Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο κυνισμός των ναζί: «Σφαγές και μερικά όμορφα σουβενίρ»

Το πολι­τι­στι­κό ένθε­το της Süddeutsche Zeitung φιλο­ξέ­νη­σε άρθρο για την συμπε­ρι­φο­ρά Γερ­μα­νών αρχαιο­λό­γων στην Ελλά­δα τον και­ρό της Κατο­χής με τίτλο «Σφα­γές και μερι­κά όμορ­φα σου­βε­νίρ». Όπως γρά­φει η εφη­με­ρί­δα του Μονά­χου τα τελευ­ταία χρό­νια άρχι­σαν να διε­ξά­γο­νται σχε­τι­κές επι­στη­μο­νι­κές έρευ­νες μετά από προ­σπά­θειες ωραιο­ποί­η­σης του παρελθόντος.

Η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα επι­ση­μαί­νει: «Παρά το υπο­τι­θέ­με­νο ενδια­φέ­ρον για τα αρχαιο­λο­γι­κά ευρή­μα­τα, Γερ­μα­νοί στρα­τιώ­τες λεη­λά­τη­σαν μου­σεία, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν παρά­νο­μες ανα­σκα­φές και ευρή­μα­τα μετα­φέρ­θη­καν στη Γερ­μα­νία. Οι επι­πτώ­σεις της γερ­μα­νι­κής κατο­χής στην ελλη­νι­κή αρχαιο­λο­γι­κή επι­στή­μη είναι ορα­τές μέχρι σήμε­ρα. Την τελευ­ταία περί­ο­δο επι­στή­μο­νες προ­σπα­θούν να ρίξουν φως στην πολύ­πλο­κη υπό­θε­ση και όπο­τε είναι εφι­κτό επι­στρέ­φο­νται αρχαιο­λο­γι­κά ευρή­μα­τα. (…) Η ερευ­νή­τρια Αλε­ξάν­δρα Κάν­κε­λαϊτ συντάσ­σει αυτή την επο­χή μια μονο­γρα­φία για τις επι­πτώ­σεις της Κατο­χής στην αρχαιολογία. (…)

Περιήγηση του στρατάρχη Βάλτερ φον Μπράουχιτς (αρ.) στην Ακρόπολη (Απρίλιος 1941)

Περι­ή­γη­ση του στρα­τάρ­χη Βάλ­τερ φον Μπρά­ου­χιτς (αρ.) στην Ακρό­πο­λη (Απρί­λιος 1941)

Παράλ­λη­λα στην παρα­βί­α­ση των ελλη­νι­κών κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των σημειώ­θη­καν ζημιές, λεη­λα­σί­ες και κλο­πές. Γερ­μα­νοί αρχαιο­λό­γοι προ­σπά­θη­σαν ωστό­σο μετά τον πόλε­μο να ωραιο­ποι­ή­σουν την περί­ο­δο της Κατο­χής. Για παρά­δειγ­μα ο ανα­γνω­ρι­σμέ­νος Γερ­μα­νός αρχαιο­λό­γος Ρόναλντ Χάμπε έγρα­φε το 1950, ότι σχε­δόν για όλες τις ζημιές και τις λεη­λα­σί­ες ευθύ­νο­νται Βρε­τα­νοί και Ιτα­λοί και πως ο αριθ­μός των κλο­πών που περι­λαμ­βά­νε­ται σε ένα βρε­τα­νι­κό κατά­λο­γο είναι υπερ­βο­λι­κός. Και μετά έρχε­ται η πρό­τα­ση που σε αφή­νει άφω­νο όταν προ­έρ­χε­ται από αρχαιο­λό­γο, γρά­φει η εφη­με­ρί­δα του Μονά­χου: “Μα δεν επρό­κει­το για κλο­πές, αλλά για σου­βε­νίρ, όπως λυχνά­ρια, μπου­κα­λά­κια, θραύ­σμα­τα από μάρ­μα­ρα ή μωσαϊ­κά, τα οποία ο κόσμος λαχτα­ρά και εν και­ρώ ειρή­νης”, σημεί­ω­νε ο Γερ­μα­νός αρχαιο­λό­γος Ρόναλντ Χάμπε».

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο