Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο καπιταλισμός όχι απλά δεν εξανθρωπίζεται όσο καινοτόμος και αν γίνει, αντίθετα γίνεται ολοένα και χειρότερος (VIDEO)

«Ο καπι­τα­λι­σμός όχι απλά δεν εξαν­θρω­πί­ζε­ται όσο και­νο­τό­μος και αν γίνει, αντί­θε­τα γίνε­ται ολο­έ­να και χει­ρό­τε­ρος», ξεκα­θά­ρι­σε ο Γρή­γο­ρης Λιο­νής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Οικο­νο­μί­ας της ΚΕ του Κόμ­μα­τος μιλώ­ντας την Παρα­σκευή 3/12 σε εκδή­λω­ση με θέμα «Σοσια­λι­σμός η κοι­νω­νία της πραγ­μα­τι­κής και­νο­το­μί­ας» της ΤΟ Τηλε­πι­κοι­νω­νιών — Πλη­ρο­φο­ρι­κής – Έρευ­νας της ΟΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ.

Κατά την διάρ­κεια της εκδή­λω­σης απα­ντή­θη­κε το βασι­κό ερώ­τη­μα αν τελι­κά όντως η τεχνο­λο­γία, η επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να, η και­νο­το­μία και η οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη που συντε­λεί­ται τελι­κά μέσα από αυτές, είναι επω­φε­λής για όλους κάτω από τους σημε­ρι­νούς όρους παρα­γω­γής.

Μια «και­νο­το­μία», η οποία παρου­σιά­ζε­ται σαν «φάρ­μα­κο για πάσα νόσο» Που μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει απρό­σκο­πτη ανά­πτυ­ξη της οικο­νο­μί­ας, από την οποία έχουν να κερ­δί­σουν όλοι, και οι επεν­δυ­τές, οι μεγά­λοι δηλα­δή μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι που μετα­φέ­ρουν εδώ μέρος της δρα­στη­ριό­τη­τας τους, αλλά άλλο τόσο και οι εργα­ζό­με­νοι και η τοπι­κή κοι­νω­νία. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το τελευ­ταίο επεν­δυ­τι­κό συνέ­δριο του ΣΕΒ, μόλις προ­χτές, με βασι­κό σύν­θη­μα ότι «η Ελλά­δα επι­στρέ­φει μέσα από την Και­νο­το­μία».

Ειδι­κά έντο­νη είναι η προ­σπά­θεια να ενσω­μα­τω­θούν με αυτή τη λογι­κή οι εργα­ζό­με­νοι στην περιο­χή της Κ. Μακε­δο­νί­ας, όπου με σχέ­διο όχι ανε­ξάρ­τη­το από γεω­πο­λι­τι­κούς παρά­γο­ντες, η Θεσ­σα­λο­νί­κη μετα­τρέ­πε­ται σε «κόμ­βο και­νο­το­μί­ας» της ΝΑ Ευρώ­πης και συσ­σω­ρεύ­ο­νται επεν­δύ­σεις κέντρων υψη­λής τεχνο­λο­γί­ας, βλέ­πε to Κέντρο Ψηφια­κής Και­νο­το­µί­ας της PFIZER, την CISCO, λίγο πριν τη DELOITEκαι υλο­ποιού­νται τεχνο­λο­γι­κά πάρ­κα, όπως είναι το «THESINTEC», πάρ­κο 4ης γενιάς, που θα στη­θεί σε έκτα­ση που δώρι­σε το κρά­τος στους ιδιώ­τες, όπου θα συστε­γά­ζο­νται και συνερ­γά­ζο­νται σε καθη­με­ρι­νή βάση εργα­στή­ρια του ΑΠΘ, του ΕΚΕΤΑ και επι­χει­ρή­σεις, κανο­νι­κές, νεο­φυ­είς και spin-offs.

«Βλέ­που­με μια και­νο­το­μία η οποία σε όλους τους κλά­δους αυξά­νει τα βάρη, αυξά­νει το κόστος ενέρ­γειας, αυξά­νει το κόστος μετα­κί­νη­σης ή βλέ­που­με μια εκτί­να­ξη της παρα­γω­γι­κό­τη­τας της εργα­σί­ας στην βιο­μη­χα­νία και στις υπη­ρε­σί­ες γρα­φεί­ου που αυξά­νει όμως ταυ­τό­χρο­να τον χρό­νο εργα­σί­ας ή που εξαι­τί­ας της απλο­ποί­η­σης της εργα­σί­ας, μειώ­νει τους μισθούς», σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Γρή­γο­ρης Λιο­νής. «Βλέ­που­με δηλα­δή μια αύξη­ση της παρα­γω­γι­κό­τη­τας μέσω της και­νο­το­μί­ας, πρό­σθε­σε, που στρέ­φε­ται κατά των εργα­ζό­με­νων και υπέρ του κεφα­λαί­ου. Αυτό είναι ανα­γκα­στι­κό να γίνει στον καπι­τα­λι­σμό για­τί αυτό απαι­τεί η συσ­σώ­ρευ­ση του κεφα­λαί­ου που τρο­φο­δο­τεί την ίδια την και­νο­το­μία», σημείωσε.

Όπως τόνι­σε ο Γρη­γό­ρης Λιο­νης , «εμείς λέμε ο σοσια­λι­σμός θα είναι ακρι­βώς το ανά­πο­δο για­τί είναι η κοι­νω­νία όπου η σχε­τι­κή εξα­θλί­ω­ση, δηλα­δή η μεί­ω­ση του μερι­δί­ου της πίτας που απο­λαμ­βά­νουν οι εργα­ζό­με­νοι, θα πάρει τέλος. Σε αντι­δια­στο­λή με τον καπι­τα­λι­σμό όπου η κοι­νω­νία φρά­σε­τε από την ιδία την ύπαρ­ξη τον σχέ­σε­ων παρα­γω­γής και αξιο­ποιεί­ται κατά τον εργα­ζο­μέ­νων, ο σοσια­λι­σμός είναι μια κοι­νω­νία που απε­λευ­θε­ρώ­νει πλή­ρως όλες τις ζωντα­νές παρα­γω­γι­κές δημιουρ­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της κοι­νω­νί­ας προς όφε­λος των εργαζόμενων.

Η καπι­τα­λι­στι­κή και­νο­το­μία δεν είναι απλά ίδια κατά­στα­ση με το παρελ­θόν, αλλά είναι χει­ρό­τε­ρη από το παρελ­θόν και θα επι­δει­νώ­σει τις ζωές τον εργα­ζό­με­νων και αυτό, πρό­σθε­σε, δεν έχει να κάνει με την ανά­πτυ­ξη της «και­νο­το­μί­ας» καθ’ αυτής αλλά το τι ανα­πτύσ­σε­τε και για το λόγο ανα­πτύσ­σε­ται. Απέ­να­ντι στο φαύ­λο φλη­νά­φη­μα μιας καλύ­τε­ρης πιο φιλο­λαϊ­κής καπι­τα­λι­στι­κής και­νο­τό­μας κοι­νω­νί­ας που έρχε­ται εμείς προ­τάσ­σου­με την δική μας ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κή λύση που μπο­ρεί να πραγ­μα­τώ­σει και να υλο­ποι­ή­σει καθ’ ολο­κλη­ρία το ζήτη­μα της και­νο­το­μί­ας , το σοσια­λι­σμό – κομμουνισμό.

Εμείς σαν ΚΚΕ καλού­με τους εργα­ζό­με­νους να κινη­θούν σε αυτή την κατεύ­θυν­ση . Να μάθουν και να δου­λέ­ψουν βασι­σμέ­νοι στην ίδια τους την πεί­ρα . Να δού­νε και στο ζήτη­μα της και­νο­το­μί­ας την τερα­στία υπε­ρο­χή που έχει ο σοσια­λι­σμός, η κοι­νω­νι­κή κρα­τι­κή ιδιο­κτη­σία, ο επι­στη­μο­νι­κός κεντρι­κός σχε­δια­σμός για την ολό­πλευ­ρη ανά­πτυ­ξη τον δυνα­το­τή­των του ανθρώ­που και την ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών των εργα­ζό­με­νων και να κινη­θούν απο­φα­σι­στι­κή προ τα εκεί .Τους καλού­με σήμε­ρα μέσα από τους καθη­με­ρι­νούς τους αγώ­νες, να κατα­νο­ή­σουν ότι πίσω από οποιο­δή­πο­τε ακό­μα και μικρό πρό­βλη­μα, ο πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λος τους είναι πάντα ο ίδιος : η καπι­τα­λι­στι­κή κερ­δο­φο­ρία , το αστι­κό κρά­τος , τα αστι­κά κόμ­μα­τα που άσχε­τα με χρώ­μα έχουν τον ίδιο άξο­να πολι­τι­κής, τον ίδιο στό­χο , τον ίδιο προ­σα­να­το­λι­σμό. Για­τί ο καπι­τα­λι­σμός όχι απλά δεν εξαν­θρω­πί­ζε­ται όσο και­νο­τό­μος και αν γίνει αντί­θε­τα γίνε­ται ολο­έ­να και χει­ρό­τε­ρος. Για­τί πραγ­μα­τι­κά μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό, όταν βαδί­σει στον δρό­μο της ανα­τρο­πής», κατέ­λη­ξε ο Γρη­γό­ρης Λιονής.

Ακο­λού­θη­σε πλού­σιος διά­λο­γος ο οποί­ος επι­κε­ντρώ­θη­κε στο βαθ­μό εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων στο χώρο της πλη­ρο­φο­ρι­κής, το outsoursing trend , την ανά­πτυ­ξη της Κίνας στο τομέα της τεχνο­λο­γί­ας αλλά και την κατά­στα­ση που βιώ­νουν οι γυναί­κες στο κλάδο.

Στην εκδή­λω­ση παρα­βρέ­θη­καν επί­σης ο Θανά­σης Χρι­στί­δης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης .

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο