Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει για ώρες στον αέρα

Ο νέος κορο­νο­ϊ­ός μπο­ρεί να επι­βιώ­σει για πολ­λές ώρες εκτός ανθρώ­πι­νου σώμα­τος, σε διά­φο­ρες επι­φά­νειες, ακό­μη και στον αέρα, κατα­γρά­φει μελέ­τη που δημο­σιεύ­θη­κε χθες Τρίτη.

Οι επι­στή­μο­νες που διε­ξή­γα­γαν τη μελέ­τη, με χρη­μα­το­δό­τη­ση της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ, συμπέ­ρα­ναν ότι ο SARS-CoV‑2, ο ιός που προ­κα­λεί την παν­δη­μία της ασθέ­νειας COVID-19, έχει δυνα­τό­τη­τα επι­βί­ω­σης στον αέρα συγκρί­σι­μη με εκεί­νη του ιού που προ­κα­λού­σε το ΣΟΑΣ (Σοβα­ρό Οξύ Ανα­πνευ­στι­κό Σύνδρομο).

Πιθα­νόν το εύρος της παν­δη­μί­ας — η εξά­πλω­ση της ασθέ­νειας COVID-19 είναι πολύ πιο εκτε­τα­μέ­νη από εκεί­νη του ΣΟΑΣ, από το 2002 ως το 2003 — συν­δέ­ε­ται με το γεγο­νός ότι μετα­δί­δε­ται πολύ πιο εύκο­λα από έναν ασυμ­πτω­μα­τι­κό («υγιή») φορέα σε άλλους ανθρώπους.

Τη μελέ­τη, που δημο­σιεύ­θη­κε στο επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό New England Journal of Medicine (NEJM), εκπό­νη­σαν επι­στή­μο­νες των Κέντρων Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (CDC), του Πανε­πι­στη­μί­ου της Καλι­φόρ­νιας στο Λος Άντζε­λες και του Πρίνστον.

Συμπέ­ρα­ναν ότι ο κορο­νο­ϊ­ός μπο­ρεί να επι­βιώ­σει ακό­μη και για δύο ως τρεις ημέ­ρες πάνω σε πλα­στι­κές επι­φά­νειες ή ανο­ξεί­δω­το χάλυ­βα, αλλά και έως και για 24 ώρες πάνω σ’ένα κου­τί από χαρτόνι.

Οι ερευ­νη­τές χρη­σι­μο­ποί­η­σαν επί­σης νεφε­λο­ποι­η­τή για να δια­σπεί­ρουν τον ιό στον αέρα. Με αυτή την τεχνι­κή, βρή­καν ότι ο ιός, υπό μορ­φή αερο­ζόλ — μορί­ων που μένουν στον αέρα — μπο­ρού­σε να εντο­πι­στεί για τρεις ώρες.

Η μέθο­δος αυτή πάντως αμφι­σβη­τή­θη­κε: ορι­σμέ­νοι ειδι­κοί αντέ­τει­ναν πως η χρή­ση του νεφε­λο­ποι­η­τή δεν έχει καμία σύγκρι­ση με τον βήχα ή τα φτερ­νί­σμα­τα ενός ασθε­νούς, άρα πιθα­νόν αυξά­νει τεχνη­τά το εύρος της πιθα­νό­τη­τας μόλυν­σης μέσω του αέρα.

Ο ιός μετα­δί­δε­ται κυρί­ως με τα στα­γο­νί­δια που απο­βάλ­λουν οι ασθε­νείς όταν βήχουν ή φτερ­νί­ζο­νται, και με αυτή τη μορ­φή (που δεν έχει καμία σχέ­ση με το αερο­ζόλ) δεν επι­βιώ­νει παρά μερι­κά δευτερόλεπτα.

Ανά­λο­γες μελέ­τες για τον κορο­νο­ϊό που προ­κα­λεί το ΣΟΑΣ είχαν δεί­ξει πως η δυνα­τό­τη­τα επι­βί­ω­σής του εκτός του ανθρώ­πι­νου σώμα­τος βρι­σκό­ταν σε παρό­μοια επίπεδα.

Αυτό όμως δεν εξη­γεί το για­τί η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού έχει προ­σβά­λει σχε­δόν 200.000 ανθρώ­πους κι έχει προ­κα­λέ­σει περί­που 8.000 θανά­τους, ενώ το ΣΟΑΣ δεν είχε μολύ­νει παρά 8.000 και είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε περί­που 800.

Οι επι­δη­μιο­λο­γι­κές δια­φο­ρές «πιθα­νόν οφεί­λο­νται σε άλλους παρά­γο­ντες, όπως το υψη­λό­τε­ρο ιικό φορ­τίο στο ανώ­τε­ρο τμή­μα του ανα­πνευ­στι­κού συστή­μα­τος» και επί­σης στο γεγο­νός ότι εντε­λώς ασυμ­πτω­μα­τι­κοί φορείς μετα­δί­δουν εν αγνοία τους τον SARS-CoV‑2, εκτι­μούν οι συγ­γρα­φείς της μελέτης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο