Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο κορονοϊός απειλεί την Τουρκία και ο Ερντογάν προτρέπει το λαό να… προσεύχεται!

Την ανη­συ­χία τους για την εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού στην Τουρ­κία εκφρά­ζουν επι­στή­μο­νες από τη γει­το­νι­κή χώρα, κάνο­ντας λόγο για απο­τυ­χία της κυβέρ­νη­σης να πάρει έγκαι­ρα προ­λη­πτι­κά μέτρα. 

Τα κατα­γε­γραμ­μέ­να κρού­σμα­τα στην Τουρ­κία ανέρ­χο­νται σε 191, ωστό­σο ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός είναι κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα πολ­λα­πλά­σιος. Σύμ­φω­να με τον Αλπάι Αζάπ, μέλος του επι­στη­μο­νι­κού συμ­βου­λί­ου της Τουρ­κί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­νοϊ­ού, η εξά­πλω­ση του ιού γίνε­ται με γορ­γούς ρυθ­μούς, καθώς δεν πάρ­θη­καν εξ’ αρχής τα ανα­γκαία μέτρα.

Ο ειδι­κός σε θέμα­τα δημό­σιας υγεί­ας και αρθρο­γρά­φος του πόρ­ταλ Sol news, Ίλκερ Μπε­λέκ σημειώ­νει πως «χώροι λατρεί­ας, καφε­τέ­ριες, εμπο­ρι­κά κέντρα είναι ακό­μη ανοι­χτά», προ­σθέ­το­ντας πως ο μέχρι στιγ­μής έλεγ­χος των ύπο­πτων κρου­σμά­των γίνε­ται με πολύ αργούς ρυθμούς. 

Την ώρα που η Τουρ­κία πάσχει στον τομέα της πρό­λη­ψης και ο φόβοι για ραγδαία αύξη­ση των κρου­σμά­των ενι­σχύ­ο­νται, ο πρό­ε­δρος Ερντο­γάν καλεί το λαό να… προ­σεύ­χε­ται! Παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις των επι­στη­μό­νων ότι η παν­δη­μία απει­λεί την Τουρ­κία, ο Ερντο­γάν δήλω­σε: «Θα ξεπε­ρά­σου­με αυτήν την ασθέ­νεια με υπο­μο­νή και προσευχή»!

Όπως σημειώ­νουν τούρ­κοι ανα­λυ­τές, η έλλει­ψη δρα­στι­κών μέτρων από πλευ­ράς της κυβέρ­νη­σης οφεί­λε­ται και στο γεγο­νός ότι ο Ερντο­γάν δεν επι­θυ­μεί επι­πλο­κές στην οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα της χώρας, ιδιαί­τε­ρα σε μια δύσκο­λη περί­ο­δο για την τουρ­κι­κή οικο­νο­μία. Κάτι που απο­δει­κνύ­ει πως, όπως και σε άλλες περι­πτώ­σεις (π.χ. Βρε­τα­νία), οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις είναι δια­τε­θει­μέ­νες να θυσιά­σουν την υγεία του λαού προ­κει­μέ­νου να μην προ­κα­λέ­σουν ζημιές στο κεφα­λαιο­κρα­τι­κό σύστημα. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο