Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο λαός της Χιλής στους δρόμους

Κι άλλο γκολ η Χιλή: γκολ από το λαό

Σαντιά­γο Χιλής, φωτο­γρα­φία Galería CIMA


Προς νέα γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη

Οι λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις συνε­χί­ζο­νται στη Χιλή με διά­φο­ρες μορ­φές, ενώ η “Confederación Nacional de Trabajadores”, CNT Chile, Ενω­τι­κή Συνο­μο­σπον­δία Εργα­τών, που συμ­με­τέ­χει στην “Unidad Social” (US) Κοι­νω­νι­κή Ενό­τη­τα, τη συσπεί­ρω­ση άνω των 115 συν­δι­κα­λι­στι­κών και κοι­νω­νι­κών οργα­νώ­σε­ων, έχει κηρύ­ξει νέα γενι­κή απερ­γία στις 12 Νοέμ­βρη.

Οι εργα­ζό­με­νοι και οι νέοι αντι­δρούν τόσο στα μέτρα ποι­νι­κο­ποί­η­σης των λαϊ­κών δια­δη­λώ­σε­ων που εξήγ­γει­λε η αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση του Σεμπά­στιαν Πινιέ­ρα (με πρό­σχη­μα την πάτα­ξη κου­κου­λο­φό­ρων και βάν­δα­λων), όσο και στα ψίχου­λα που προ­σφέ­ρει με επι­δο­τή­σεις των εργο­δο­τών ώστε να αυξή­σουν λίγο τον ελά­χι­στο μισθό.

Η Κοι­νω­νι­κή Ενό­τη­τα προ­βάλ­λει ένα σύνο­λο αιτη­μά­των που αφο­ρούν σε αξιο­πρε­πή μισθό, δημό­σιες και ποιο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες στην Ασφά­λι­ση, στην Υγεία, στην Παι­δεία, στις δημό­σιες μετα­φο­ρές και υπο­δο­μές και να υπάρ­ξει νέο Σύνταγ­μα, για να αλλά­ξουν όσα παρα­μέ­νουν από την περί­ο­δο της δικτα­το­ρί­ας του Πινο­σέτ. Επί­σης η Ενω­ση των Δήμων της Χιλής απο­φά­σι­σε στις 7 και 8 Δεκέμ­βρη να γίνει ένα δημο­ψή­φι­σμα σε 330 δήμους σε όλη τη χώρα με ερώ­τη­μα αν ο κόσμος θέλει να υπάρ­ξει νέο Σύνταγμα.

pressenza

Με τίτλο Otro gol chileno, ¡gol popular! «κι άλλο γκολ η Χιλή — γκολ από το λαό», το ειδη­σε­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο “Pressenza” ανα­φέ­ρει τα εξής:

ℹ️  Στην Plaza Italia, στην καρ­διά του Σαντιά­γκο, δεν πέφτει καρ­φί­τσα. Πρό­κει­ται για μια γιορ­τή! Οι ποδο­σφαι­ρι­κές ομά­δες, οι χιλιά­δες νέων που υψώ­νουν την ελπί­δα τους, οι υπε­ρή­φα­νες γυναί­κες, οι εργά­τες, εργα­ζό­με­νοι που επι­στρέ­φουν από τη δου­λειά τους και απλοί απο­φα­σι­σμέ­νοι άνθρω­ποι χωρίς να διστά­ζουν ούτε για μια στιγ­μή, έδω­σαν πνοή σε όλους τους κεντρι­κούς δρό­μους και παράλ­λη­λα την αίσθη­ση της απελευθέρωσης.

ℹ️  Κυμα­τί­ζο­ντας τερά­στιες σημαί­ες, ρίχο­ντας πυρο­τε­χνή­μα­τα γιορ­τής, τρα­γου­δού­σαν, χορο­πη­δού­σαν, έλε­γαν συν­θή­μα­τα καθι­στώ­ντας με κάθε τρό­πο σαφές ότι τα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα που εξαγ­γέλ­θη­καν δεν στα­μα­τούν στο ελά­χι­στο το λαϊ­κό αίτη­μα για ριζι­κή αλλα­γή του νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρου συστήματος.

ℹ️  Ένα μεγά­λο λαϊ­κό γκολ, ένας θεα­μα­τι­κός θρί­αμ­βος που επι­βε­βαιώ­νει τη συνει­δη­το­ποί­η­ση ότι ο κόσμος της Χιλής δεν θα στα­μα­τή­σει, μέχρι να δια­μορ­φώ­σει μια δια­δι­κα­σία συγκρο­τη­μέ­νων συνε­λεύ­σε­ων ικα­νή να θέσει το πλαί­σιο για Συνταγ­μα­τι­κή αναθεώρηση.

ℹ️   «Η Χιλή ξύπνη­σε, ξύπνη­σε, ξύπνη­σε, η Χιλή ξύπνη­σε» τρα­γου­δούν, χωρίς ούτε μια βίαιη χει­ρο­νο­μία μέχρι του­λά­χι­στον και τη στιγ­μή που γρά­φου­με, ενώ αυτή η απί­θα­νη γιορ­τή κρα­τά περισ­σό­τε­ρο από μία ώρα και συμ­βαί­νει είκο­σι ώρες μετά την ανα­κοί­νω­ση της νέας «ατζέ­ντας ασφα­λεί­ας» από τον Πρό­ε­δρο Piñera.

🔺🔺

Από το κανά­λι «Chile Despertó» που φιλο­ξε­νεί­ται από το ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό “Pressenza”, μπο­ρεί­τε να δεί­τε ζωντα­νά τη δύνα­μη της δια­δή­λω­σης που προ­σπα­θού­με να περιγράψουμε.


Ακο­λου­θούν βίντεο από την Claudia Aranda:

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο