα­σιών και της χαμη­λό­τε­ρης του συνή­θους υγρα­σί­ας του εδάφους.

Εξαι­τί­ας της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, η θερ­μο­κρα­σία του πλα­νή­τη έχει αυξη­θεί πάνω από 1 βαθ­μό Κελ­σί­ου σε σχέ­ση με την προ­βιο­μη­χα­νι­κή επο­χή, με απο­τέ­λε­σμα να πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται τα ακραία μετε­ω­ρο­λο­γι­κά φαι­νό­με­να, όπως οι καύ­σω­νες, οι ξηρα­σί­ες ή οι πλημμύρες.

Το 2019 ήταν η δεύ­τε­ρη πιο ζεστή χρο­νιά στον κόσμο μετά το 2016 και οι ειδι­κοί ανα­μέ­νουν ότι η παγκό­σμια μέση θερ­μο­κρα­σία θα κάνει νέο ρεκόρ την επό­με­νη πεντα­ε­τή περί­ο­δο (2020–2025).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο