Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Κ. Μητσοτάκης, ο φοιτητής από τον Βόλο και το Άσυλο

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Στην ολι­γό­λε­πτη ομι­λία του στη Βέροια το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής 5/7  ο πρό­ε­δρος της Ν.Δ Κ. Μητσο­τά­κης δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί στην πρό­θε­ση του για την κατάρ­γη­ση του Πανε­πι­στη­μια­κού Ασύ­λου, ως προ­τε­ραιό­τη­τα της κυβέρ­νη­σής του.

Μάλι­στα ανέ­φε­ρε και τα όσα του είπε νέος στον Βόλο που πέρα­σε στο Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης για την  ανά­γκη να διώ­ξει τους «μπα­χα­λά­κη­δες και τους εμπό­ρους ναρ­κω­τι­κών» από τα Πανεπιστήμια.

Φυσι­κά θα περί­με­νε ο νέος να του ανέ­φε­ρε για τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι γονείς- που κυριο­λε­κτι­κά «ματώ­νουν οικο­νο­μι­κά»- για να σπου­δά­σουν τα παι­διά τους στην κατά τ’ άλλα δωρε­άν εκπαί­δευ­ση. Στα προ­βλή­μα­τα των υπο­βαθ­μι­σμέ­νων συχνά σπου­δών. Στις ελλεί­ψεις στην  υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή. Στα πτυ­χία χωρίς επαγ­γελ­μα­τι­κό αντί­κρι­σμα. Στην τερά­στια ανερ­γία των απο­φοί­των κ.α

Αλλά αυτά φαί­νε­ται για τον συγκε­κρι­μέ­νο νέο αλλά και για τη Ν.Δ είναι «ψιλά γράμματα».

Προ­φα­νώς ο συγκε­κρι­μέ­νος νέος δεν «γνω­ρί­ζει» ότι την πλειο­ψη­φία στα Δ.Σ των σχο­λών εδώ και πολ­λά χρό­νια την έχει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ενώ και μεγά­λο κομ­μά­τι των καθη­γη­τών είναι σε αντί­στοι­χες πολι­τι­κά λογι­κές) που στα ζητή­μα­τα αυτά στην πρά­ξη δεν κάνει τίπο­τε, σε αντί­θε­ση με περιό­δους όπου το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα περι­φρου­ρού­σε πραγ­μα­τι­κά τους χώρους, μόνο που τότε η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ήταν πρώ­τη δύνα­μη και το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα ανεβασμένο…

Η “καθα­ριό­τη­τα” που προ­τεί­νει η ΝΔ είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η πρό­θε­σή της για  εξα­φά­νι­ση της συλ­λο­γι­κής και οργα­νω­μέ­νης διεκ­δί­κη­σης, είναι η απαλ­λα­γή από το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα (όχι φυσι­κά αυτό που κυριαρ­χεί η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), για να παρε­λαύ­νουν στα ιδρύ­μα­τα ανε­νό­χλη­τες οι επι­χει­ρή­σεις και η πολι­τι­κή που εξυ­πη­ρε­τεί με κάθε τρό­πο την κερ­δο­φο­ρία τους! Αυτός είναι ο πραγ­μα­τι­κός “εχθρός” τους.

Φυσι­κά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του ευθύ­νες που με το πόρι­σμα Παρα­σκευό­που­λου, την έντα­ση της κατα­στο­λής όχι μόνο συκο­φά­ντη­σε το άσυ­λο, αλλά και άνοι­ξε το δρό­μο για την κατάρ­γη­σή του στην πρά­ξη! Έδω­σε έτσι το «ελεύ­θε­ρο» στη ΝΔ να μιλά­ει με θρά­σος για την κατάρ­γη­ση του ασύ­λου, ως κάτι το φυσιο­λο­γι­κό και ανα­γκαίο, ως πηγή κάθε κακού στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Το άσυ­λο δεν είναι “κού­φιο γράμ­μα”, είναι η ασπί­δα για την προ­ά­σπι­ση των αγώ­νων της φοι­τη­τι­κής νεο­λαί­ας, που διεκ­δι­κούν τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες τους στη μόρ­φω­ση, στη δου­λειά και τη ζωή!

Για αυτό και μόνο οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι μέσα από το συλ­λο­γι­κό και οργα­νω­μέ­νο αγώ­να μπο­ρούν πραγ­μα­τι­κά να το υπερασπιστούν!

Και όλοι εμείς που περά­σα­με από το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα, αλλά και τα παι­διά μας ας βγά­λου­με  και από αυτό το ζήτη­μα πολι­τι­κά συμπε­ρά­σμα­τα και ας τα αξιο­ποι­ή­σου­με στις εκλο­γές στις 7 Ιού­λη στη­ρί­ζο­ντας τις δυνά­μεις εκεί­νες που δια­χρο­νι­κά υπε­ρα­σπί­ζο­νται το άσυ­λο (ΚΚΕ). Και φυσι­κά μετε­κλο­γι­κά να ορθώ­σου­με τεί­χος υπε­ρά­σπι­σης του μαζί με το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα, τα παι­διά μας και ευρύ­τε­ρα το λαϊ­κό κίνημα!

* Ο γρά­φων ήταν μέλος του Κ.Σ της ΕΣΣΕ την περί­ο­δο 1980–1984

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο