Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο κορονοϊός ήταν παρών στην Ιταλία από τον Δεκέμβριο 2019

Ο νέος κορο­νο­ϊ­ός ήταν παρών στα λύμα­τα του Μιλά­νου και του Τορί­νο από τον Δεκέμ­βριο 2019, δύο μήνες πριν από την επί­ση­μη κατα­γρα­φή του πρώ­του κρού­σμα­τος στην Ιτα­λία (και πριν τον εντο­πι­σμό του στην Κίνα), σύμ­φω­να με μελέ­τη του Ανώ­τα­του Ινστι­τού­του Υγείας.

Η μελέ­τη εξέ­τα­σε 40 δείγ­μα­τα λυμά­των που είχαν περι­συλ­λε­γεί ανά­με­σα στον Οκτώ­βριο 2019 και τον Φεβρουά­ριο 2020. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα, που επι­βε­βαιώ­θη­καν από δύο χωρι­στά εργα­στή­ρια με δύο δια­φο­ρε­τι­κές μεθό­δους, απέ­δει­ξαν την παρου­σία του RNA του SARS-Cov‑2 σε δείγ­μα­τα που προ­έρ­χο­νται από το Μιλά­νο και το Τορί­νο στις 18.12.2019, ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση του Ινστιτούτου.

Ομοια ίχνη βρέ­θη­καν επί­σης στα λύμα­τα της Μπο­λό­νια στις 29 Ιανουα­ρί­ου 2020, την στιγ­μή που το πρώ­το κρού­σμα Covid-19 κατα­γρά­φη­κε επι­σή­μως στην Ιτα­λία στις 20 Φεβρουα­ρί­ου, στην κωμό­πο­λη Κοντό­νιο, κοντά στο Μιλάνο.

Το Ανώ­τα­το Ινστι­τού­το Υγεί­ας διευ­κρι­νί­ζει ότι τα δείγ­μα­τα από τον Οκτώ­βριο και τον Νοέμ­βριο 2019 δεν έδει­ξαν ίχνη του ιού.

«Αυτή η μελέ­τη μπο­ρεί να οδη­γή­σει στην κατα­νό­η­ση της έναρ­ξης της κυκλο­φο­ρί­ας του ιού στην Ιτα­λία και παρέ­χει συνε­κτι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες σε σχέ­ση με τις ανα­λύ­σεις που έγι­ναν στην Γαλ­λία επί δειγ­μά­των νοση­λευο­μέ­νων ασθε­νών που βρέ­θη­καν θετι­κοί στον SARS-CoV‑2 τον Δεκέμ­βριο 2019», ανα­φέ­ρε­ται επί­σης στην ανακοίνωση.

Το Ινστι­τού­το ανα­φέ­ρε­ται επί­σης σε ισπα­νι­κή μελέ­τη που εντό­πι­σε το RNA στα λύμα­τα της Βαρ­κε­λό­νης που είχαν περι­συλ­λε­γεί στα μέσα του Ιανουα­ρί­ου, «περί τις 40 ημέ­ρες πριν από την κατα­γρα­φή του πρώ­του εγχώ­ριου κρού­σμα­τος» στην Ισπανία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο