Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο καιρός των άκρων την Τετάρτη με 43 βαθμούς και… χαλάζι

Η Τετάρ­τη θα συν­δυά­σει θερ­μο­κρα­σί­ες που μπο­ρεί να φθά­σουν τους 43 βαθ­μούς, με πιθα­νές χαλα­ζο­πτώ­σεις, κάτι μάλ­λον ασυ­νή­θι­στο. Οι κατά τόπους συν­θή­κες καύ­σω­να στην Κεντρι­κή Θεσ­σα­λία και νοτιό­τε­ρα, θα συνυ­πάρ­ξουν αύριο με ισχυ­ρές καται­γί­δες και σημα­ντι­κή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα ισχυ­ρά φαι­νό­με­να στη Βόρεια Ελλά­δα θα συνο­δεύ­ο­νται από πολύ ενι­σχυ­μέ­νους ανέ­μους και ενδε­χο­μέ­νως σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις από χαλα­ζο­πτώ­σεις, σύμ­φω­να με τη μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών. Βρο­χές και καται­γί­δες τοπι­κού κατά κανό­να χαρα­κτή­ρα θα εκδη­λω­θούν σε περιο­χές της Ηπεί­ρου, της Θεσ­σα­λί­ας και της Στε­ρε­άς Ελλάδας.

Από αργά το βρά­δυ της Τετάρ­της, ισχυ­ρές καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν, επί­σης, σε νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Βόρειου και Βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου, στη Χαλ­κι­δι­κή, στις Σπο­ρά­δες και πιθα­νώς στην Ανα­το­λι­κή Μαγνη­σία και στη Βόρεια Εύβοια.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από 15 έως 28 βαθ­μούς, στα υπό­λοι­πα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά από 18 έως 35, στην Ήπει­ρο από 19 έως 36 βαθ­μούς, στην Κεντρι­κή Ελλά­δα από 20 έως 42 και ενδε­χο­μέ­νως τοπι­κά 43 βαθ­μούς, στη Δυτι­κή και Νότια Ελλά­δα από 22 έως 39, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 20 έως 41 βαθ­μούς και ενδε­χο­μέ­νως στα ανα­το­λι­κά τοπι­κά 42, στα νησιά του Ιονί­ου από 20 έως 33 βαθ­μούς και στα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Αιγαί­ου από 19 έως 33 βαθ­μούς. Αλλά στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και στην Κρή­τη οι μέγι­στες θα φτά­σουν στους 37 βαθ­μούς, ενώ στις Σπο­ρά­δες και στις Κυκλά­δες οι μέγι­στες δεν θα ξεπε­ρά­σουν τους 32 βαθ­μούς Κελσίου.

Οι άνε­μοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέ­ουν από νότιες κυρί­ως διευ­θύν­σεις ασθε­νείς μέχρι μέτριοι, αλλά από αργά από­γευ­μα θα επι­κρα­τή­σουν άνε­μοι βορεί­ων διευ­θύν­σε­ων με εντά­σεις έως 7 μπο­φόρ και με τάση περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­σης τη νύχτα προς Πέμ­πτη. Στο υπό­λοι­πο Αιγαίο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί με εντά­σεις έως 5 μπο­φόρ και πρό­σκαι­ρα τοπι­κά 6 μπο­φόρ, αλλά τη νύχτα προς Πέμ­πτη θα στρα­φούν σε βόρειους και θα ενι­σχυ­θούν. Στο Ιόνιο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν αρχι­κά από νότιες διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 5 μπο­φόρ, αλλά μετά το μεση­μέ­ρι θα στρα­φούν σε βορειο­δυ­τι­κούς με εντά­σεις έως 6 μπο­φόρ. Πολύ ενι­σχυ­μέ­νοι άνε­μοι θα επι­κρα­τή­σουν στα­δια­κά κατά τόπους και στα ανα­το­λι­κά ηπει­ρω­τι­κά τμήματα.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και λίγες νεφώ­σεις, οι οποί­ες το από­γευ­μα θα αυξη­θούν. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από δυτι­κές διευ­θύν­σεις ασθε­νείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο των Αθη­νών θα κυμαν­θεί από 27 έως 39 βαθ­μούς, αλλά τοπι­κά και κυρί­ως στα δυτι­κά τμή­μα­τα του νομού οι μέγι­στες είναι πιθα­νό να ξεπε­ρά­σουν τους 40 βαθ­μούς Κελσίου.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται λίγες νεφώ­σεις, οι οποί­ες στα­δια­κά θα αυξη­θούν, δίνο­ντας μετά το μεση­μέ­ρι βρο­χές και καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να είναι πιθα­νό να είναι κατά περιό­δους έντο­να και να συνο­δεύ­ο­νται από ενι­σχυ­μέ­νους ανέ­μους, ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται τοπι­κά να εκδη­λω­θεί χαλα­ζό­πτω­ση. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν νότιοι ασθε­νείς μέχρι μέτριοι, αλλά μετά το μεση­μέ­ρι θα στρα­φούν σε βορειο­δυ­τι­κούς και μέχρι το βρά­δυ θα ενι­σχυ­θούν στα επί­πε­δα των 6 με 7 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο της πόλης θα κυμαν­θεί από 25 έως 33 βαθμούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο