Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο κομήτης «Άτλας» πλησιάζει τη Γη αλλά αργοπεθαίνει

Δια­σπά­ται σε πολ­λά κομ­μά­τια ο ανοι­ξιά­τι­κος κομή­της «Άτλας» (C/2019 Y4 Atlas) που ‑αργο­πε­θαί­νο­ντας- πλη­σιά­ζει τη Γη. Οι φωτο­γρα­φί­ες του δια­στη­μι­κού τηλε­σκο­πί­ου Hubble απο­κά­λυ­ψαν περί­που 30 κομ­μά­τια στις 20 Απρι­λί­ου και 25 κομ­μά­τια στις 23 Απρι­λί­ου. Αυτό εξη­γεί για­τί ο κομή­της, όσο πλη­σιά­ζει τον πλα­νή­τη μας, γίνε­ται πιο αχνός και όχι πιο φωτει­νός, όπως ανα­με­νό­ταν αρχικά.

Τα ευρή­μα­τα απο­τε­λούν ένδει­ξη ότι η διά­σπα­ση των κομη­τών είναι αρκε­τά συχνή. Επει­δή αυτή συμ­βαί­νει γρή­γο­ρα και απρό­βλε­πτα, οι επι­στή­μο­νες δεν είναι ακό­μη βέβαιοι ποιά είναι η αιτία της διά­σπα­σης. Το τηλε­σκό­πιο Hubble μπο­ρεί να δια­κρί­νει κομ­μά­τια μικρά όσο ένα σπί­τι. Πριν τη διά­σπα­ση ο πυρή­νας του κομή­τη εκτι­μά­ται ότι είχε μήκος περί­που όσο δύο ποδο­σφαι­ρι­κά γήπεδα.

Ο κομή­της είχε ανα­κα­λυ­φθεί στις 29 Δεκεμ­βρί­ου 2019 από το ρομπο­τι­κό τηλε­σκό­πιο ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System)στη Χαβάη, από όπου πήρε και το όνο­μα του. Ο κομή­της γινό­ταν ολο­έ­να φωτει­νό­τε­ρος έως τα μέσα Μαρ­τί­ου και μερι­κοί αστρο­νό­μοι προ­έ­βλε­ψαν ότι θα ήταν ορα­τός με γυμνό μάτι μέσα στο Μάιο, πράγ­μα που θα τον καθι­στού­σε έναν από τους πιο θεα­μα­τι­κούς κομή­τες των τελευ­ταί­ων δεκαετιών.

Όμως λόγω της διά­σπα­σής του έχει αρχί­σει να γίνε­ται πιο αχνός αντί φωτει­νό­τε­ρος. Η αρχι­κή δια­πί­στω­ση του αργού θανά­του του είχε γίνει στις 11 Απρι­λί­ου από ένα ερα­σι­τέ­χνη αστρο­νό­μο που φωτο­γρά­φι­σε τρία κομ­μά­τια του κομήτη.

Ο «Άτλας» βρί­σκε­ται σήμε­ρα σε από­στα­ση περί­που 145 εκα­τομ­μυ­ρί­ων χιλιο­μέ­τρων από τη Γη. Αν κάποιο από τα μεγά­λα κομ­μά­τια του τελι­κά επι­βιώ­σει, ο κομή­της θα κάνει την κοντι­νό­τε­ρη προ­σέγ­γι­σή του στη Γη στις 23 Μαΐ­ου σε από­στα­ση περί­που 115 εκα­τομ­μυ­ρί­ων χιλιο­μέ­τρων. Οκτώ μέρες αργό­τε­ρα, θα πλη­σιά­σει τον Ήλιο σε από­στα­ση 37 εκατ. χλμ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο