Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο κοσμοπολίτικος κινέζικος δράκος του real estate

Ο 94χρονος Li Ka-shing βρέ­θη­κε στην κορυ­φή της λίστας ως “ο πλου­σιό­τε­ρος δια­χει­ρι­στής ακι­νή­των στον κόσμο” με 33 δισ. δολά­σια, ακο­λου­θού­με­νος από τον Lee Shau-kee του Henderson Land με 27 δισ, δολά­ρια και τον Yang Huiyan του Country Garden με 26 δις, σύμ­φω­να με το Ερευ­νη­τι­κό Ινστι­τού­το Hurun.

Η Κίνα δεν κρύ­βει πως στο­χεύ­ει σε νίκη του καπι­τα­λι­στι­κού μοντέ­λου ανά­πτυ­ξης, μέσω και των παγκό­σμιων ακί­νη­των περιου­σια­κών στοι­χεί­ων, με την επι­λο­γή του γνω­στού οικο­νο­μι­κού μοντέ­λου που απο­φέ­ρει αμύ­θη­το πλού­το για λίγους «εκλε­κτούς», πεί­να για τα 1,4 δισ. του λαού της, δημιουρ­γώ­ντας  παράλ­λη­λα ένα ισχυ­ρό στρα­τη­γι­κό λόμπι –κρά­τος εν κρά­τει από πλευ­ράς σχε­δια­σμού, σε σύν­δε­ση με τη διοι­κη­τι­κή “δημιουρ­γι­κό­τη­τα” –έτσι το λένε, βλ. ασυ­δο­σία του κεφαλαίου.

Ο κινέ­ζι­κος δρά­κος επι­διώ­κει να ανα­λά­βει την από­λυ­τη παγκό­σμια ηγε­τι­κή θέση στο ΑΕΠ και η σύν­δε­σή της με τη Ρωσία ‑παρά τις ρευ­στό­τη­τες με τον πόλε­μο, εγγυά­ται ασφά­λεια για να αντι­με­τω­πί­σει τους πιο σκλη­ρούς αντι­πά­λους όπως η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και οι Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Η πρό­σφα­τη έκθε­ση των ηγε­τών real estate σε συν­δυα­σμό με τις δρά­σεις του κινε­ζι­κού κρά­τους στην παρο­χή χρη­μα­το­δό­τη­σης, δομής και ευκαι­ριών σε επι­χει­ρη­μα­τί­ες είναι αποκαλυπτική.

Η Hurun Global Real Estate Rich List 2022, μόλις κυκλο­φό­ρη­σε μια λίστα με τους δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χους ακι­νή­των στον κόσμο, με κορυ­φή 2,8 δις$.

Ο πλού­τος των 100 κορυ­φαί­ων δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χων είναι 663 δις$ (σσ. ~4ΧΑΕΠ Ελλά­δας) κατά Μ.Ο. αυξή­θη­κε κατά 5%, με peak ~40%. Δεί­τε και οι πλου­σιό­τε­ρες γυναί­κες στο real estate ‑ποιες είναι οι νεότερες;

Αυτή η έρευ­να είναι η οικο­νο­μι­κή εικό­να της κινε­ζι­κής επι­λο­γής. Οι εισηγ­μέ­νοι επι­χει­ρη­μα­τί­ες προ­έρ­χο­νται από 16 χώρες και το 57% από αυτούς έχουν κατά κύριο λόγο εμπο­ρι­κή ιδιο­κτη­σία, ενώ το 43% ανα­πτύσ­σουν και πωλούν κυρί­ως ακί­νη­τα. Σύμ­φω­να με τη λίστα, η Κίνα ήταν στην κορυ­φή της λίστας με 52, ακο­λου­θού­με­νη από τις ΗΠΑ με 17, το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο με οκτώ και την Ινδία με έξι.

Η Κίνα, χτί­ζο­ντας συμ­μα­χί­ες και συνερ­γα­σί­ες σε όλο τον κόσμο, σε κόντρα με το ευρω­παϊ­κό και αμε­ρι­κα­νι­κό μοντέ­λο ανα­πτύσ­σει και επι­και­ρο­ποιεί το νέο Δρό­μο του Μετα­ξιού –κατ’ ευφη­μι­σμό «σοσια­λι­στι­κό», «με ελευ­θε­ρία για παρα­γω­γι­κό κεφάλαιο»

Κοσμοπολιτισμός και κινέζικο κεφάλαιο

Η Hurun, που ιδρύ­θη­κε στην Αγγλία το 1999, είναι “όμι­λος έρευ­νας, ΜΜΕ και επεν­δύ­σε­ων, που προ­ω­θεί την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα”. Θεω­ρεί­ται ευρέ­ως ως ηγέ­της της κοι­νής γνώ­μης στον κόσμο των επι­χει­ρή­σε­ων: 6 δις. προ­βο­λές συγκέ­ντρω­σε το εμπο­ρι­κό σήμα της πέρυ­σι, κυρί­ως στην Κίνα στην Ινδία, αλλά και σε ΗΠΑ-ΕΕ.

Πιο γνω­στή σήμε­ρα για τη Hurun Rich List –λίστα πλου­σί­ων, που “αφη­γεί­ται” τις ιστο­ρί­ες των επι­τυ­χη­μέ­νων επι­χει­ρη­μα­τιών του κόσμου, παράλ­λη­λα με την εται­ρι­κή κατά­τα­ξη Hurun Start-up και Hurun 500.

Η Hurun Start-up ξεκι­νά με το Hurun U30s, ένα βρα­βείο που ανα­γνω­ρί­ζει τους πιο επι­τυ­χη­μέ­νους επι­χει­ρη­μα­τί­ες κάτω των τριά­ντα ετών, και είναι σήμε­ρα σε επτά χώρες, ακο­λου­θούν οι Hurun Cheetahs, κινε­ζι­κές και ινδι­κές νεο­φυ­είς επι­χει­ρή­σεις με απο­τί­μη­ση 300–500 εκα­τομ$, που πιθα­νό­τα­τα θα γίνουν μονό­κε­ροι σε 4–5 χρόνια.

Η Hurun Global Gazelles νωρί­ζει τις νεο­φυ­είς επι­χει­ρή­σεις με απο­τί­μη­ση 500 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων ΗΠΑ έως 1 δισε­κα­τομ­μύ­ριο δολά­ρια, πιθα­νό­τα­τα να γίνουν μονό­κε­ροι μέσα σε τρία χρόνια.

Το απο­κο­ρύ­φω­μα της σει­ράς start-up είναι το Hurun Global Unicorn Index.

Άλλες λίστες περι­λαμ­βά­νουν τη λίστα Hurun Philanthropy, που κατα­τάσ­σει τους μεγα­λύ­τε­ρους φιλάν­θρω­πους, τη Hurun Art List, την κατά­τα­ξη των πιο επι­τυ­χη­μέ­νων καλ­λι­τε­χνών στον κόσμο που ζουν σήμε­ρα, κ.λπ.

Η Hurun παρέ­χει ερευ­νη­τι­κές εκθέ­σεις σε συνερ­γα­σία με ορι­σμέ­να από τα κορυ­φαία χρη­μα­το­πι­στω­τι­κά ιδρύ­μα­τα στον κόσμο, εται­ρεί­ες ανά­πτυ­ξης ακι­νή­των και περι­φε­ρεια­κές κυβερνήσεις.

Επί­σης φιλο­ξέ­νη­σε εκδη­λώ­σεις υψη­λού προ­φίλ τα τελευ­ταία δύο χρό­νια σε Κίνα, Ινδία, Λον­δί­νο, Παρί­σι, Νέα Υόρ­κη, Λος Άντζε­λες, Σίδνεϊ, Λου­ξεμ­βούρ­γο, Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, Ντου­μπάι, Σιγκα­πού­ρη και αλλού.

Περισ­σό­τε­ρα στο www.hurun.net.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο