Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Κινέζος Πρόεδρος χαιρετίζει το νέο έτος

🇨🇳  Ο Xi Jinping, κάνο­ντας απο­λο­γι­σμό της χρο­νιάς που πέρα­σε, τόνι­σε ότι το 2021 θα σημα­το­δο­τή­σει το έργο μιας σύγ­χρο­νης σοσια­λι­στι­κής χώρας, για την οποία «ο αγώ­νας απο­τε­λεί τη μόνη επι­λο­γή»
(ΣΣ |> αν και έχου­με σοβα­ρές αμφι­βο­λί­ες για το «σοσια­λι­στι­κή χώρα» ‑δεδο­μέ­νου πως πρό­κει­ται για καπι­τα­λι­σμό, αξί­ζει να παρα­κο­λου­θή­σου­με τις κύριες απο­στρο­φές της ομι­λί­ας του.

Ο Xi Jinping, επί­σης πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κίνας, ηγή­θη­κε της συνά­ντη­σης της Εθνι­κής Επι­τρο­πής της Πολι­τι­κής Συμ­βου­λευ­τι­κής Διά­σκε­ψης της Κίνας, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Πέμ­πτη για να κλεί­σει το 2020.
Ο Xi έκα­νε μια ομι­λία στην οποία απο­τί­μη­σε τα θεμε­λιώ­δη ζητή­μα­τα της χρο­νιάς που τελειώ­νει και προ­χώ­ρη­σε στις προ­βλέ­ψεις για την Κίνα του 2021, μετα­ξύ των οποί­ων τόνι­σε την ανα­με­νό­με­νη οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη άνω των 100 τρις γιουάν (περί­που 15 τρις$).

China Covid

Στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στη στά­ση του λαού της χώρας απέ­να­ντι στην παν­δη­μία.
«Αντι­μέ­τω­ποι με την απροσ­δό­κη­τη επι­δη­μία του COVID-19, δεί­χνου­με την ανθρώ­πι­νη αγά­πη, δίνου­με προ­τε­ραιό­τη­τα στους ανθρώ­πους και τη ζωή και δημιουρ­γού­με το έπος της κατα­πο­λέ­μη­σης της επι­δη­μί­ας με επι­μο­νή και συντο­νι­σμό όλων των δυνά­με­ων», είπε.
«Δεί­χνου­με το θάρ­ρος με το οποίο επι­τε­λέ­σα­με την απο­στο­λή ενά­ντια στην επι­δη­μία, την στα­θε­ρή και ακα­τα­νί­κη­τη θέση επι­φυ­λα­κής, την ευθύ­νη να μοι­ρα­ζό­μα­στε τα βάσα­να και τις δοκι­μα­σί­ες, την ηρω­ι­κή θυσία και τα συναι­σθή­μα­τα της αλλη­λο­ϋ­πο­στή­ρι­ξης », πρό­σθε­σε ο αρχη­γός του κρά­τους, εκφρά­ζο­ντας τη υπο­στή­ρι­ξή του στα άτο­μα που αντι­με­τω­πί­ζουν ανά­γκη έκτα­κτης περίθαλψης.

Στον οικο­νο­μι­κό τομέα, ο Xi τόνι­σε ότι η Κίνα μπό­ρε­σε να ξεπε­ρά­σει επι­τυ­χώς τις αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας και έγι­νε η πρώ­τη χώρα που μπή­κε σε φάση ανά­πτυ­ξης μετά την ορι­στι­κή υπέρ­βα­ση του Covid-19.
«Η χώρα μας ήταν η πρώ­τη από τις κύριες οικο­νο­μί­ες στον κόσμο που πέτυ­χε θετι­κή ανά­πτυ­ξη και το εθνι­κό Ακα­θά­ρι­στο Εγχώ­ριο Προ­ϊ­όν (ΑΕΠ- GDP) για το 2020 εκτι­μά­ται ότι θα ανέλ­θει σε νέο επί­πε­δο και θα φθά­σει τα 100 τρις», είπε.
Ο Κινέ­ζος ηγέ­της επε­σή­μα­νε επί­σης θετι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα παρά την παν­δη­μία, τα οποία έχουν μεγά­λη σημα­σία για την ολο­κλη­ρω­μέ­νη ανά­πτυ­ξη της χώρας του.

«…
Οι καλ­λιέρ­γειες δημη­τρια­κών πέτυ­χαν πολύ καλή συγκο­μι­δή για δέκα­τη έβδο­μη συνε­χή χρο­νιά.
Ο δορυ­φό­ρος Tianwen‑1 Mars (ΣΣ |> δια­πλα­νη­τι­κή απο­στο­λή στον Άρη με ρομπο­τι­κό δια­στη­μι­κό σκά­φος, με δορυ­φό­ρο, κάμε­ρα, σύστη­μα προ­σγεί­ω­σης και rover), ο σελη­νια­κός Chang’e‑5 (ΣΣ |> μία από τις δια­στη­μι­κές απο­στο­λές του Κινε­ζι­κού Προ­γράμ­μα­τος Εξε­ρεύ­νη­σης της Σελή­νης, με μη επαν­δρω­μέ­νο δια­στη­μι­κό όχη­μα — ονο­μα­σμέ­νο προς τιμήν της Κινέ­ζας θεάς του Φεγ­γα­ριού, προ­σε­λη­νώ­θη­κε και επέ­στρε­ψε πίσω,17-Δεκ-2020) , το επαν­δρω­μέ­νο βαθυ­σκά­φος Fendouzhe και άλλα επι­στη­μο­νι­κά ερευ­νη­τι­κά έργα έχουν σημειώ­σει σημα­ντι­κή πρό­ο­δο.

Η κατα­σκευή του λιμα­νιού ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου Hainan «πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με μεγά­λο δυνα­μι­σμό», είπε.

Σε αυτά τα πλαί­σια, ο Xi πρό­σθε­σε ότι «το 2020, έχουν επι­τευ­χθεί μεγά­λα ιστο­ρι­κά επι­τεύγ­μα­τα στην ολο­κλη­ρω­μέ­νη οικο­δό­μη­ση μιας μέτριας ευη­με­ρού­σας κοι­νω­νί­ας και έχου­με επι­τύ­χει απο­φα­σι­στι­κή νίκη στη μάχη να εκπλη­ρώ­σου­με το πιο δύσκο­λο πράγ­μα στην απε­λευ­θέ­ρω­ση από τη φτώ­χεια.
Ξεκι­νά­με την τελευ­ταία επί­θε­ση στο φρού­ριο της ακραί­ας φτώ­χειας.
Σε 8 χρό­νια, σχε­δόν 100 εκα­τομ­μύ­ρια κάτοι­κοι της υπαί­θρου που ζού­σαν σε δύσκο­λες συν­θή­κες έχουν δεν είναι πλέ­ον φτω­χοί σύμ­φω­να με τα ισχύ­ο­ντα εθνι­κά πρό­τυ­πα, ενώ 832 φτω­χές περιο­χές έχουν κατα­φέ­ρει να βρε­θούν πάνω από το όριο της φτώ­χειας»
.

Ο πρό­ε­δρος μίλη­σε για την ανά­γκη να συνα­ντη­θούν οι λαοί μέσω διαύ­λων αλλη­λεγ­γύ­ης, συνερ­γα­σί­ας και ολο­κλή­ρω­σης, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι είναι η στρα­τη­γι­κή που πρό­τει­νε η Κίνα και ότι θα συνε­χί­σει να υπερασπίζεται.
«Οι λαοί όλων των χωρών πρέ­πει να κρα­τή­σουν τα χέρια τους και να στα­θούν μαζί τόσο στην παλίρ­ροια, όσο και στην άμπω­τη, με στό­χο να καθα­ρί­σουν τους συν­νε­φια­σμέ­νους από την παν­δη­μία ουρα­νούς το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό και να χτί­σουν με μεγά­λες προ­σπά­θειες ένα καλύ­τε­ρο σπί­τι στον πλα­νή­τη», είπε.

Ο Xi Jinping αφιέ­ρω­σε μέρος του λόγου του για να υπεν­θυ­μί­σει ότι το 2021 θα σημα­το­δο­τή­σει την 100ετία της ίδρυ­σης του ΚΚ Κίνας.

«Η εκα­το­ντα­ε­τής απο­στο­λή ήταν ορμη­τι­κή. Οι αρχι­κές φιλο­δο­ξί­ες πριν από εκα­τό χρό­νια παρέ­μει­ναν στα­θε­ρές με την πάρο­δο του χρό­νου (…) Το Κόμ­μα ασχο­λή­θη­κε με τις αιτί­ες που οδη­γούν στα μεγά­λα επι­τεύγ­μα­τα της ιστο­ρί­ας, δεί­χνο­ντας την καλύ­τε­ρη πτυ­χή του στα εκα­τό χρό­νια ανάπτυξης.
Αν επι­μεί­νου­με στην αρχή της επι­κέ­ντρω­σης -της στή­ρι­ξής μας στο λαό, πιστοί στους στό­χους και τις φιλο­δο­ξί­ες εκεί­νων των χρό­νων και έχο­ντας κατά νου τις απο­στο­λές που επι­τε­λέ­σα­με, αψη­φώ­ντας τον άνε­μο και τα κύμα­τα, σηκώ­νου­με πανιά και ταξι­δεύ­ου­με μακριά, για να επι­τύ­χου­με αναμ­φί­βο­λα τη μεγά­λη ανα­ζω­ο­γό­νη­ση του κινε­ζι­κού έθνους
».

«Εύχο­μαι η χώρα να είναι όμορ­φη, η χώρα να είναι ευη­με­ρού­σα και ο λαός να είναι ευτυ­χι­σμέ­νος! Σας εύχο­μαι καλή επι­τυ­χία, τύχη και χαρά!» ήταν τα τελευ­ταία λόγια της ομι­λί­ας του (ΣΣ |> αυτά μας τα παν κι άλλοι…)info Ατέχνως

Οι σχο­λια­σμοί περιτ­τεύ­ουν δεί­τε και παλιό­τε­ρο δικό μας σχε­τι­κό» ‑ειδι­κά την ανα­φο­ρά για το (πάλαι ποτέ) κρα­ταιό ΚΚ Κίνας, της «Μεγά­λης Πορεί­ας»
Σήμε­ρα στην Κίνα έχουν έρθει τα πάνω κάτω με την εφαρ­μο­γή του «σοσια­λι­σμού της αγο­ράς» (σοσια­λι­σμού κατ’ ευφη­μι­σμό, αφού πρό­κει­ται για καρα­μπι­νά­το καπι­τα­λι­σμό), και το ΚΚ Κίνας καμιά σχέ­ση δεν έχει με το «Κόμ­μα Νέου Τύπου», του Λένιν…
Όμως μέσω της παρα­μέ­νου­σας σε μεγά­λο βαθ­μό οργα­νω­τι­κής δομής αυτού που (ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κά) έχει ενα­πο­μεί­νει και που «φτά­νει μέχρι το τελευ­ταίο χωριό –εκεί που δεν μπο­ρεί να φτά­σει το κρά­τος» (όπως ανα­φέ­ρουν επί­ση­μες κυβερ­νη­τι­κές πηγές) οι αρμό­διοι ξεκί­νη­σαν έναν «λαϊ­κό πόλε­μο» ενά­ντια στο COVID-19, δηλ. έναν 100% ελεγ­χό­με­νο και απο­τε­λε­σμα­τι­κό κεντρι­κό ρόλο για μαζι­κή κινη­το­ποί­η­ση στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας της Κίνας.
Όπως ακρι­βώς είχε κάνει κατά τη διάρ­κεια της επι­δη­μί­ας SARS του 2003 και του σει­σμού Wenchuan 2008.
Με ένα οργα­νω­μέ­νο lockdown-κλεί­δω­μα από την πρώ­τη μέρα στο Wuhan (Γιου­χάν) στις 23-Ιαν-2020 και μέσα σε τρεις μέρες ‑καθώς η παν­δη­μία εξα­πλώ­θη­κε σε ολό­κλη­ρη τη χώρα με εθνι­κό, κατά τη διάρ­κεια του οποί­ου, η μαζι­κή κινη­το­ποί­η­ση δια­δρα­μά­τι­σε ζωτι­κό ρόλο στην οργά­νω­ση αντα­πο­κρι­τών πρώ­της γραμ­μής και στην παρο­χή ιατρι­κής βοήθειας.

  • Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από telesurtv.net & από το 
  • πρα­κτο­ρείο του κρά­τους της Κίνας Peoples Dailyapp
  • Όλη η ομι­λία του Xi Jinping εδώ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο