Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς — Ολες οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο (ΦΩΤΟ)

Oruc Reis: Στο «ανα­το­λι­κό­τε­ρο σημείο της ελλη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας» εισήλ­θε το τουρ­κι­κό ερευ­νη­τι­κό σκά­φος «Oruc Reis» με τα βοη­θη­τι­κά σκά­φη και μονά­δες του τουρ­κι­κού Ναυ­τι­κού, ανα­φέ­ρουν κυβερ­νη­τι­κές πηγές στο ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Τονί­ζουν ότι το σκά­φος «δεν έχει προ­βεί σε έρευ­νες, αν και έχει απλώ­σει καλώ­δια», καθό­τι η παρου­σία τόσων πολε­μι­κών πλοί­ων και συνο­δευ­τι­κών στην περιο­χή καθι­στά αδύ­να­τη τη διε­νέρ­γεια ερευ­νών λόγω του θορύ­βου που προ­κα­λεί­ται. Γύρω στις 19.10 το ερευ­νη­τι­κό σκά­φος άνοι­ξε τον ασύρ­μα­τό του.

Ανα­φέ­ρε­ται επί­σης, ότι στην περιο­χή βρί­σκο­νται μονά­δες του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, οι οποί­ες ανά 15 λεπτά εκπέ­μπουν μήνυ­μα ότι τα τουρ­κι­κά σκά­φη βρί­σκο­νται εντός της ελλη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας στο πλαί­σιο της δια­δι­κα­σί­ας «hailing».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει την Τρίτη τους πολιτικούς αρχηγούς

Τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τους πολι­τι­κούς αρχη­γούς θα έχει αύριο, Τρί­τη, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, προ­κει­μέ­νου να τους ενη­με­ρώ­σει σχε­τι­κά με τις εξε­λί­ξεις στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Φωτογραφίες από τα συνοδά πλοία του Ορούτς Ρέις δημοσίευσε το τουρκικό υπ. Αμύνης

Φωτο­γρα­φί­ες, με εμφα­νή διά­θε­ση προ­πα­γάν­δας, από τα πολε­μι­κά πλοία που συνο­δεύ­ουν το Oρούτς Ρέις δημο­σί­ευ­σε το τουρ­κι­κό Υπουρ­γείο Αμύνης.

Σε σχε­τι­κή ανάρ­τη­σή του το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο ανα­φέ­ρει: «Οι τουρ­κι­κές ένο­πλες δυνά­μεις έλα­βαν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα εντός του πλαι­σί­ου της απο­φα­σι­στι­κό­τη­τάς τους να προ­στα­τεύ­σουν τα δίκαια και τα συμ­φέ­ρο­ντά μας που απορ­ρέ­ουν από το διε­θνές δίκαιο στις θαλάσ­σιες ζώνες δικαιο­δο­σί­ας μας».

Από τις φωτο­γρα­φί­ες δεν προ­κύ­πτει βεβαί­ως ο χρό­νος και η τοπο­θε­σία όπου ελήφθησαν.

urts reis2

Επαφές της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ — ΕΕ

Στο μετα­ξύ, συνε­χί­ζο­νται οι επα­φές της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για την επι­θε­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης, στο πλαί­σιο της πολι­τι­κής του ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρό­τι είναι οι ίδιοι που σπρώ­χνουν τα επι­κίν­δυ­να παζά­ρια ανά­με­σα στις αστι­κές τάξεις Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας για τα δικά τους συμφέροντα.

Σε αυτό το πλαί­σιο, τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με το γενι­κό γραμ­μα­τέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ, είχε το από­γευ­μα ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ο οποί­ος τον ενη­μέ­ρω­σε σχε­τι­κά με τις εξε­λί­ξεις στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και την έκδο­ση NAVTEX από την Τουρ­κία, αλλά και την έκδο­ση αντι­NAVTEX από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση. Στο πλαί­σιο αυτό, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση κάλε­σε τους ναυ­τι­λο­μέ­νους να αγνο­ή­σουν την τουρ­κι­κή Navtex, ενώ υπήρ­ξε επί­σης ανά­πτυ­ξη μονά­δων του Στό­λου σε κρί­σι­μα σημεία, όπως και συνε­χής παρα­κο­λού­θη­ση των κινή­σε­ων του «Oruc Reis». Ανα­κλή­θη­καν άδειες στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, που κλή­θη­καν να επι­στρέ­ψουν στις μονά­δες τους. Επι­πλέ­ον δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα στους διοι­κη­τές να ανα­κα­λέ­σουν και πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό εφό­σον το κρί­νουν απαραίτητο.

Είχε προη­γη­θεί σήμε­ρα το πρωί τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία του πρω­θυ­πουρ­γού με τον πρό­ε­δρο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Σαρλ Μισέλ, προς ενη­μέ­ρω­σή του επί­σης για τη συμ­φω­νία Ελλά­δας — Αιγύ­πτου ανα­φο­ρι­κά με την οριο­θέ­τη­ση Απο­κλει­στι­κής Οικο­νο­μι­κής Ζώνης, καθώς και για τις ανη­συ­χη­τι­κές εξε­λί­ξεις στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ν. Δέν­διας είχε επι­κοι­νω­νία για το θέμα με τους ομο­λό­γους του Αιγύ­πτου και Κύπρου, ενώ ακο­λού­θη­σε ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΕΞ.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως η Γερ­μα­νία, νωρί­τε­ρα, σήμε­ρα κάλε­σε τις δύο πλευ­ρές σε απευ­θεί­ας διά­λο­γο για «όλα τα ανοι­χτά ζητήματα».

Το Στέητ Ντηπάρμεντ για τις εξελίξεις

«Η ανά­πτυ­ξη των πόρων στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο θα πρέ­πει να προ­ά­γει τη συνερ­γα­σία και να παρέ­χει τα θεμέ­λια για διαρ­κή ενερ­γεια­κή ασφά­λεια και οικο­νο­μι­κή ευη­με­ρία σε ολό­κλη­ρη την περιο­χή», ανα­φέ­ρει το Στέ­ητ Ντη­πάρ­μεντ καλώ­ντας την Τουρ­κία να στα­μα­τή­σει άμε­σα τις ερευ­νη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση, o εκπρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών χαρα­κτή­ρι­σε τις συγκε­κρι­μέ­νες δρά­σεις ως προ­κλη­τι­κές και είπε ότι αυξά­νουν τις εντά­σεις στην περιο­χή. Συγκε­κρι­μέ­να, ανέ­φε­ρε: «Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες γνω­ρί­ζουν ότι η Τουρ­κία έχει εκδώ­σει ειδο­ποί­η­ση σε άλλα πλοία για ερευ­νη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Προ­τρέ­που­με τις τουρ­κι­κές αρχές να στα­μα­τή­σουν τέτοια σχέ­δια για επι­χει­ρή­σεις και να απο­φύ­γουν μέτρα που αυξά­νουν τις εντά­σεις στην περιο­χή. Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ανη­συ­χούν βαθιά για τα δηλω­μέ­να σχέ­δια της Τουρ­κί­ας για έρευ­νες φυσι­κών πόρων σε περιο­χές στις οποί­ες η Ελλά­δα και η Κύπρος διεκ­δι­κούν δικαιο­δο­σία στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Τέτοιες δρά­σεις είναι προ­κλη­τι­κές και αυξά­νουν τις εντά­σεις στην περιοχή».

Ερντογάν: Συνεργασία των χωρών της Αν. Μεσογείου για εξεύρεση «αποδεκτής φόρμουλας»

Ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν κάλε­σε σήμε­ρα τις χώρες της Μεσο­γεί­ου να συνερ­γα­στούν για την εξεύ­ρε­ση μιας «απο­δε­κτής φόρ­μου­λας που θα προ­στα­τεύ­ει τα δικαιώ­μα­τα όλων», σε μια σύντο­μη δήλω­ση που έκα­νε μετά την ολο­κλή­ρω­ση της συνε­δρί­α­σης του υπουρ­γι­κού συμβουλίου.

Ο Ερντο­γάν είπε ότι η Τουρ­κία είναι πάντα έτοι­μη να επι­λύ­σει το ζήτη­μα της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου μέσω του δια­λό­γου σε δίκαιη βάση. Πρό­σθε­σε ωστό­σο ότι η Άγκυ­ρα δεν υπάρ­χει καμία περί­πτω­ση να συναι­νέ­σει σε οποια­δή­πο­τε πρω­το­βου­λία η οποία θα έχει ως στό­χο να απο­κλεί­σει τη χώρα του στις ακτές της.

Σχό­λιο του ΚΚΕ για την επι­θε­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής κυβέρνησης

Πηγές: ΑΠΕ / 902.gr / Καθημερινή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο