Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Λένιν και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Ανοί­γουν σήμε­ρα, 3 Νοέμ­βρη, οι κάλ­πες στις ΗΠΑ απ’ όπου θα ανα­δει­χθεί ο πρό­ε­δρος της χώρας για την επό­με­νη τετρα­ε­τία. Οι φετι­νές προ­ε­δρι­κές εκλο­γές γίνο­νται στην σκιά της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού που λει­τουρ­γεί ως κατα­λύ­της μιας νέας οικο­νο­μι­κής κρί­σης που έχει κάνει ήδη αισθη­τή την παρου­σία της.

Σε πάνω απο 55 εκα­τομ­μύ­ρια υπο­λο­γί­ζο­νται οι Αμε­ρι­κα­νοί που ζουν κάτω από το όριο της φτώ­χειας ενώ, σύμ­φω­να με έρευ­να του Πανε­πι­στη­μί­ου Κολού­μπια, περί­που 8 εκα­τομ­μυ­ρία Αμε­ρι­κα­νοί φτω­χο­ποι­ή­θη­καν και 25 εκα­τομ­μύ­ρια έχα­σαν τη δου­λειά τους κατά τους τελευ­ταί­ους μήνες της πανδημίας.

Ταυ­τό­χρο­να, η μητρό­πο­λη του καπι­τα­λι­σμού απο­δεί­χθη­κε πλή­ρως ανο­χεί­ρω­τη απέ­να­ντι στην παν­δη­μία του Covid-19 (πάνω από 9,3 εκα­τομ. Κρού­σμα­τα και 231.000 θάνα­τοι μέχρι σήμε­ρα), απο­κα­λύ­πτο­ντας την γύμνια του εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νου συστή­μα­τος υγεί­ας για το οποίο φέρουν τερά­στιες ευθύ­νες όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις, Δημο­κρα­τι­κών και Ρεπουμπλικάνων.

Η αντι­πα­ρά­θε­ση Τραμπ και Μπάι­ντεν δεν ξέφυ­γε από το συνη­θι­σμέ­νο πλαί­σιο που παρα­δο­σια­κά χαρα­κτη­ρί­ζει τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στις ΗΠΑ: Μια ενδο­α­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ τμη­μά­των του Αμε­ρι­κα­νι­κού μεγά­λου κεφα­λαί­ου, πολυ­ε­θνι­κών κολοσ­σών και μεγά­λων μονο­πω­λια­κών ομί­λων, που μετα­φέ­ρε­ται στο πολι­τι­κό πεδίο μέσα από το δίπο­λο Δημο­κρα­τι­κών-Ρεπου­μπλι­κά­νων. Στό­χος ο εγκλω­βι­σμός των μαζών και η απο­δυ­νά­μω­ση κάθε ριζο­σπα­στι­κής διά­θε­σης μέσα στο λαϊ­κό κίνημα.

Πρό­κει­ται για εκεί­νο το δίπο­λο που, όπως σημεί­ω­νε ο Λένιν πριν 108 χρό­νια, «απο­τε­λεί ένα από τα πιο ισχυ­ρά μέσα απο­τρο­πής της ανά­δει­ξης μιας ανε­ξάρ­τη­της εργα­τι­κής τάξης, δηλα­δή ενός πραγ­μα­τι­κού σοσια­λι­στι­κού κόμ­μα­τος».

Με αφορ­μή τις Αμε­ρι­κα­νι­κές εκλο­γές του 1912 και την εκλο­γή του Δημο­κρα­τι­κού προ­έ­δρου Γού­ντρο­ου Ουίλ­σον, ο Β.Ι. Λένιν έγρα­φε στην εφη­με­ρί­δα «Πράβ­ντα» [1]: «Από την χει­ρα­φέ­τη­ση των Νέγρων και έπει­τα, η δια­φο­ρά μετα­ξύ των δύο κομ­μά­των έχει εξα­λει­φθεί. Η δια­μά­χη μετα­ξύ αυτών των δύο κομ­μά­των επι­κε­ντρώ­νε­ται κυρί­ως στο ύψος των εμπο­ρι­κών δασμών. Η αντι­δι­κία τους δεν έχει καμία σοβα­ρή σημα­σία για τις λαϊ­κές μάζες. Ο λαός έχει εξα­πα­τη­θεί και απο­προ­σα­να­το­λι­στεί από τα ζωτι­κά του συμ­φέ­ρο­ντα μέσα από εντυ­πω­σια­κούς και ανού­σιους καυ­γά­δες μετα­ξύ των δύο αστι­κών κομ­μά­των».

Η περι­γρα­φή που κάνει ο Λένιν για το ποιός κατέ­χει τον πλού­το στις ΗΠΑ μοιά­ζει – τηρου­μέ­νων των ανα­λο­γιών — να έχει γρα­φτεί σήμε­ρα: «Ο εθνι­κός πλού­τος των ΗΠΑ εκτι­μά­ται σήμε­ρα στα 120 δισε­κα­τομ­μυ­ρία δολά­ρια, δηλα­δή περί­που 240 δισ. ρού­βλια. Περί­που το 1/3 αυτών ανή­κει σε δύο τραστ, αυτά του Ροκ­φέ­λερ και του Μόρ­γκαν, ή σε θυγα­τρι­κές τους! Οι 40 χιλιά­δες οικο­γέ­νειες που απο­τε­λούν τα δύο αυτά τραστ είναι οι αφέ­ντες 80 εκα­τομ­μυ­ρί­ων μισθω­τών σκλά­βων».

Τα λόγια του Λένιν επι­βε­βαί­ω­νε, εξή­ντα χρό­νια αργό­τε­ρα, ο Αμε­ρι­κα­νός δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας Φέρ­ντι­ναντ Λούντ­μπεργκ όταν έγρα­φε στο βιβλίο του «Οι Πλού­σιοι και οι Υπερ­πλού­σιοι» (The Rich and the Super Rich): «Σε τελι­κή ανά­λυ­ση μπο­ρεί να πει κανείς ότι στις ΗΠΑ επί της ουσί­ας υπάρ­χει μόνο ένα και μονα­δι­κό κόμ­μα: Το κόμ­μα των μεγα­λοϊ­διο­κτη­τών, που έχει δυο υπο­τμή­μα­τα: Το Ρεπου­μπλι­κα­νι­κό κόμ­μα και το Δημο­κρα­τι­κό κόμ­μα».

Πάνω από ένας αιώ­νας μας χωρί­ζει από τότε που ο Λένιν περιέ­γρα­φε την πολι­τι­κή κατά­στα­ση στις ΗΠΑ. Έκτο­τε πέρα­σαν 17 Αμε­ρι­κα­νοί πρό­ε­δροι, Δημο­κρα­τι­κοί και Ρεπου­μπλι­κά­νοι, προ­ο­δευ­τι­κοί και συντη­ρη­τι­κοί, χαρι­σμα­τι­κοί και λιγό­τε­ρο «λαμπε­ροί». Όλοι δια­φο­ρε­τι­κοί μετα­ξύ τους, μα ταυ­τό­χρο­να και τόσο πανο­μοιό­τυ­πα προ­ση­λω­μέ­νοι στα συμ­φέ­ρο­ντα που υπη­ρέ­τη­σαν. Αυτά του μονο­πω­λια­κού κεφα­λαί­ου και της διαιω­νί­σης της ταξι­κής εκμετάλλευσης.

[1] Β. Ι. Λένιν: «Απα­ντα», εκδ. «Σύγ­χρο­νη Επο­χή», τ. 22, σελ. 199–201.

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο