Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ο λαός δε φιμώνεται», «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο» που απαγορεύει τις διαδηλώσεις — Μεγάλες συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα

«Σε αυτό το κατά­πτυ­στο νομο­σχέ­διο δεν χωρά­νε βελ­τιώ­σεις ούτε διορ­θώ­σεις. Η μόνη λύση είναι να απο­συρ­θεί εδώ και τώρα αυτό το αντι­δρα­στι­κό τερατούργημα.

Σε κάθε περί­πτω­ση στους δρό­μους του αγώ­να θα κρι­θεί το δίκιο», δήλω­σε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στη συγκέ­ντρω­ση της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Αττι­κής του ΚΚΕ, στο Σύνταγ­μα, ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης για τον περιο­ρι­σμό των διαδηλώσεων.

Κεντρι­κός ομι­λη­τής της συγκέ­ντρω­σης ήταν ο Κύριλ­λος Παπα­σταύ­ρου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Κ.Παπασταύρου τόνι­σε μετα­ξύ άλλων πως «το ΚΚΕ σας καλεί σε μαζι­κό λαϊ­κό ξεση­κω­μό για να απο­συρ­θεί τώρα το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ που προ­σπα­θεί να “βάλει στο γύψο” το δικαί­ω­μα στην εργα­τι­κή — λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση, για το οποίο χύθη­καν ποτα­μοί αίματος».

Χαι­ρε­τι­σμούς έκα­ναν νωρί­τε­ρα ο Δημή­τρης Στα­θό­που­λος, συντα­ξιού­χος εφέ­της και ο υπο­στρά­τη­γος Αστυ­νο­μί­ας ε.α. Γιώρ­γος Παλιού­ρας.

Ο Δ. Στα­θό­που­λος μετα­ξύ άλλων σημεί­ω­σε ότι «πρό­κει­ται για νομο­σχέ­διο που μας φέρ­νει πολ­λά χρό­νια πίσω, αντι­φά­σκει και με το ίδιο το Σύνταγ­μα. Σημεί­ω­σε ότι δεν μπο­ρού­με να εμπι­στευ­τού­με την κυβέρ­νη­ση ότι δήθεν βάζει τάξη σε ολι­γά­ριθ­μες συγκε­ντρώ­σεις. Πρό­σθε­σε πως την περί­ο­δο του κορω­νοϊ­ού επι­χει­ρεί­ται να νομο­θε­τη­θούν συλ­λή­βδην μια σει­ρά ρυθ­μί­σεις για να κάμ­ψουν το φρό­νη­μα του λαού (…) χρειά­ζε­ται συνε­χής κινη­το­ποί­η­ση να μην ψηφι­στεί και αν ψηφι­στεί ουδέ­πο­τε να εφαρ­μο­στεί, να μεί­νει άψυ­χο κεί­με­νο στα χαρτιά»

Ο Γ. Παλιού­ρας από την πλευ­ρά του κάλε­σε τους ένστο­λους να «μη σηκώ­σουν χέρι στο λαό που αγω­νί­ζε­ται όσους νόμους και αν ψηφί­σουν» και να «δια­μαρ­τυ­ρη­θούν κι εκεί­νοι στο πλάι του λαού για να πάρει πίσω η κυβέρ­νη­ση το αντι­λαϊ­κό της νομο­σχέ­διο».

Στη Θεσσαλονίκη

Παρό­μοια κινη­το­ποί­η­ση από το ΚΚΕ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Στη συγκέ­ντρω­ση στο Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, μίλη­σε ο Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, βου­λευ­τής του ΚΚΕ. Ο κ. Στολ­τί­δης σημεί­ω­σε ανά­με­σα σε άλλα ότι το «νομο­σχέ­διο απο­τε­λεί έναν επι­πλέ­ον σημα­ντι­κό κρί­κο στην αλυ­σί­δα μέτρων έντα­σης της κρα­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας, του αυταρ­χι­σμού και της κατα­στο­λής, που προ­ώ­θη­σαν και όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις για να στη­ρί­ξουν την επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου σε βάρος των εργα­τι­κών — λαϊ­κών ανα­γκών, εκφρά­ζει τη μεγά­λη ανη­συ­χία της κυβέρ­νη­σης για τη δυσκο­λία πλέ­ον να πεί­σει και το πιο κοντι­νό της ακρο­α­τή­ριο. Διό­τι η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων έχει συντρι­βεί και το ξέρει πολύ καλά είτε λόγω της εκβια­στι­κής δρά­σης του επι­χει­ρη­μα­τι­κού ομί­λου στης Αρτας το γιο­φύ­ρι στο έργο του Μετρό χωρίς να τους δίνο­νται απο­ζη­μιώ­σεις, είτε από την κοροϊ­δία του ΟΑΣΘ που για όποιον έχει την οικο­νο­μι­κή δυνα­τό­τη­τα να κινη­θεί φοβά­ται μην πνι­γεί ή καεί αν ποτέ φτά­σει, είτε από το γδάρ­σι­μο του δήμου με τα πρό­στι­μα στάθ­μευ­σης. Έχει συντρι­βεί επί­σης από το γεγο­νός των νέων χιλιά­δων ανέρ­γων, αλλά και της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας όσων ακό­μη εργά­ζο­νται κάτω από την εφαρ­μο­γή των ΠΝΠ και αμεί­βο­νται κοντά στον κατώ­τα­το μην μπο­ρώ­ντας να καλύ­ψουν πλέ­ον και τα βασι­κά για την επι­βί­ω­σή τους. Έχει συντρι­βεί τέλος από τα χρέη που πνί­γουν τους χιλιά­δες μικρούς και μεσαί­ους, τα χαρά­τσια και την αναδουλειά».

Στη συνέ­χεια ακο­λού­θη­σε πορεία στους δρό­μους της πόλης και ολο­κλη­ρώ­θη­κε στην πλα­τεία Αρι­στο­τέ­λους, οι δια­δη­λω­τές φώνα­ξαν συν­θή­μα­τα όπως «Ανυ­πα­κοή και απει­θαρ­χία, καμιά θυσία για την πλου­το­κρα­τία» και σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ για­τί με «ΚΚΕ ισχυ­ρό η ελπί­δα είναι εδώ».

thessaloniki diadilosi1 thessaloniki diadilosi2

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Να απο­συρ­θεί τώρα το νομο­σχέ­διο-έκτρω­μα για τις δια­δη­λώ­σεις απαί­τη­σαν με τις κινη­το­ποι­ή­σεις τους το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε πολ­λές πόλεις της χώρας.

Με συγκε­ντρώ­σεις, πικε­το­φο­ρί­ες και εξορ­μή­σεις ανέ­δει­ξαν τη στό­χευ­ση της κυβέρ­νη­σης να βάλει στο «γύψο» το δικαί­ω­μα στην εργα­τι­κή — λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση, για το οποίο χύθη­καν ποτα­μοί αίμα­τος. Επι­σή­μα­ναν ότι το νομο­σχέ­διο είναι κατ’ απαί­τη­ση του κεφα­λαί­ου, απο­τε­λεί κυβερ­νη­τι­κή ομο­λο­γία για την κλι­μά­κω­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής και δρα προ­λη­πτι­κά σε βάρος του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος. Τόνι­σαν όμως ότι είναι, όμως, βαθιά γελα­σμέ­νη και ανι­στό­ρη­τη η κυβέρ­νη­ση αν νομί­ζει ότι αυτό το τερα­τούρ­γη­μα θα εφαρ­μο­στεί στη ζωή και θα νομι­μο­ποι­η­θεί στη συνεί­δη­ση του λαού και της νεο­λαί­ας. Ο λαός με την πάλη του και με την «οργα­νω­μέ­νη απει­θαρ­χία» του δεν θα «συμ­μορ­φω­θεί προς τας υπο­δεί­ξεις». Θα το ακυ­ρώ­σει στην πρά­ξη, όπως έκα­νε με τόσους άλλους παρό­μοιους νόμους στο παρελθόν.

Στην Πάτρα οι Οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και η ΚΝΕ δια­τρά­νω­σαν ότι ο λαός με την πάλη του και με την «οργα­νω­μέ­νη απει­θαρ­χία» του δεν θα «συμ­μορ­φω­θεί προς τας υπο­δεί­ξεις». Χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­ναν οι Γρη­γό­ρης Συμε­ω­νί­δης, από­στρα­τος της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας και η Αγγε­λι­κή Ξυδία, νομι­κός. Κεντρι­κός ομι­λη­τής ο Δημή­τρης Τζα­βά­ρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμ­μα­τέ­ας της ΕΠ Δυτι­κής Ελλά­δας του ΚΚΕ.

Στο Βόλο έγι­νε συγκέ­ντρω­ση στον Άγιο Νικό­λαο όπου μίλη­σε ο Βασί­λης Μετα­ξάς, γραμ­μα­τέ­ας της ΤΕ Μαγνη­σί­ας του ΚΚΕ. Στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη η συγκέ­ντρω­ση έγι­νε μπρο­στά στο Δημαρ­χείο της πόλης όπου μίλη­σε ο Σιδέ­ρης Μιχαη­λί­δης, γραμ­μα­τέ­ας της ΤΕ Έβρου και μέλος της ΕΠ της Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης του ΚΚΕ και ακο­λού­θη­σε πικε­το­φο­ρία στο κέντρο και την παρα­λία της πόλης. Στην Κατε­ρί­νη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ομι­λία από τον γραμ­μα­τέα της ΤΕ Πιε­ρί­ας του ΚΚΕ Αντώ­νη Παπα­δό­που­λο και ακο­λού­θη­σε πορεία στον πεζόδρομο.

Μαζι­κές πικε­το­φο­ρί­ες και εξορ­μή­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν επί­σης σε Καλα­μα­ριά, Θέρ­μη, Βέροια, Νάου­σα, Κοζά­νη, Ξάν­θη, Καβά­λα, Κεφα­λο­νιά κ.α.diadilosi alexandroupoli diadilosi katerini diadilosi kavala diadilosi kefalonia diadilosi kozani diadilosi ksanthi diadilosi patra diadilosi veroia diadilosi volos

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο